spot_img
21.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Scandal la Muntenii de Jos: primarul si secretarul, acuzati de conflict de interese!

- Advertisement -

CURIOZITATE…Magistratii Judecãtoriei Vaslui au dat o solutie unicã pânã acum pe rolul instantelor din judet, desfiintând o decizie a Parchetului de pe lângã Curtea de Apel, prin care un secretar de primãrie era scos de sub urmãrire penalã, adicã nevinovat. În timp ce procurorii au decis cã unele actiuni ale conducerii primãriei, afaceri cu titluri de proprietate, ar fi fost cumva legale, magistratii Judecãtoriei din Vaslui au considerat cã decizia procurorilor a fost gresitã, astfel cã au trimis din nou dosarul la Parchet. Astfel, un judecãtor a pus în vedere procurorilor sã completeze documentele prin care secretarul si primarul sunt incriminati sub aspectul comiterii infractiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu si uz de fals, lucru care nu este pe placul celor la Parchet, cu sigurantã.

Pe 7 aprilie 2014, secretarul comunei Muntenii de Jos, Ioan Tutu, dar si primarul Dãnut Cretu au fost scosi nevinovati de Parchetul Curtii de Apel Iasi, în fata mai multor acuze formulate împotriva lor de un cetãtean din localitate, Ionel Tighici. Procurorii Curtii au dispus clasarea cauzei privind sãvârsirea infractiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, dupã ce Tighici i-a reclamat pe secretar si primar la Parchetul din Vaslui. Reclamantul a sustinut cã secretarul comisese mai multe infractiuni, falsificând o serie de înscrisuri oficiale si comitând abuzuri. Cel care a demascat toatã filiera este consilierul judetean Viorel Istrate, care a depus la DNA, în 2011, o plângere pentru o serie de fapte comise de persoane din cadrul Comisiei Locale de fond funciar de la Muntenii de Jos. S-a adus în discutie, din nou, un caz al unei femei care a decedat între timp, Ioana Gãluscã, care ar fi primit 8,9 hectare de teren, în baza documentelor oficiale, din care 7 hectare teren arabil si 1,3 hectare în fosta livadã de mãr, un teren râvnit de multe persoane implicate în afaceri imobiliare. Femeia a primit terenul în 2002. În acelasi an, Gãluscã a vândut cei 13.000 mp din livadã cãtre fosta conducere a Prefecturii, în conditii care par sã fi fost legale, dupã cum reiese din documente, cumpãrãtori fiind Ioan Tibulcã, fost prefect, Ioan Neacsu si Vasile Cupsan. Cazul a fost anchetat de DNA, în 2010, dar si de mai multe Parchete, însã peste tot s-a dat solutia NUP. S-a constatat cã un pretitlu emis pe numele a doi frati, Ionel Tighici si Stefan Tighici, a fost semnat în fals de o altã persoanã, dupã care, în baza acestui înscris, Gãluscã ar fi primit terenul în livadã, fapt stabilit si de raportul de constatare tehnico-stiintificã a IPJ Vaslui, din 28 mai 2012.

Judecãtor: “Nu s-a putut da o solutie de netrimitere fãrã efectuarea de cercetãri amãnuntite”

S-au mai constatat si alte fapte grave, petrecute cu terenuri de la Muntenii de Jos, reclamate la Parchet, însã de fiecare datã s-a dat neînceperea urmãririi penale fatã de membrii Comisiei locale de fond funciar. Faptele au ajuns la Parchetul Curtii de Apel Iasi, care a decis clasarea plângerilor de la Muntenii de Jos, fapt considerat de un magistrat de la Judecãtoria Vaslui drept gresit, întrucât “nu au fost analizate infractiunile înainte de a da solutia de clasare si pentru care nu se poate considera cã existã autoritate de lucru judecat, fiind vorba de alte fapte”. “Este de datoria organelor de urmãrire penalã ca în baza principiului oficialitãtii sã stabileascã adevãrul judiciar, neputând da o solutie de netrimitere fãrã efectuarea de cercetãri amãnuntite”, constatã judecãtorul care a decis sã înfrunte Parchetul Curtii de Apel, apreciind cã deciziile luate de procurori au fost gresite si nu s-au fãcut verificãrile cerute de lege. Este, probabil, pentru prima datã când un judecãtor transmite colegilor din Parchet, negru pe alb, faptul cã nu fac cercetãrile asa cum ar trebui. Ca urmare a acestor considerente, judecãtorul din Vaslui a desfiintat solutia de la Parchet si a cerut procurorilor sã completeze urmãrirea penalã fatã de primarul si secretarul de la Muntenii de Jos, pentru mai multe infractiuni. Rãmâne de vãzut care va fi deznodãmântul acestei anchete, care poate conduce la o crizã în primãria din apropierea Vasluiului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.