SPECTACOLE DE EXCEPTIE Teatrul “Victor Ion Popa” din Bârlad va fi prezent astãzi la Husi, la Casa de Culturã, unde va prezenta spectacolul “Idolul si Ion Anapoda”, de G.M. Zamfirescu, în regia lui Dorin Mihãilescu. Husenii vor avea parte de vizionarea unei piese de teatru foarte doritã la Bârlad si apreciatã în mod deosebit la Iasi, având în distributie actori de exceptie. Miercuri, 25 martie, de Bunavestire, bârlãdenii sunt asteptati în Sala mare a Teatrului “V.I.P.” Bârlad, unde va avea loc proiectia filmului “7 Cuvinte” – povestea unui biruitor, Gheorghe Calciu, în regia lui Andu Negoitã.
Astãzi, de la orele 18.00, la Casa de Culurã din Husi, actorii Teatrului “V.I. Popa” din Bârlad prezintã în fata iubitorilor Thaliei, spectacolul “Idolul si Ion Anapoda”, de G.M. Zamfirescu în regia lui Dorin Mihãilescu si scenografia lui Sandu Maftei. “Idolul si Ion Anapoda” este o piesã despre o temã actualã si universal valabilã – doi bãrbati iubesc aceeasi fatã. De aici porneste comedia tristã despre o lume în care normalitatea devine, la întâlnirea cu ceilalti, anormalitate. În cãutarea fericirii, întelegerii si a sufletului pereche Ion Anapoda foloseste iubirea, generozitatea si încrederea în valorile morale. El pare anapoda într-o lume în care termeni ca prietenia, dialogul sau devotamentul si-au pierdut încãrcãtura realã. Bãrbatul va trãi drama izolãrii si ignorãrii de cãtre ceilalti si astfel o va descoperi pe Frosa. La fel de “invizibilã”, fata vede în Ion sufletul pereche. Din fericire, în piesa dramaturgului interbelic, cuplul îsi va rezolva problemele prin dragoste. “Comedia amarã << Idolul si Ion Anapoda>> a lui G. M. Zamfirescu, drept urmare si spectacolul nostru, pare la prima vedere sau lecturã a vorbi despre iubire. Noi am trudit însã cu credinta si dorinta de a construi un eseu în imagini despre cãutarea de sine a omului, despre frãmântãrile, mai mult sau mai putin comune, pentru a releva calitãtile umane proprii sau ale celor cu care ne însotim zilele. De altfel, piesa <<Idolul si Ion Anapoda>> a fost consideratã un <<Pygmalion bucurestean>> , dupã cum spunea Valeriu Râpeanu. Noi am cãutat sã-i descoperim valentele poetice. Am subliniat orbecãiala, zbaterea absurdã a omului în cãutarea fericirii sale, a împlinirii sale, strãdanie care <<ar fi de râs, dacã n-ar fi de plâns>>. Vã dorim, pe lângã petrecerea câtorva clipe plãcute alãturi de noi si de eroii lui Zamfirescu, ceea ce vã ureazã si dramaturgul: <<dragoste binecuvântatã!>>“, este mesajul lui Dorin Mihãilescu, regizorul spectacolului, cãtre huseni. Din distributie fac parte: George Sobolevschi, Petronela Ene, Cãtãlina Rusu, Cristian Todicã, Oana Pavalache si Sorin Ghiorghe.
Povestea unui biruitor: Gheorghe Calciu!
Mâine, 25 martie, de Bunavestire, de la orele 18.30, în Sala mare a Teatrului “V.I. Popa”, bârlãdenii sunt invitati la proiectia filmului “7 Cuvinte” – povestea unui biruitor, Gheorghe Calciu, în regia lui Andu Negoitã. Intrarea este LIBERÃ. „7 Cuvinte” este povestea unui om care a petrecut 21 de ani dupã gratii. Gheorghe Calciu, student la Medicinã, intrã în închisoare în 1948, pentru „vina” de a-si fi iubit tara si credinta. Timp de 16 ani trece prin experiente limitã: reeducarea de la Pitesti, cavoul mortii din Jilava, „ispitirile” de la Aiud. Dupã eliberare, într-o tarã îngrozitã de teroarea Securitãtii, rosteste în Bucuresti, “7 Cuvinte” cãtre tineri, un îndemn la un „zbor înalt”, eliberator din sclavia materiei. Este arestat si condamnat la moarte, apoi expulzat în America. Un destin cu pogorâri în iad, gesturi „nebunesti” de jertfã si înãltãri taborice. Peste 30 de oameni depun mãrturie despre viata Pãrintelui Gheorghe Calciu, într-un documentar artistic cãruia nu-i lipsesc verva, sensibilitatea si umorul.