SCHEMÃ La Vaslui în scurt timp va izbucni un nou scandal. Spitalul Judetean Vaslui este campion absolut în Moldova la numãrul de investigatii medicale de imagisticã, realizate cu computerul tomograf (CT). Într-un an, 3000 de pacienti fac astfel de investigatii. Pe surse, se spune cã pentru a face un CT un pacient trebuie sã scoatã din buzunar cam 100 de lei, iar cum si la Vaslui a început moda unor astfel de investigatii, pacientii scot fãrã sã se uite banii din buzunar, si considerã cã le-a pus Dumnezeu mâna în cap. În 2014, la cel mai mare spital de urgentã din zona Moldovei, cel de la Bacãu, s-au fãcut patru tomografii pe zi. La Iasi, la Spitalul de Urgente, media pe 2014 a fost de trei tomografii pe zi . La Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, numãrul pacientilor care au avut nevoie de computerul tomograf în 2014 a fost de 2945, rezultând o medie de 8 tomografii zilnice. Cum s-a ajuns ca la Vaslui sã se facã tomografii cât la Iasi si Bacãu la un loc? Schema este simplã: medicii “trimitãtori” pun viza pe foia de observatii, pacientii plãtesc, serviciul de radiologie executã. Banii obtinuti sunt negri si se împart.
Investigatiile medicale de imagisticã pentru pacientii internati în spital, teoretic, sunt gratuite. Mai ales de când Spitalul Judetean Vaslui a achizitionat prin fonduri europene un computer tomograf de aproape un milion de euro. Practic, sunt pe banii bolnavului. Medicii fac bani buni de pe urma tomografiilor “gratuite”, profitând si de faptul cã pacientii nu-si cunosc drepturile. Pentru a ajunge gratuit la un computer tomograf, un pacient are nevoie de o “recomandare” Aici intrã în rol medicii numiti “trimitãtori” care, potrivit unor surse, îsi vând serviciile pe sume deloc de neglijat. Astfel o tomografie “gratuitã” ajunge sã coste si 100-150 de lei, în functie de gravitatea cazului, taxa perceputã de “trimitãtor” pentru viza pe foia de observatie a bolnavului. Este o situatie din care ambele pãrti ies câstigãtoare. Pacientii plãtesc doar jumãtate din pretul unei tomografii la o clinicã privatã, iar medicul îsi rotunjeste considerabil veniturile. Asa s-a ajuns ca la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, în anul 2014 sã se efectueze mai multe CT-uri ca la Spitalul de Urgentã Bacãu, cel mai mare spital judetean din Moldova. “În anul 2013 am avut 343 de pacienti examinati la computerul tomograf. Asta deoarece aparatul a fost pus în functiune începând cu perioada august-septembrie. În anul 2014, numãrul pacientilor a fost de 2945, iar în 2015, pânã în prezent avem 538 de pacienti care si-au fãcut tomografii. Acesta nu sunt cifrele de tomografii efectuate, pentru cã un pacient poate sã facã si douã-trei tomografii, în functie de cazul fiecãruia.” ne-a declarat managerul spitalului, Ana Rinder. Rezumându-ne la cifra de 2945, rezultã cã la Vaslui, în 2014 s-au fãcut 8 tomografii pe zi, de douã ori mai mult ca la Spitalul din Bacãu. Situatia rãmâne neschimbatã si dacã în calcul bãgãm Spitalul de Urgente din Iasi, acolo unde anual ajung cele mai grave cazuri din toatã regiunea Moldovei. Ei bine, aici numãrul tomografiilor este chiar mai mic. “La Spitalul de Urgente din Iasi vorbim de o medie de douã-trei tomografii efectuate pe zi, maxim 1000 pe an. Într-adevãr, cifrele spitalului din Vaslui par cam mari, dar nu comentez situatia de acolo” ne-a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.
În atentia DGA
Numãrul mare de investigatii medicale de imagisticã fãcute la Vaslui au atras atentia medicilor de la Iasi. “Domnule, dacã în douã luni se fac 500 de CT (n.r. investigatii cu computerul tomograf) atunci înseamnã cã s-a mutat sectia de Neurochirurgie de la Iasi, la Vaslui” a spus un doctor amuzat de cifrele statistice al Spitalului Judetean Vaslui. Se pare cã la Vaslui s-a încetãtenit o nouã modã, doar pentru ai mulge pe pacienti de bani. Esti sau nu bolnav, trebuie sã treci pe la CT. Cum listele de asteptare la clinicile private sunt întinse pe parcursul a cinci luni, mai bine scoti 100 de lei din buzunar, decât sã astepti, sau dacã e urgent sã dai 300- 400 de lei, cât e costul official pentru o astfel de investigatie. La un calcul atent pe lunã, în spital se obtin la negru cam 250 de milioane care se împart între medicii trimitãtori si cei care fac CT.