ULTIMELE PREGÃTIRI Începând cu data de 1 mai 2015, cardul national de sãnãtate va deveni unicul instrument de decontare si validare a serviciilor medicale, avertizeazã Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate (CJAS). Potrivit presedintelui institutiei, Simona Polak, pânã în prezent, aproximativ 225.000 de asigurati au intrat in posesia cardului de sãnãtate. Cu toate cã procentul de distribuire este foarte mare, aproximativ 95%, vasluienii par sã nu se grãbeascã sã-si activeze cardurile. Pânã în prezent doar 19414 astfel de carduri au fost introduse în sistem.
Cu doar o lunã si jumãtate înainte sã devinã obligatoriu, cardul national pare mai degrabã o povarã pentru sistem si nu un ajutor. În timp ce medicii de familie se plâng cã, odatã cu folosirea lui va scãdea timpul alocat pacientilor pentru consultãri, timp si asa putin, asiguratii nu stiu cu ce-i va ajuta acest nou sistem informatizat. Pentru a le veni în sprijin, Simona Polak, presedintele Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate (CJAS) si Mihaela Vlada, directorul Directiei de Sãnãtate Publicã (DSP) au organizat ieri o conferintã de presã în care au expus principalele beneficii ale cardului de sãnãtate dar si solutiile problemelor pe care asiguratii le-ar putea întâmpina în folosirea lui. “A mai rãmas foarte putin timp pânã ce cardul va deveni obligatoriu si asta ar însemna data de 1 mai. Cardul de sãnãtate va face dovada calitãtii de asigurat si va fi codul de acces pentru toate sistemele informatice ale Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate. Cardul national va deveni instrumentul de confirmare a prestãrii tuturor serviciilor din sistem, mai putin serviciile exceptate prin lege. Începând cu data de 1 mai 2015, serviciile medicale si farmaceutice vor fi validate si decontate doar pe baza cardului. Aceastã solutie informaticã va permite transparentizarea si eficientizarea modului în care sunt cheltuiti banii publici, bani despre care auzim tot timpul cã nu ajung niciodatã. Cardul va permite un control foarte bun al utilizãrii fondurilor din sãnãtate. Nu va mai exista posibilitatea raportãrii de servicii medicale care, de fapt, nu au fost efectuate.” a declarat presedintele CJAS Vaslui, Simona Polak.
95 % din totalul cardurilor au fost distribuite, mai putin de 10 % au fost activate
Vasluiul se aflã printre judetele fruntase în ceea ce priveste distribuirea cardurilor cãtre asigurati, însã nu la fel de bine se prezintã situatia în privinta introducerii acestor carduri în sistem. “la nivelul judetului Vaslui, din cele 235000 de carduri care au fost tipãrite, mai avem acum la Casa de Sãnãtate aproximativ 2800 de carduri iar 4000 sunt la postasi. Un numãr de aproape 225000 de carduri au ajuns la asigurati, ceea ce plaseazã Vasluiului printre judetele fruntase în eficienta distribuirii cardurilor. Aici trebuie sã multumim si medicilor de familie care ne-au ajutat foarte mult. Din nefericire, la acest moment, la nivelul judetului sunt activate un numãr de 19414 carduri. Asta înseamnã cã nici mãcar 10 % din cardurile care au ajuns la asigurati nu au fost activate. Principalul motiv este cã cei care au primit cadurile nu au mers la medicul de familie pentru a le introduce în sistem.” a mai declarat Simona Polak.
Personalizarea codului pin este obligatorie!
Cardul primit de asigurat este inactiv. Activarea lui se face doar la furnizorul de servicii medicale, cel care detine cititorul de card, prin introducerea de cãtre pacient a unui pin personalizat. Pesonalizarea este obligatorie, astfel cardul rãmâne inactiv si nu va putea confirma servicii medicale în sistem. Dupã data de 1 mai, persoana care nu a intrat în posesia cardului, din diverse motive, va beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinte eliberate de Casa de Aigurãri de Sãnãtate în evidenta cãreia se aflã. Dacã persoana respectivã nu este asiguratã, ea va beneficia doar contracost de servicii medicale.
Nu toate persoanele care au card de sãnãtate vor beneficia de servicii medicale gratuite
Un rol foarte important în activarea cardului de sãnãtate îl va avea furnizorul de servicii medicale, care va trebuie sã verifice dacã pacientul este asigurat sau nu. “Existã persoane care au primit card dar care nu mai sunt asigurate. De exemplu, o persoanã care a fost salariat o vreme dupã care si-a pierdut aceastã calitate, nu mai beneficiazã nici de somaj, de nici un fel de ajutor, el practic este o persoanã neasiguratã. El s-ar putea sã aibã cardul pentru cã pe vremea când era salariat, baza de date a fost transmisã si i s-a tipãrit cardul. În aceste conditii medicul de familie îl verificã si nu-i mai activeazã cardul. Acest card, asa cum am mai spus, face dovada calitãtii de asigurat.” a mai afirmat presedintele CJAS Vaslui.