Noul proiect privind pachetul de servicii medicale de bază prevede dublarea numărului de consultaţii la domiciliu acordate lunar de medicul de familie, mai multe analize şi servicii în specialităţi medicale, dar şi reducerea şi comasarea altor analize şi consultaţii.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a pus în dezbatere publică proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea HG 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015. Proiectul aduce câteva noutăţi la pachetul de servicii de bază acordate asiguraţilor, iniţiatorii având în vederea creşterea accesului la servicii de calitate şi o mai bună eficienţă a monitorizării şi utilizării fondurilor.
Potrivit proiectului, medicii de familie vor acorda consultaţii la domiciliu persoanelor cu invaliditatea temporară sau permanentă, asiguraţilor cu boli cronice care nu se pot deplasa, copiilor cu vârsta între zero şi un an, celor cu vârsta între zero şi18 ani cu boli infecto-contagioase, precum şi lăuzelor. Este considerată consultaţie la domiciliu inclusiv examinarea acordată de medicul de familie în vederea constatării decesului.
Aceste servicii sunt acordate şi în prezent, dar prin proiectul de act normativ a fost majorat de la 21 la 42 numărul maxim de consultaţii la domiciliu ce pot fi acordate pe lună de medicii de familie.
Prin proiect, în asistenţa medicală primară au fost introduse în pachetul de bază serviciile de administrare de medicamente intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil, acordate asiguraţilor de pe lista proprie a medicului de familie, în timpul programului de lucru al cabinetului.
În cadrul serviciilor adiţionale ce pot fi acordate de medicii de familie a fost introdusă spirometria. În prezent, în categoria acestor servicii se regăsesc ecografia generală – abdomen şi pelvis şi efectuare şi interpretare EKG.
La capitolul asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, au fost prevăzute, în mod expres, serviciile de supraveghere a sarcinii şi lăuziei, care includ o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi o alta în primul trimestru de la naştere, similar reglementărilor din pachetul minimal pentru neasiguraţi.