EVENIMENT Sãptãmâna trecutã, la Spitalul de psihiatrie Murgeni a avut loc un emotionant moment artistic, prilejuit de aniversarea Zilei Internationale a Femeii, sustinut de cãtre grupul de copii “Bucuria copiilor” al parohiei Vãdeni-Rai pentru pacientii internati în sectia de psihiatrie. Copiii au adus buna dispozitie în sala de festivitãti prin recitarea de poezii si interpretarea de cântece în cinstea mamei, dar si prin darurile oferite bolnavilor la final: flori, cãrti de rugãciune, iconite, cruci pentru purtat la gât, felicitãri, brãtãri din snur si mãrgele precum si prãjituri pregãtite de cãtre copii împreunã cu pãrintii lor. În deschiderea manifestãrii, a avut loc traditionalul concert sustinut de corul Terapsi al pacientilor internati la acest spital, condusi de asistentul social Sergiu Stratulat.
Finalul sãptãmânii trecute a fost unul deosebit la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni. Copiii din parohia Rai – o suburbie a orasului Murgeni – au pregãtit o activitate specialã pentru pacientii acestui spital. Înainte de începerea manifestãrii, a avut loc traditionalul concert al corului TERAPSI dedicat Femeii si Mamei (în contul zilei de 8 Martie) cu participarea doamnelor si domnisoarelor din cadrul Spitalului de Psihiatrie Murgeni. Repertoriul a cuprins: „O, mamã”, dupã versurile lui Mihai Eminescu; „Nu-i femeie ca românca”, o adaptare a piesei „Nu-i român ca ardeleanul” din repertoriul lui Aurel Tamas ; „Mamã, tu” din repertoriul international (grupul Pop Tops „Mammy blue”), adaptat în româneste de Anda Cãlugãreanu; „Stau adeseori pe gânduri si privesc”, o priceasnã crestinã; „Strada Sperantei”, din repertoriul Corinei Chiriac; o prelucrare – parodie dupã „Pusca si cureaua latã” cu versuri dedicate managerului spitalului din Murgeni, Ionel Carp, precum si clasicul „Multi ani trãiascã!”. Membrii corului Terapsi au fost premiati cu diplome de merit pentru contributia la existenta grupului Terapsi si la imaginea spitalului, celor mai vechi membri ai grupului, acordându-li-se “Diplome de merit”, însemnele corului (insigne special create) si cadouri „muzicale” (fiecare premiat a primit un aparat de radio si dulciuri).
“Suferinta mângâiatã din suflet de copil”
Manifestarea de la Murgeni, de vinerea trecutã, a reprezentat încununarea unei serii de activitãti desfãsurate sub numele “Suferinta mângâiatã din suflet de copil”. Acesta este un proiect ce face parte din concursul organizat de cãtre Patriarhia Românã cu titlul “Mâini întinse spre lucrarea poruncilor Lui Dumnezeu” ce are ca scop cultivarea dragostei fatã de semeni si educarea copiilor în spiritul ajutorãrii oamenilor aflati în suferintã. În decurs de o lunã, cei 33 de copii sub îndrumarea preotului paroh Dan Mereutã, ajutat de sotia sa, pe lângã pregãtirea momentului artistic, au organizat ateliere de creatie în cadrul cãrora au confectionat brãtãri, mãrtisoare si felicitãri pe care apoi le-au comercializat la magazinele din localitate si la pangarul bisericii. Cu banii obtinuti au achizitionat darurile pe care le-au oferit bolnavilor. Pe 5 martie s-au format “ateliere culinare”, în cadrul cãrora copiii au pregãtit prãjituri de post: cornulete, sfinti cu nucã, strudel cu mere, plãcintã cu dovleac, negrese si salam de biscuit. “Proiectul a urmãrit si a reusit sã închege o mare familie în care s-au dezvoltat: spirit de echipã, creativitate, dorinta de performantã si calitate în munca depusã, responsabilizare si altruism. Activitatea a fost apreciatã ca o premierã în spitalul din Murgeni de cãtre managerul general Ionel Carp si ca pe o mângâiere de la Dumnezeu, de cãtre Sergiu Stratulat, asistent social. Bucuria pe care au împãrtit-o copiii a fost rãsplãtitã prin mãrtisoare si felicitãri create de bolnavi.”, a precizat preotul Dan Mereutã.