BANI MULTI… Medicii de familie din judetul Vaslui au primit de la Casa de Asigurãri, în luna decembrie a anului trecut, peste 17 miliarde de lei vechi. Din cele 179 de cabinete de medicinã de familie din tot judetul, trei cabinete au decontat în decembrie sume de peste 16. 000 de lei fiecare. La polul opus se aflã un cabinet ce a primit 1.572 de lei. În medie, un medic de familie ridicã în jur de 10.000 lei lunar.
În comparatie cu celelalte servicii din Sãnãtate, medicina de familie beneficiazã de un sistem diferit de platã. Din birourile luxoase, reprezentantii Ministerului Sãnãtãtii îl numesc pompos “plata per capita”. Pacientii care stau zilnic la coadã la cabinete îl numesc însã “pomanã”. L-au denumit astfel deoarece, zic ei, medicul de familie încaseazã bani de pe urma lor, doar pentru simplul motiv cã îi au în evidentã. “Ei (n.r. medicii de familie) vor sã aibã cât mai multi pacienti pe listã, dar la cabinet sã vinã cât mai putini. Dacã ai venit pentru o consultatie, te serveste în asa hal încât a doua oarã îti vine sã stai acasã. Luati cazul meu, cã am 20 de minute de când astept sã intru si, dupã cum se prezintã coada, cred cã voi mai astepta încã 20.” ne-a declarat Anisoara, o pensionarã ce-si astepta rândul la consultatie. Si iatã asa, un medic de familie din judetul Vaslui ajunge sã încaseze chiar si 15.000 de lei lunã.
Medicii de familie se dau sãraci
Dacã stai si-i asculti, medicii de familie ar fi cea mai oropsitã categorie din Sãnãtate. Potrivit acestora, suma care mai rãmâne la finalul lunii se învârte în jurul a 2000 de lei. “Din banii decontati de CJAS sunt plãtite toate cheltuielile cabinetului: salariile asistentelor, a femeii de serviciu si a altor persoane angajate – contabil, informatician, taxele si impozitele la stat, utilitãtile, papetãria de cabinet, reparatiile cabinetelor, astfel încât sumele care ne revin în final sunt mult mai mici. Undeva în jur de 2000 de lei” a declarat unul dintre medici. Realitatea, însã, este alta. Chiriile, mai ales în mediul rural sunt modice, chiar si-n orase. Primarii le fac multe concesii, din cauzã cã-si doresc sã aibã medici în comunã. Asistentii, în mare majoritate, mai au o altã slujbã fiindcã sunt foarte prost plãtiti. Iar povestile cu informaticieni angajati sunt cel putin hilare. Nu au nici mãcar o evidentã clarã a pacientilor si vorbesc despre sisteme informatice.
Cu cât pacientii sunt mai multi, cu atât “pomana” este mai mare
Plata per capita se calculeazã în puncte. Tuturor persoanelor aflate în evidentele medicilor de familie le corespunde un anumit punctaj. Cei mai bine cotati din punct de vedere al acestui punctaj sunt copiii între 0-3 ani si persoanele de peste 60 de ani. Aceste categorii au fost cotate de cãtre Ministerul Sãnãtãtii cu 11,2 puncte. Persoanele cu vârste cuprinse între 4 si 59 de ani primesc 7,2 puncte.Totul înmultit cu 3,75 lei, cât reprezintã valoarea unui punct…Bani multi, luptã acerbã. Gheorghe Avram, un alt bolnav care îsi astepta rândul la consultatie ne-a declarat cã “furatul” de pacienti în rândul medicilor se practicã la scarã mare. “Am un vecin care s-a trezit peste noapte pe listele unui alt medic de familie, fãrã ca el sã-si dea acordul. Dupã prima vizitã, respectivul doctor i-a spus vecinului cã ar fi mai bine sã se mute cu toatã familia la el. Cu copil, cu sotie, cu tot.” La venitul pe care un medic de familie îl încaseazã lunar, sumele din plata per capita reprezintã cel putin 50 % din total. Acestora li se adaugã plata efectivã a serviciilor prestate, dar si o serie de alte stimulente financiare. De exemplu, medicii de familie de la tarã primesc “spor de izolare”, care le poate urca valoarea contractelor cu câteva procente bune.
Topul veniturilor medicilor de familie din judet pe luna decembrie
În judetul Vaslui, 179 de medici de familie au semnat contract de finantare a serviciilor medicale cu CJAS, 75 din mediul urban si 104 din mediul rural. Potrivit legii, pentru a încheia contract cu CJAS, medicii de familie trebuie sã aibã un numãr de minimum de 800 de pacienti. Potrivit rapoartelor întocmite de CJAS, cel mai “prosper” medic de familie a fost Cazacu Tatiana (cu cabinet la Drânceni). Casa de Asigurãri i-a virat acesteia în luna decembrie suma de 16.489 lei. Pe locul al doilea s-a clasat doctorul Gentimir Libelula (are cabinet la Vaslui si Delesti), cu 16 465 lei, iar pe trei, medicul de familie Mocanu Doina (Husi), cu 16 142 lei decontati. La polul opus întâlnim medici ai cãror liste cu pacienti sunt mai scurte. Printre “codasi” îi regãsim pe dr. Buric Elena cu un venit pe luna decembrie de 1572 de lei, Damian Carmen Gabriela, cu 2 377 lei decontati în luna decembrie, si Vrãjitoru Elena, cu un venit de 3674 lei. În total, în luna decembrie, medicilor de familie din judetul Vaslui le-a fost decontatã suma de 1.768.108,32.
Medicii de familie = Spitalul Husi + Spitalul Negresti + Spitalul Murgeni
Suma pe care Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate Vaslui a decontat-o medicilor de familie în luna noiembrie a fost de aproape 2 milioane lei, aproximativ aceeasi cu sumele decontate spitalelor din Husi, Negresti si Murgeni la un loc. În aceeasi lunã Spitalului Judetean Vaslui i-au fost decontate în jur de 4 milioane lei, în timp ce Spitalul Municipal Bârlad a consumat 3,6 milioane lei. Iatã asadar cã medici de familie cheltuie pe lunã jumãtate din suma alocatã spitalului judetean!
VEZI AICI Decembrie_2014_MF TABELUL CU SUMELE DECONTATE DE MEDICII DE FAMILIE IN LUNA DECEMBRIE 2014