* După ani de aşteptare, Galaţiul are, în sfârşit, un Plan Urbanistic General, un regulament local de urbanism şi de o strategie de dezvoltare spaţială * În locul garajelor se pot face grădiniţe, spaţii verzi sau spaţii de cultură şi petrecere a timpului liber * Oraşul nu va mai avea un centru administrativ şi un centru comercial, ci mai multe puncte sau areale polarizatoare, şi va creşte regimul de înălţime a construcţiilor pe anumite artere
Planul Urbanistic General al Galaţiului (PUG), regulamentul local de urbanism şi strategia de dezvoltare spaţială a oraşului, elaborate de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, au fost aprobate de Consiliul Local şi se vor aplica în următorii zece ani. Potrivit arhitectului şef al municipiului Galaţi, Teodora Voicilă, la proiect se lucrează din 2008, a fost definitivat în ianuarie 2012, iar până in toamna anului 2014 s-a aflat în procedura de obţinere a avizelor de la instituţiile interesate locale şi naţionale. Cel mai dificil aviz a venit de la Direcţia de Drumuri şi Poduri de la Iaşi căreia i-au trebuit doi ani şi jumătate să-l dea! În schimb, avizul Ministerului Dezvoltării a venit împreună cu felicitările Comisiei Naţionale pentru lucrările realizate cu efort, pasiune şi dedicare. În termeni generali, Planul Urbanistic General este mult mai permisiv decât cel anterior în ceea ce priveşte ocuparea eficientă a terenurilor, încurajând dezvoltarea intensivă. După cum am aflat de la arhitectul şef al oraşului, au fost identificate zonele care au nevoie de restructurare, reconversie, revitalizare, de care Primăria va trebui să ţină seama în fundamentarea investiţiilor viitoare.
Fiecare cartier, cu centrul său
Principalul efect al PUG va fi îmbunătăţirea calităţii peisajului urban, crearea unor poli urbani, a unor axe culturale şi verzi. „După un timp, oraşul nu va mai avea un centru administrativ şi un centru comercial, ci mai multe puncte sau areale polarizatoare. În acest fel, se vor modifica fluxurile de trafic, actuala zona centrală – strada Domnească – va căpăta alt caracter, făcând posibilă transformarea acesteia în axă culturală. Eliminarea construcţiilor parazitare din zonele de locuinţe colective va permite echiparea cartierelor cu zone de tip central, cuprinzând dotări publice, spaţii de odihnă şi petrecere a timpului liber, comerţ şi servicii de proximitate, spaţii de parcare etc. În acest mod, deplasarea populaţiei spre alte zone va fi ocazională şi va avea altă dinamică. Traficul va fi mai lejer, timpii de parcurs mai mici, confortul de locuire va creşte”, ne-a explicat arh. Teodora Voicilă.
- Advertisement -
- Advertisement -