Numărul românilor care părăsesc țara a început să îngrijoreze autoritățile. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât Guvernul nu face nimic pentru a-i reține în țară nici măcar pe tinerii cu studii superioare.
„Numărul persoanelor care au emigrat din România în ultimii 25 de ani depășește 2,3 milioane de locuitori, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică”, scrie deputatul PSD Mihăiță Găină, într-o interpelare adresată ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb.
Acest număr de români care au decis să emigreze reprezintă mai mult de 10% din populația țării. Ritmul în care conaționalii noștri s-au mutat în străinătate s-a accentuat mai ales după aderarea României la Uniunea Europeană, fapt ce a facilitat găsirea unui loc de muncă mai bine plătit în țările vestice.
Totuși, numărul oficial al emigranților români care muncesc în afara granițelor țării s-ar putea să fie mult mai mic decât numărul real, care, însă, nu poate fi cunoscut cu exactitate. Ceea ce se știe este faptul că, oficial, in Italia se află peste 1,072 milioane de români, în Spania locuiesc circa 800.000 de conaționali, iar în Germania au plecat peste 171.000 de nativi români.
Deputatul citat menționează faptul că România și-a adjudecat și „recordul nefericit al celor mai mulți emigranți cu studii superioare – 18,5% din total, față de media europeană de doar 5%”.
Nici Rovana Plumb și nici predecesorii acesteia la conducerea Ministerului Muncii „nu au luat nicio măsură pentru stoparea crizei provocată de migrația forței de muncă”, acuză deputatul social-democrat.
Acesta este de părere că nici pentru anii care urmează predicțiile nu sunt deloc încurajatoare și așteaptă de la oficialii guvernamentali o „strategie sau politici antimigrație” care să fie implementate, sugerând că printre aceste măsuri trebuie să se regăsească una privind stoparea exodului creierelor românești.
Cititi sursa: http://www.money.ro/romanii-au-plecat-din-tara-masiv-autoritatile-au-inceput-sa-se-alarmeze/