Teribilul accident a avut loc ieri dimineaţă în incinta unei societăţi comerciale din Focşani u băiatul îl ajuta pe patron la descărcarea unei maşini de lemne, cel mai probabil în schimbul unei sume modice de bani u anchetatorii trebuie să stabilească dacă adolescentul muncea ilegal, situaţie în care este vorba de o infracţiune gravă u tragedia scoate la iveală faptul că în mediul rural sunt mulţi copiii săraci exploataţi prin muncă, fenomen care este greu de monitorizat şi de ţinut sub control
Un adolescent de 13 ani din comuna Mera a avut parte de un sfârşit teribil, joi dimineaţă, în timp ce descărca buşteni la o societate din Focşani. Incidentul a avut loc la primele ore ale dimineţii, Ovidiu Vrăjitoru murind strivit între doi buşteni de brad care au căzut peste el. Băiatul îl ajuta pe patronul societăţii la descărcarea unei autoutilitare încărcate cu lemne, dar într-un moment de neatenţie s-a produs tragedia. Nicolae Gheorma, administratorul societăţii Centomarus SRL Focşani, din cartierul Obor al Focşaniului, a fost cel care a cerut ajutorul autorităţilor după incident. Speriat, omul a sunat la 112 şi a solicitat o ambulanţă, în speranţa că micul muncitor mai poate fi salvat.«Joi, la ora 08.30, Poliţia municipiului Focşani a fost sesizată telefonic de G. N., din Focşani, în legătură cu faptul că în incinta unei societăţi comerciale, V. O., de 13 ani, a fost implicat într-un accident de muncă, în urma căruia a decedat. La faţa locului a ajuns şi un echipaj din cadrul Serviciului de Ambulanţă, iar medicii au constatat decesul tânărului. În urma primelor verificări efectuate împreună cu inspectori din cadrul I.T.M. Vrancea s-a stabilit faptul că V. O. a fost strivit între doi buşteni de brad în timp ce încerca să-i descarce împreună cu G.N. dintr-o autoutilitară. Victima nu era angajată în cadrul firmei, însă îl ajuta ocazional pe administratorul acesteia. Trupul său a fost ridicat şi transportat la morga S.M.L. Vrancea în vederea efectuării autopsiei», ne-a precizat inspectorul principal Cătălina Murariu, de la biroul de presă al Poliţiei.
«Dacă se confirmă că muncea, este infracţiune! »
Incidentul de la firma Centomarus SRL Focşani, care aduce în atenţie exploatarea copiilor prin muncă ilegală, este cercetat de o echipă de specialişti de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea. «Echipa noastră a efectuat cercetări la faţa locului şi urmează să stabilească cauza şi împrejurările în care a avut loc accidentul. În acest moment nu este foarte clar ce căuta copilul în incinta firmei respective. Colegii mei urmează să stabilească ce făcea victima înainte de a se întâmpla acest incident. Administratorul firmei ne-a declarat la rândul său că nu ştie exact ce s-a întâmplat. Conform legii, un copil nu poate munci înainte de împlinirea vârstei de 15 ani, iar după aceasta doar cu acordul părinţilor sau a forului tutelar. În acest fel, copilul nu avea cum să muncească legal la societatea respectivă. Dacă se confirmă că muncea la societatea respectivă, e vorba de o infracţiune şi e de competenţa organului de cercetare penală », ne-a spus Simona Panciu, directorul adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea. Astfel de incidente tragice, în care oamenii mor striviţi la exploatări forestire au mai avut loc în judeţul Vrancea, dar niciodată nu au fost implicaţi copii cu vârste atât de fragede. Primarul comunei Mera, Ion Sticlaru, ne-a spus că adolescentul provenea dintr-o familie necăjită. Băiatul lucra de multe ori cu ziua, pentru a câştiga un ban de pâine. În zonă, sunt tineri care acceptă chiar şi câte 20-30 de lei pe zi de la patroni pentru a munci în domeniul forestier. Iar în aceste cazuri putem vorbi de exploatarea copiilor prin muncă, fenomen care pare să le scape din ochi autorităţilor. (Dan CHIRIAC)
Exploatarea copilului prin muncă, greu de monitorizat
La nivelul naţional, nu există o monitorizare unitară a exploatării copilului prin muncă, iar datele oficiale nu arată întreaga dimensiune a acestui fenomen. Studiul “Bunăstarea Copilului din Mediul Rural – 2012”, făcut de Fundaţia World Vision România, arată că în mediul rural copiii muncesc câte două ore pe zi, iar 13% dintre ei lucrează patru ore pe zi sau chiar mai mult. Copiii sunt folosiţi, în general, la muncile câmpului sau pentru creşterea animalelor, dar pot fi văzuţi şi la munci mai grele, cum ar fi în construcţii sau la exploatări forestiere. Acest fenomen poate fi corelat cu abandonul şcolar în rural, care este mai mare decât în oraşe. Datele centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului arată că în anul 2013 au fost înregistrate 260 de cazuri de exploatare a copilului prin muncă. Pe de altă parte, în acelaşi an, Inspecţia Muncii a sancţionat 61 de angajatori pentru folosirea forţei de muncă fără forme legale de angajare pentru tineri cu vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani. 166 de tineri care nu împliniseră vârsta de 18 ani au fost depistaţi muncind ilegal, însă în realitate numărul este mult mai mare, după cum recunosc chiar autorităţile. De asemenea, au fost înregistate 37 de infracţiuni pentru încadrarea în muncă fără respectarea condiţiilor legale de vârstă sau regimului de muncă al minorilor. Ziarul de Vrancea va urmări acest caz. (Z. V.)