EVENIMENT Pentru prima datã de când Colegiul National al Asistentilor Sociali din România organizeazã Gala Nationalã a Excelentei în Asistentã Socialã, un vasluian câstigã premiul national fiind declarat asistentul social al anului 2014 din domeniul sãnãtate-servicii medicale (adicã din spitale). Este vorba despre asistentul social Sergiu Viorel Stratulat, de la Spitalul de psihiatrie din Murgeni, deja cunoscut la nivelul judetului ca fiind “întemeietorul” corului “Terapsi”, care face furori la evenimentele unde sunt invitati. Corul este format din bolnavii cu boli psihice grave, care sunt asistati si consiliati de Sergiu Stratulat, cu rezultate exceptionale. Asistentul anului, Sergiu Stratulat, a avut amabilitatea sã acorde un scurt interviu în exclusivitate pentru ziarul nostru.
Gala Nationalã a Excelentei în Asistentã Socialã, editia a II-a, organizatã de Colegiul National al Asistentilor Sociali din România pe 17 martie, la Bucuresti, a fost evenimentul care a celebrat „Ziua Mondialã a Asistentei Sociale” si care a recompensat performanta si excelenta celor care si-au adus contributia la dezvoltarea asistentei sociale si la promovarea profesiei de asistent social în anul 2014. Pentru cele 18 premii au fost nominalizate 599 de persoane. Din judetul Vaslui au fost nouã persoane nominalizate, doi dintre ei ridicând premiul cel mare: Sergiu Stratulat, declarat asistentul social al anului 2014 din domeniul sãnãtate-servicii medicale si Ramona Mititelu, premiul pentru asistentul social din domeniul reintegrãrii sociale a persoanei private de libertate, asistent social la Penitenciarul din Vaslui. Pentru cititorii nostri, Sergiu Stratulat a acordat ieri un scurt interviu, dupã ce a primit titlul de “Asistentul social al anului 2014” în România. Sergiu Stratulat este nãscut în 1979 în Bârlad, judetul Vaslui si a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxã, specializarea Asistentã socialã la Universitatea din Târgoviste, apoi a urmat masterul în interventie psihosocialã si psihoterapie, la Iasi.
La ce ai fost nominalizat?
Am fost nominalizat si am câstigat categoria “Premiul pentru asistentul social din domeniul sãnãtate – servicii medicale” pentru anul 2014, lucru de care sunt extrem de mândru si pe care îl datorez oamenilor cu care lucrez zi de zi: colegii de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni si, mai ales, pacientii spitalului.
Câti nominalizati au fost?
Initial, categoria la care am candidat, a numãrat 40 de concurenti, si timp de o sãptãmânã numai aceastã categorie, sãnãtate-servicii medicale, a adunat peste 7650 voturi online. Astfel s-au departajat cinci participanti care au trecut în etapa jurizãrii de specialitate. Al treilea pas a constat în întocmirea clasamentului final, mai exact al podiumului, anuntat exclusiv la Gala din 17 martie de la Bucuresti, la care am fost laureat.
Câte voturi ai avut?
Eu personal am strâns 894 de voturi în etapa votului online, adica cca 12% din numãrul total de voturi al categoriei, iar aceasta s-a întâmplat prin intermediul celor care mã cunosc, celor care nu mã cunosc dar au auzit de mine cã fac treabã bunã sau pur si simplu m-au investit cu încredere pentru viitor. Voturile oamenilor care m-au dus cãtre premiul câstigat mã obligã sã nu dezamãgesc si îmi propun ca standardele activitãtii mele ca asistent social sã creascã si sã devinã cu adevãrat un exemplu pentru profesie.
Pentru ce te-au ales ca si câstigãtor?
Aici cred cã juriul ar putea sã vorbeascã în numele meu, pentru cã numai membrii juriului de specialitate au decis. Dar sunt sigur cã portofoliul cu care m-am prezentat la aceastã Galã a Excelentei în Asistentã Socialã a cântãrit si le-a atras atentia. M-am bucurat enorm când gazda evenimentului, dna Andreea Marin, a lãudat ceea ce facem noi la spitalul din Murgeni si a fost curioasã cum se descurcã pacientii nostri în activitãtile derulate (în special cea cu ansamblul Terapsi). Bãnuiala mea este cã exact ceea ce am fãcut în plus fatã de fisa postului a atras atentia juriului si promovarea demnitãtii beneficiarilor mei prin activitãti terapeutice a adus numelui meu voturile necesare pentru a câstiga.
Care este starea ta acum, cum te simti?
Sunt foarte fericit, cine n-ar fi, e totusi recunoastere nationalã.
Încã de la primii nominalizati strigati, ale celorlalte categorii, au început emotiile pentru mine, au continuat cu asteptarea numelui din plic si au culminat cu primii pasi pe scenã. Dar în fata dnei Andreea Marin mi s-au spulberat toate emotiile, stilul sãu natural m-au fãcut sã am impresia cã vorbesc cu o prietenã, ceea ce mi-a permis sã îmi exprim multumirile pentru echipa CNASR Vaslui, pentru familie, care mã sustine si mã încurajeazã, pentru prieteni (asa ca tine), si mai ales pentru PACIENTI cãrora le-am dedicat acest premiu. Si mã bucur cã sala a rezonat cu discursul meu simplu, rupt din realitatea spitalului.
A mai câstigat cineva din Vaslui?
Având în vedere cã filiala judeteanã a CNASR Vaslui a avut nominalizati la nouã categorii, a mai fost adus în judet încã un premiu fruntas la categoria ”Premiul pentru asistentul social din domeniul reintegrãrii sociale a persoanei private de libertate”, iar câstigãtoarea este Ramona Voinita Mititelu, asistent social la Penitenciarul Vaslui. Chiar si gazda Galei, dna Andreea Marin a fãcut o glume pe seama mobilizãrii vasluienilor la acest eveniment, parafrazând o celebrã expresie communistã „nicio categorie fãrã vasluieni” („nicio masã fãrã peste”).