Vasluieni, ni se pregãteste ceva!
CULTURAL Consiliul Judetean Vaslui, prin Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, în parteneriat cu Primãria municipiului Vaslui au, pe agenda de lucru, câteva manifestãri culturale de neuitat. Printre acestea se numãrã si festivalul international de folclor “Hora din Strãbuni” care se anuntã una deosebitã mai ales cã printre invitatii internationali se numãrã si ansambluri din Mexic, Togo, Algeria, Georgia, Taiwan si Republica Moldova. Pânã la acest festival, vasluienii se vor mai putea bucura de prima editie a Târgului de Jucãrii care va avea loc pe 1 iunie si de expozitia “Ouã Încondeiate, Icoane – Expozitie, Atelier, Vânzare”, gãzduitã de Silver Mall, în luna aprilie.
A patra editie a Festivalului International de Folclor “Hora din Strãbuni”, manifestare culturalã organizatã de Consiliul Judetean prin Centrul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, în parteneriat cu Primãria municipiului Vaslui, va fi o editie deosebitã anul acesta. Chiar dacã, deocamdatã, este în plin proces de organizare, festivalul se va întinde, la a IV-a editie în perioada 31 iulie – 4 august, cu o zi mai mult fatã de editiile precedente. “Pânã acum, acest festival avea loc în luna septembrie dar am întâmpinat ceva probleme cu o parte din instrumentistii invitati la festival. Am decis organizarea manifestãrii ceva mai devreme, astfel încât perioada sã coincidã cu perioada de post la ortodocsi”, a declarat Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui. Profilul festivalului de anul acesta implicã participarea internationalã, nationalã si judeteanã a ansamblurilor si, în fiecare zi din cele cinci, pe scenã vor evolua ansambluri din judet, unul din tarã si unul invitat din strãinãtate. Tot a IV-a editie a festivalului “Hora din Strãbuni” marcheazã revenirea festivalului ca membru CIOFF (Consiliul International de Organizare a festivalurilor Folclorice). “Beneficiind de acest statut suntem în mãsurã sã transmitem cã avem discutii avansate cu ansamblul <<Alianza>> din Mexic, <<Les Ballets Tchomba>> din Togo si alte câteva ansambluri din Algeria, Georgia, Taiwan, Republica Moldova dar si cu ansambluri renumite din tarã dar si din judetul Vaslui. Aici putem aminti ansamblurile <<Baladele Deltei>>, <<Trandafir de la Moldova>>, <<Rapsozii Ivestilor>>, <<Obârsii Negrestene>> etc. Invitarea ansamblurilor locale are ca scop promovarea acestora în contextul unui festival de asemenea anvergurã”, a mai declarat Lucian Onciu. Pânã atunci, vasluienii se vor putea bucura si de alte manifestãri culturale, iar cea mai apropiatã, în timp, este expozitia “Ouã Încondeiate, Icoane – Expozitie, Atelier, Vânzare”, manifestare gãzduitã, ca de obicei, de Silver Mall, în perioada 4-5 aprilie. “În urmã cu putin timp am încheiat festivalul Târg de Primãvarã. Experienta fericitã de la atelierele organizate în cadrul acestui târg se cere a fi repetitivã si, de data aceasta, adresabilitatea atelierelor de creatie este îndreptatã cãtre elevii de gimnaziu si scolile vasluiene. Pe lângã aceste ateliere, vor exista si standuri la care artisti din judet si din Bucovina vor oferi, spre vânzare, produse specifice”, a mai spus Lucian Onciu.
De 1 iunie, târg de jucãrii la Vaslui
Din dorinta de a se adresa tuturor categoriilor de vârstã, anul acesta Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui organizeazã prima editie a “Târgului de Jucãrii”. “Vom dialoga cu institutiile de învãtãmânt – scolari si prescolari (copii cu vârtse cuprinse între 3 si 10 ani – n.r.)- oferind posibilitatea acestora sã vândã, sã schimbe sau sã doneze jucãriile lor”, a mai declarat Lucian Onciu. Pe lângã acest aspect, târgul îsi propune sã caute producãtori de jucãrii, mai ales din lemn, care sã vinã sã expunã produsele lor, au început discutiile cu colectionari de jucãrii care sã vinã sã-si expunã colectiile. Tot în cadrul acestui târg vor primi invitatie de participare si furnizori de jucãrii, jocuri si materiale didactice pentru prescolari si scolari mici. Tabloul evenimentelor va fi completat de spectacole adresate celor mici. (Alexandru Croitoru)