Magistratul Anişoara Cucoş refuză să mai judece dosarul afaceristului vrâncean Mircea Liviu Jîtea, din cauza presiunilor pe care acesta le-ar face asupra sa
Vineri, 6 februarie, la Tribunalul Galaţi ar fi trebuit să se treacă la audierea inculpaţilor în dosarul instrumentat de DIICOT Galaţi în ceea ce-l priveşte pe omul de afaceri Mircea Jîtea. Magistratul însă a anunţat, chiar în sala de judecată, că a făcut cerere de abţinere pentru că a depus o plângere penală la Parchetul Curţii de Apel împotriva lui Jîtea şi a avocaţilor lui: Codruţ Balaş, Doru Constantinescu şi Aurelian Bădulescu, motivul fiind presiunile pe care aceştia le-ar face asupra sa. Realitatea aceasta fiind una de natură a-i împiedica obiectivitatea, colegii săi trebuie să-i dea un răspuns luni la cererea de abţinere.
Judecătorul a mai anunţat că va trimite adrese către Baroul Vrancea şi la Baroul Mehedinţi pentru a se şti că avocaţii nominalizaţi anterior au o plângere penală pe numele lor. Magistratul a spus că va trimite către Parchetul Curţii procesul verbal al procurorilor DIICOT, care în timpul urmăririi penale au găsit bileţelele pe care Jîtea, arestat pe atunci, intenţiona să le trimită familiei. Acestea conţin indicaţii precise a ceea ce urma să facă fiecare angajat al său pentru a-i uşura şederea în arestul IPJ Galaţi.
Magistratul a făcut referire şi la memoriile trimise prin avocaţi instanţei de judecată de către feţe bisericeşti, anunţând că vor fi trimise către Episcopia Buzăului care ar trebui să verifice atitudinea celor care le-au emis. Judecătorul a spus foarte clar că acele memorii au ajuns la dosar, iar avocaţii au dorit să le dea citire la mai multe termene de judecată, deşi nu ar fi fost momentul legal să se facă, scopul fiind doar „tulburarea şedinţei şi intimidarea instanţei”.
Anunţul a stârnit rumoare în sala de judecată, dar şi reacţia avocaţilor, unii dintre ei recuzând-o. Aceştia au susţinut că, potrivit procedurilor, mai întâi ar fi trebuit să vină cererile avocaţilor şi apoi cea de abţinere a judecătorului.
Magistratul a refuzat orice discuţie pe dosar, dând termen pentru 9 februarie, ca să se discute pe marginea controlului judiciar pe care-l au toţi cei 19 inculpaţi şi care expiră pe 15 februarie.
„Dosarul Jîtea” este unul dintre cele mai complexe anchete ale DIICOT Galaţi. Aici sunt trimişi în judecată 19 inculpaţi, fiecare dintre ei având câte opt – nouă capete de acuzare. Afaceristul de Top 300, Mircea Jîtea, este considerat a fi capul unui grup organizat acuzat de contrabandă cu alcool. Rechizitoriul procurorilor are 1.300 de pagini, dosarul numărând nu mai puţin de 22 de volume.
Într-un an şi jumătate, avocaţii au reuşit punerea în libertate a tuturor inculpaţilor arestaţi, ultimul pe listă fiind Jîtea, pus sub control judiciar de Curtea de Apel.
S-au făcut nu mai puţin de patru cereri de recuzare ale judecătorului, toate fiind respinse, aceeaşi soartă a avut-o însă şi cererea de abţinere făcută de judecător. Consiliul Superior al Magistraturii, prin Inspecţia Judiciară, a cercetat-o în două rânduri pe judecătoarea Anişoara Cucoş, la solicitarea reprezentanţilor inculpaţilor, de fiecare dată rezultatul „anchetei” fiindu-i favorabil.
CITEŞTE: http://www.viata-libera.ro/justitie/63635-un-judecator-galatean-acuza-ca-este-hartuit-de-un-om-de-afaceri