CONDOLEANTE Profesorul vasluian de matematicã, Gheorghe Ciobanu, a murit sâmbãtã noapte, dupã o lungã suferintã. Colegii din învãtãmânt au doar amintiri plãcute cu fostul inspector scolar, despre care vorbesc la superlativ. Gheorghe Ciobanu a fost un profesionist, un cadru didactic în adevãratul sens al cuvântului, care a avut un rol esential în evolutia învãtãmântului vasluian. Pe 20 ianuarie, anul acesta si-a lansat cartea intitulatã, “Probleme de maxim si minim” o mãrturie a activitãtii de exceptie a acestuia. Tocmai se pensionase, iar agenda sa era foarte încãrcatã desi suferinta îi încetinea foarte mult activitatea. Considera cã de abia acum viata sa avea sens si mai are multe de spus. Boala necrutãtare, însã, i-a curmat brusc activitatea profesionalã. Dumenzeu sã-l odihneascã!
Inspector scolar de matematicã la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vaslui între anii 2005-2007, inspector general adjunct din 2007 pânã în 2009, director la Liceul “Emil Racovitã” între 1990 si 2002, Gheorghe Ciobanu, detinãtorul unor reale calitãti de organizator si conducãtor, si-a lãsat amprenta asupra învãtãmântului vasluian. I-au trecut prin mâini generatii întregi de elevi, a lucrat alãturi de zeci de cadre didactice, care îi regretã disparitia prematurã dintre cei vii, mai ales cã, potrivit declaratiilor acestora, a fost un om de exceptie, un colaborator de nãdejde, iar în cazul dascãlilor mai tineri un adevãrat mentor. „A fost un coleg exceptional, am colaborat foarte bine chiar dacã am avut culori politice diferite. Regret decesul acestuia”, a declarat Gabriela Plãcintã, inspector scolar general al ISJ Vaslui.
“A fost un om foarte apreciat”
“Am venit amândoi în ’78 la liceul <<Racovitã>> prin concurs si de atunci am fost colegi pânã am iesit împreunã la pensie, anul trecut. A fost un om foarte apreciat de copii, foarte apreciat de colegi. Am avut o perioadã frumoasã, eram si tineri atunci, cu o scoalã foarte bunã, care este si acum bunã, dar am avut o perioadã, cea a liceului de chimie, în care am obtinut rezultate foarte bune, a fost un profesor puternic de matematicã. Un coleg deosebit, foarte sociabil cu care ne-am înteles foarte bine si cu care am gãsit întotdeauna modalitãti de a rezolva problemele care erau la scoalã. Este un moment greu pentru familie si pentru noi toti cei care l-am cunoscut, sã iesi la pensie si sã nu mai fii peste câteva luni… Dumnezeu sã-l odihneascã!”,a declarat prof. de matematicã Gheorghe Panainte-Cornescu.
“Îmi exprim solidaritatea fatã de familie”
“Îmi exprim regretul pentru disparitia dintre noi a bunului meu coleg si prieten, a distinsului profesor Gheorghe Ciobanu. Am fost împreunã la aceeasi catedrã de matematicã, la acelasi liceu, la conducerea Inspectoratului Scolar Judetean si mai ales am fãcut aceeasi politicã a Partidului National Liberal. Îmi exprim solidaritatea fatã de familie. Dumnezeu sã-l odihneascã!”, a declarat deputatul Florin Ciurariu.
“A fost directorul de la care am avut de învãtat cel mai mult”
“Pentru liceu este o pierdere imensã deoarece domnul profesor si-a pus amprenta asupra stilului de management care existã chiar si astãzi. Pentru mine, cel putin, a fost directorul de la care am avut de învãtat cel mai mult. Pentru catedra de matematicã, pentru noi, colegii, si cred cã pentru tot ceea ce înseamnã sistemul de învãtãmânt din judet este o mare pierdere, domnul Ciobanu a fost un nume de referintã în ceea ce priveste matematica.”, a declarat Daniel Hulubei, directorul Liceului Teoretic “Emil Racovitã”.
“A fost un om casino de calitate”
“Toatã lumea este supãratã cã a murit, nu avea nici un an de când s-a pensionat. Profesor de matematicã, fost inspector scolar, director de scoalã, a fost un om de calitate care si-a fãcut treaba ca profesor si a pus suflet în tot ceea ce a fãcut.”, a declarat Romel Vicol, fostul director al Liceului “Stefan Procopiu.”
A fost ca un liant între profesori
“E trist ca un astfel de om sã plece sã plece prematur dintre noi. În ultima perioadã era într-adevãr foarte bolnav, numai cã boala l-a rãpus parcã prea repede. Ne întâlneam des în ultima perioadã si încercam sã-l scoate din starea sa. Era optimist, desi evolutia bolii era ireversibilã. Acum ce pot sã mai spun? Tristetea mã copleseste si nu mã pot aduna. A fost un coleg deosebit, un director foarte bun si un profesor de matematicã cãutat. Ca inspector era un liant între colegi” ne-a spus fostul director de la Liceul “I. Mincu”, Dan Mãgureanu
Cine a fost Gheorghe Ciobanu
DATE BIOGRAFICE Nãscut la 21 iulie 1949 în satul Sauca, comuna Laza, judetul Vaslui a urmat scoala primarã si gimnazialã în localitatea natalã, iar clasele liceale la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”. Studiile superioare le urmeazã la Facultatea de Matematicã-Mecanicã între anii 1967-1972 din cadrul Universitãtii “Alexandru Ioan Cuza” Iasi, pe care a absolvit-o în anul 1972, cu examen de licentã. Este repartizat prin decizie ministerialã la Scoala generalã nr. 3 Husi, condusã la acea vreme de profesorul de geografie, Mircea Popencu. La putin timp, este detasat în interesul învãtãmântului la Liceul industrial de constructii Vaslui (astãzi, Liceul Tehnologic “Ion Mincu”) pentru anul scolar 1972-1973. Urmãtorii cinci ani a functionat la Liceul din Codãesti, iar din 1978 se titularizeazã, prin concurs de cunostinte, la Liceul Industrial nr. 4 Vaslui, devenit liceul teoretic cu numele “Emil Racovitã”, savant nãscut pe meleagurile vasluiene, care a reprezentat o provocare pentru tânãrul profesor Gheorghe Ciobanu, ce avea sã-i punã în valoare calitatea de profesor de matematicã de prestigiu, obtinând rezultate meritorii la concursurile si olimpiadele scolare. În anii 1990-2002 a fost director la Liceul “Emil Racovitã”, dovedind reale calitãti de organizator si conducãtor. În timpul mandatului sãu s-a modernizat institutia: spatiile de scolarizare, sala de sport, asigurându-se dotarea cu mijloace didactice si mobilier nou. Totodatã, s-a introdus gazul metan cu sprijinul Primãriei Vaslui, sporind gradul de confort al liceului. În anul 2005 este promovat ca inspector scolar de matematicã, functionând în aceastã calitate pâna în anul 2007 si detine apoi, functia de inspector scolar general adjunct, pânã în primãvara anului 2009, contribuind la buna organizare si desfãsurare a procesului instructiv-educativ din judetul Vaslui. Preocupat de propria-i perfectionare, a obtinut toate gradele didactice, participând la diferite sesiuni si simpozioane stiintifice, fiind apreciat de colegi. Meritele sale au fost recunoscute si prin acordarea distinctiei “Profesor evidentiat”, a unor diplome si medalii, între care si diploma de excelentã (2009). (Andreea Atasiei)