Mai multe persoane care au obţinut ilegal imobile, în numele clanului Corduneanu, au primit închisoare cu executare la finele săptămânii trecute. Oameni fără nici o vină s-au trezit într-o bună zi în stradă, ca urmare a falsurilor clanului Corduneanu.
Deşi dosarul principal al clanului Corduneanu se judecă în ritm de melc la Tribunalul Maramureş, cauzele disjunse din acesta încep să fie finalizate la Iaşi. Judecătorii ieşeni au dat primele soluţii într-unul dintre cele trei dosare penale desprinse din ancheta principală instrumentată împotriva interlopilor ieşeni.
Este vorba de cauza privind modalitatea în care Cordunenii ar fi obţinut diferite imobile în oraş, folosindu-se de diverse persoane consumatoare de alcool sau sărace. Au fost condamnaţi doar cei care au încălcat legea pentru interlopi, aceştia din urmă fiind în continuare judecaţi în dosarul de la Maramureş.
Cum erau racolaţi
Adrian Daninfeld, Constatin Tigâţă, Florin Conoru, Dănuţ Zelischi şi Dănuţ Onofraşi au primit pedepse cuprinse între doi şi cinci ani de închisoare cu executare, sentinţa Tribunalului Iaşi nefiind însă definitivă. Folosindu-se de aceştia, procurorii au ajuns la concluzia că interlopii s-au îmbogăţit „prin falsificarea de acte referitoare la decesul unor persoane, falsificarea unor acte necesare dezbaterii succesiunii.
Prin înlăturarea de la moştenire a unor moştenitori legali, au reuşit să vândă bunuri imobile iar banii obţinuţi le-au revenit în mare parte“. Mai întâi erau identificate persoane cu o stare materială precară, consumatoare de alcool şi cu un mod de viaţă dezorganizat, şi care aveau în proprietate sau urmau să moştenească imobile.
Victimele infractorilor coordonaţi de Corduneni erau în principal rude. Doi dintre inculpaţii din acest dosar au fost de acord să plăsmuiască certificate de deces pe numele mamelor lor, deşi acestea erau în viaţă, iar unul şi-a ucis pe hârtie sora pentru a putea pune mâna pe apartamentul părinţilor. Ironia sumbră a sorţii a făcut ca cele două mame a căror moarte a fost regizată de fiii lor să înceteze din viaţă la un an de la falsificarea certificatelor de deces.
Mamă din sanatoriu, „ucisă“ din pix
Unul dintre cei care au procedat în acest fel este Dănuţ Zelinschi. Mama sa, Elena Zelinschi, avea un apartament pe strada Ciric în care a locuit pentru o perioadă cu fiul ei infractor, dar şi cu familia acestuia. Din 2005, femeia a fost internată în Spitalul din Sculeni din cauza unor probleme de sănătate. În apartament a continuat să locuiască fiul Dănuţ. Acesta din urmă a cunoscut locotenenţii Cordunenilor în diferite baruri, ocazie cu care le-a spus că ar vrea să vândă locuinţa mamei sale.
Un apropiat al clanului, Constantin Darie, a fost cel care a falsificat un certificat de deces pe numele Elenei Zelinschi, în ianuarie 2008, deşi aceasta trăia la acea vreme şi era internată într-un sanatoriu. Iniţial, funcţionara care a primit certificatul de deces şi-a dat seama că acesta era fals, iar Dănuţ Zelinschi a fost reţinut. Câteva luni mai târziu, acelaşi Constantin Darie a falsificat un alt certificat de deces. Ulterior, cu ajutorul interlopilor, Zelinschi a reuşit să obţină moştenirea apartamentului, dar şi tranzacţionarea acestuia cu 32.000 de euro. Marea majoritate a banilor au ajuns în posesia interlopului Vasile Călin. În 2009, la scurt timp după ce fiul ei i-a luat apartamentul, Elena Zelinschi a murit şi în realitate.
La fel a procedat şi Florin Conoru, care în 2009 a obţinut apartamentul mamei după ce a declarat-o pe aceasta decedată, deşi femeia trăia. Dănuţ Onofraşi şi-a lăsat sora pe drumuri după ce a declarat în fals că este singurul moştenitor al familiei. Folosindu-se de acte false oferite de interlopi, Adrian Daninfel a fost transformat în „fiul“ unei femei a cărui apartament nu a fost revendicat de nimeni după deces. Din rechizitoriu reiese că liderul grupării specializate în escrocherii imobiliare era Vasile Călin, unul dintre fraţii Corduneanu.