spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

DW: Decretul a fost semnat; Succesul guvernării minoritare va depinde de armonizarea cu interesele PCRM

- Advertisement -

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat decretul cu privire la desemnarea lui Chiril Gaburici în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru. Faptul că alianţa minoritară care l-a înaintat mizează şi de această dată pe învestirea lui cu votul comuniştilor, i-a atras din start critici dure din partea internauţilor.

Astfel, s-a stabilit că Chiril Gaburici este naşul de cununie al lui Eduard Bănăruc, secretar general adjunct al Guvernului – un apropiat al liderului PLDM, Vlad Filat. Candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru a confirmat această relaţie de rudenie. În februarie 2013, în cadrul unei percheziţii, ofiţerii CNA au găsit aproximativ 45.000 de dolari în biroul lui Bănăruc. Acesta argumenta atunci că banii îi aparţin şi că îi are de la nunta fiicei sale.

Scindarea PLDM tot mai aproape

Faptul că liderul PLDM, Vlad Filat, a ignorat solicitarea premierului în exerciţiu Iurie Leancă, prim-vicepreşedinte al PLDM, de a demara imediat negocieri cu PL în vederea creării unei alianţe pro-europene (PLDM-PDM-PL), se pare că apropie momentul scindării PLDM. Mai mulţi fruntaşi din PLDM s-au arătat dispuşi să-l urmeze pe Iurie Leancă. Vicepremierul în exerciţiu pentru Reintegrare, Eugen Carpov, deputat PLDM, a declarat: „Votul meu pentru învestirea lui Gaburici va fi consultat cu Iurie Leancă şi cu alţi colegi din fracţiunea PLDM. Nu am acceptat niciodată o relaţie apropiată cu Partidul Comuniştilor. Nu am susţinut niciodată această ideologie şi nu o voi susţine vreodată. Eu am făcut campanie electorală în cadrul echipei PLDM şi nu am promovat o alianţă sprijinită de comunişti”, a subliniat Carpov.

La rândul său, Iurie Leancă nu exclude că se va retrage din PLDM „în condiţiile în care relaţiile PLDM cu PCRM vor avansa”: „Aceasta se va întâmpla dacă relaţia PLDM cu comuniştii va avansa. Şi mă tem că un semnal periculos va fi votul împreună cu comuniştii” pentru învestirea guvernului, a declarat prim-vicepreşedintele PLDM. „Când nu ne facem tema pentru acasă, nu-mi dau seama cum vom avansa în relaţia cu UE, iar acest lucru înseamnă că nu vom avea sprijin financiar. Mă tem că nu se va realiza ceea ce mi-am propus să obţin cu tot dinadinsul – o misiune a UE care să ne ajute să reformăm justiţia”, a comentat Leancă.

El a spus că regretă că nu se va mai regăsi în fruntea Guvernului, dar a dat asigurări că nu va părăsi politica: „Am lansat mai multe proiecte, am continuat mai multe activităţi iniţiate încă din 2009 şi aş fi dorit să le finalizez. Pe de altă parte, există multiple provocări, cum ar fi lupta cu corupţia, reforma justiţiei, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi bunăstării populaţiei. Şi aveam premisele necesare pentru acest lucru, aveam şi sprijinul din afară. Dar am poziţia de deputat. Această poziţie îmi va permite să am o activitate intensă. Voi fi mai puţin încorsetat, astfel încât voi continua activitatea mea”, a spus Leancă.

Mobilizare pentru Maia Sandu

Societatea civilă s-a mobilizat, inclusiv prin campanii de colectare a semnăturilor, solicitând păstrarea funcţiei de ministru al Educaţiei pentru Maia Sandu, care a reuşit să implementeze cu succes reforme foarte dure şi extrem de eficiente în domeniul educaţiei. Comuniştii au anunţat, însă, că nu vor vota un guvern din care face parte Maia Sandu. Presa scrie, cu referire la surse din interiorul PLDM, că liderul PLDM, Vlad Filat, ar fi acceptat înlocuirea acesteia. „Prezenţa Maiei Sandu în viitorul guvern va arăta dacă guvernul este reformator sau nu. Îi datorăm cu toţii acestei doamne un mare semn de respect şi multă mulţumire fiindcă a fost prima care a avut curajul să lanseze aceste reforme foarte dureroase, e adevărat, dar absolut necesare”, a menţionat Iurie Leancă.

Mihai Ghimpu: „Va fi un guvern de sacrificiu”

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a reiterat sâmbătă că deputaţii liberali vor vota învestirea lui Chiril Gaburici în funcţia de prim-ministru doar în cazul în care va fi constituită o coaliţie pro-europeană, conform recomandărilor partenerilor europeni – PLDM-PDM-PL. Liderul liberal consideră că dacă „guvernul Gaburici” va fi votat, acesta va fi unul „de sacrificiu” şi nu va rezista mai mult de un an: „Va fi un guvern de sacrificiu pe care vor arunca vina pentru nereuşitele lor”, a subliniat Ghimpu.

Chiril Gaburici a fost înaintat la funcţia de prim-ministru de către Partidul Liberal Democrat căruia, conform acordului de constituire a Alianţei (minoritare) pentru Moldova Europeană, îi revine conducerea Guvernului. Componentele acestei alianţe (PLDM şi PDM) deţin împreună 42 de mandate. Pentru învestirea guvernului sunt necesare, însă, 51 de voturi.

Analişti: Plahotniuc l-a anihilat pe Filat

Unii analişti politici sunt de părere că, de fapt, liderul PLDM Vlad Filat a devenit o unealtă în mâna controversatului om de afaceri, finanţatorul PDM Vlad Plahotniuc, despre care presa a scris că ar controla Procuratura şi justiţia. Iar pentru a rămâne în libertate, Filat a acceptat să-şi „înmormânteze” propriul partid, acceptând regulile de joc (o alianţă tacită cu comuniştii) impuse de cel pe care anterior îl numea „păpuşar” (Vlad Plahotniuc): „Există multe afinităţi între conducerea PCRM şi PDM. Oricine îşi aminteşte că liderii PDM au devenit politicieni (ex-comunistul Marian Lupu – n.n.) şi businessmeni (Vlad Plahotniuc – n.n.) de prim rang sub auspiciile PCRM (în perioada guvernării comuniste 2001-2009 – n.n.). Supărările trec, iar interesele rămân şi chiar se consolidează atunci când sunt supuse pericolelor”, susţine analistul politic, Igor Boţan. Potrivit lui, „succesul guvernării alianţei minoritare depinde de armonizarea intereselor liderilor acesteia cu cele ale comuniştilor”.

Deutsche Welle

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.