spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Bunãtãtile moldovenesti, oprite la Albita, din pricina normelor UE!

- Advertisement -

CIUDAT Putini sunt cei care stiu cã, dacã mergi în Republica Moldova, iar de acolo cumperi, fie si de poftã, brânzã sau orice produse din carne, acestea nu pot fi trecute Vama, în România, întrucât existã de ceva vreme o reglementare UE care interzice importul, fie si în bagajele de mânã, a produselor de origine animalã. Motivul oficial?! O strategie de evitare a bolilor ce pot fi transmise prin aceste produse. Neoficial, oamenii cred cã, atunci când e vorba doar despre consumul propriu, e un… exces de zel al legiuitorilor UE.

“Am luat o bucatã de brânzã de jumãtate de kilogram de la piata din Chisinãu, însã, când m-am întors în România, mi s-a spus, respectuos, la Vama Albita cã nu am voie sã introduc acest produs în România, întrucât este prevãzut de niste restrictii ale UE. Fireste cã am fost contrariat, întrucât era vorba despre o cantitate micã, pentru consum propriu. Mãcar dacã oamenii ar fi anuntati despre aceste restrictii”, a spus un vasluian, care a întâmpinat aceastã problemã în Vama Albita. Autoritãtile sanitar- veterinare din judetul Vaslui confirmã situatia. “La Albita sunt colegii nostri care însã sunt subordonati direct ANSV de la nivel central. Dar, într-adevãr, existã aceste restrictii, adoptate conform reglementãrilor Uniunii Europene. Doar vinul si produsele alimentare de origine non-animalã nu intrã la acest regim. Mãsura vine ca sã previnã rãspândirea bolilor”, au explicat autoritãtile vasluiene.

“Cãlãtorilor le este interzis importul în Uniunea Europeanã a produselor din carne si lapte în bagajul de mânã”!

“Începând cu 1 mai 2009, Uniunea Europeanã introduce noi reglementãri pentru importul de cãtre cãlãtori a produselor de origine animalã. Conform noii redactii modificate a Regulamentului Comisiei (CE) nr. 745/2004 din 16 aprilie 2004, cãlãtorilor le este interzis importul în Uniunea Europeanã a produselor din carne si lapte în bagajul de mânã si în coletele postale. Exceptie constituie importul de produse din carne sau lapte din Croatia, Franta, Insulele Feroe, Groenlanda si Islanda, cu conditia ca, respectiv, cantitatea acestor produse sã nu depãseascã 10 kilograme. De asemenea, exceptia se aplicã în ceea ce priveste hrana pentru copii, precum si alimentele pentru persoanele care au nevoie de un regim alimentar special. Este permisã introducerea a numai 2 kg de asemenea produse, care sã îndeplineascã urmãtoarele conditii: – nu necesitã temperaturã de refrigerare înainte de deschidere;

– sunt ambalate de producãtor pentru comercializare direct cãtre consumatorul final, cu indicarea mãrcii comerciale înregistrate;

– ambalajul este intact, cu exceptia cazului în care continutul este utilizat în acel moment. Cãlãtorilor le va fi permis de a introduce si pânã la 20 kg de peste si produse de mare.

Pentru alte produse, cum ar fi mierea, stridiile proaspete si melcii, la fel este stabilitã restrictia cantitativã de pânã la 2 kg.

Noile restrictii nu se aplicã produselor de origine animalã transportate între cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sau introduse din Andorra, Liechtenstein, Norvegia, San Marino si Elvetia.

Aceastã mãsurã este introdusã de autoritãtile europene în scopul de a preveni rãspândirea oricãror infectii, care pot dãuna sãnãtãtii oamenilor si animalelor, fiind constatat cã produsele alimentare importate pot fi surse potentiale de focare de epidemii, de boli periculoase. Astfel, odatã cu interzicerea importului de produse din carne si lapte, autoritãtile Uniunii Europene acordã o atentie deosebitã rolului publicului în asigurarea securitãtii populatiei”, au comunicat reprezentantii ANSVSA.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.