Judetul Vaslui va fi reprezentat la Olimpiada nationalã de Spaniolã care va avea loc la Baia Mare, în judetul Maramures, în perioada 6-10 aprilie, de cinci elevi: Cosmin Gabriel Motãu, cel mai mic dintre olimpici, de la Scoala din Puscasi, Dragos Patrichi, Andreea Cristea, Liana Filip si Monica Dragomirescu. Patru dintre olimpici au fost pregãtiti de acelasi cadru didactic, prof. Gabriela Tofan. Inedit este si faptul cã printre calificati se numãrã copii care au locuit pentru o perioadã în Spania, lucru care le-a fost de ajutor, dar si cã telenovelele au reprezentat începutul drumului spre succes pentru altã olimpicã.
Trei dintre elevii care vor merge la Baia Mare au participat si anul trecut la etapa nationalã a acestei olimpiade, de unde s-au întors învingãtori. Dragos Patrichi, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic “Emil Racovitã” Vaslui, a obtinut 92 de puncte si o mentiune iar Andreea Cristea, elevã în clasa a XI-a la aceeasi unitate de învãtãmânt, a obtinut 94 de puncte si, potrivit Gabrielei Tofan, prof. îndrumãtor, a avut concurenti de temut, s-a luptat cu elevi de la sectii bilingve din toatã tara. De asemenea, Monica Dragomirescu, elevã în clasa a XII-a la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui s-a calificat si anul trecut la Olimpiada de Spaniolã care a avut loc la Târgu Mures, unde a obtinut un onorabil loc III. “Pentru a reusi aceastã performantã elevul trebuie sã munceascã în primul rând la limba strãinã, sã citeascã în permanentã pentru a-si mentine vocabularul. Copiii care s-au calificat la etapa nationalã au muncit enorm, indiferent cât de mult le-am dat sã lucreze s-au conformat, nu au fãcut mofturi” , a declarat prof. Gabriela Tofan.
“Trebuie sã înveti si sã asculti de profesori”
“Am ales olimpiada de spaniolã deoarece este disciplina care îmi place cel mai mult, simt o chemare spre spaniolã. Anul trecut m-am întors de la nationalã cu o mentiune si sper ca si în acest an sã fac o figurã bunã. Cred cã oricine poate reusi, important este sã înveti mult, sã fii constant si sã asculti de profesori”, a declarat Dragos Patrichi, elev la Liceul “Emil Racovitã”, care a locuit câtiva ani în Spania.
“Sistemul de învãtãmânt din Spania nu este la nivelul celui din România”
“Am fost plecatã cinci ani în Spania si ceea ce am constatat este cã sistemul de învãtãmânt de acolo nu este la nivelul celui din România. Când m-am întors aveam vocabular, însã nu mã pricepeam la gramaticã. Aici a intervenit doamna profesoarã care m-a ajutat si m-a îndemnat ulterior sã particip la olimpiadã. Este foarte important sã îti placã ceea ce studiezi, sã lucrezi tot timpul, sã citesti mult si sã urmezi sfaturile profesorului “, a declarat Andreea Cristea de la “Emil Racovitã”.
“Lucrez cu plãcere la spaniolã”
“M-au pasionat întotdeauna limbile strãine si am început sã le studiez încã de micã. Am mai participat la olimpiadele de englezã si francezã, iar dupã ce am intrat la liceu m-am axat pe englezã si spaniolã. Pentru a reusi este nevoie de multã muncã, sunt necesare sacrificii si multe compromisuri. Am renuntat la unele lucruri, am ratat unele iesiri în oras alãturi de prieteni, dar nu pot sã spun cã m-a deranjat, lucrez cu plãcere la spaniolã.”, a declarat Liana Filip, elevã în clasa a XI-a, la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu.”
“Spaniola am început sã o învãt uitându-mã la telenovele”
“Întotdeauna mi-au plãcut limbile strãine iar spaniola am început sã o învãt de micã, uitându-mã la televizor, la telenovele. Când am intrat la liceu am început sã studiez mai intens si datoritã doamnei profesoare care m-a ajutat si mi-a propus sã merg la olimpiadã, am ajuns asa departe. Elevii care vor sã participe la aceastã olimpiadã trebuie sã învete mult, sã vizioneze filme în spaniolã, sã comunice pe Internet cu persoane din tara respectivã”, a declarat Monica Dragomirescu, elevã în clasa a XII-a la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu. (Andreea Atasiei)