Pictorul husean Stefan Dimitrescu, 129 de ani de la nasterea sa!
OMAGIU…Husenii care au sentimentul recunostintei pentru concetãtenii lor ajunsi celebri si care, prin faptele lor de exceptie sau prin talent, au fãcut ca numele acestui oras sã primeascã respect datoritã fiilor aducãtori de faimã, si-au amintit ieri cã pictorul celebru Stefan Dimitrescu s-a nãscut la Husi, într-o zi de 18 ianuarie, 1886. Bun prieten cu si mai celebrul Nicolae Tonitza, huseanul Stefan Dimitrescu, împreunã cu Francisc Sirato si Oscar Han, au întemeiat “Grupul celor patru”, pentru a da o fortã nouã, un suflu proaspãt picturii, pe care, spunea el “am eliberat-o din strânsoarea atelierului de lucru, ca sã o aducem mai aproape de naturã si de oameni”.
“Mã emoționeazã culoarea și sunt pasionat de formã; când o vãd pe una mi se pare cã-mi scapã cealaltã. Caut încontinuu sã le prind si sã le mãrit”, se descria pe sine, în felul sãu jovial, pictorul Stefan Dimitrescu, nãscut la Husi. A pãrãsit orasul natal si a mers la Iasi la vârsta de 16 ani, pentru a studia violoncelul, la Conservator, însã, peste doar un an, avea sã îsi descopere adevãratul sens, pictura. S-a înscris la Scoala de Arte Frumoase, unde l-a avut profesor pe Gheorghe Popovici si unde avea sã îl descopere pe însusi Nicolae Tonitza, cu care a legat o prietenie frumoasã. Studiile au fost continuate la Paris, unde a urmat cursuri la Academie de Grande Chaumiere, între anii 1911 si 1913. La întoarcerea în tarã, a fondat împreunã cu Tonitza, Sirato si Han, „Grupul celor patru”, cu totii având aceleasi conceptii artistice, mai cu seamã în ceea ce priveste nevoia creatorului de a fi mai aproape de naturã, de om, de subiectele creatiilor sale. La fel ca Nicolae Tonitza, Dimitrescu a preferat subiectele sociale, fiind foarte atras de viata oamenilor simpli. Primul Rãzboi Mondial a fost sursa de inspiratie pentru opere exceptionale, precum „Mortii de la Casin” (1917). Portrelele lui Dimitrescu ilustreazã figuri de tãrani: „Bucãtãreasa” (1926), „Femei tesând la rãzboi”, „Tãrãnci din Sãliste”, „Tigãnci din Dobrogea”, sau detalii din viata muncitorilor de rând, de exemplu „Minerii” (1921). Din 1929, Dimitrescu a fost profesor la Scoala de Arte Frumoase din Iasi, fiind numit directorul acesteia, dupã un an. Nicolae Tonitza a fost unul din admiratorii principali ai creatiilor semnate Stefan Dimitrescu, opiniile sale favorabile sporind interesul pentru tot ce huseanul realiza. “Voluptatea lui Stefan Dimitrescu pentru studiul aprofundat al naturii, varietatea si multitudinea de desene, care erau la el splendide preludii muzical-cromatice, i-au adus publicul mare si faima unui desenator fãrã pereche la noi”, spunea Nicolae Tonitza.
Marile case de licitatii, vânzãri de referintã cu lucrãri semnate de huseanul Dimitrescu!
COTATII…Stefan Dimitrescu a decedat în 1933. „În scurta sa existențã (1886-1933), Ștefan Dimitrescu a lãsat o operã extrem de bine articulatã, realizând, mai ales din lumea satului, adevãrate capodopere de construcție și de echilibru. Considerat de toți contemporanii un excepțional desenator, în picturã, Ștefan Dimitrescu, are o cromaticã stãpânitã, cerebralã, puternic narativã”, spunea Iolanda Malamen, pictoritã si reputat cronicar de artã. „Pictorul Dimitrescu a reținut un reflex din pictura lui Toulouse-Lautrec, care în anii dinaintea rãzboiului rãmãsese încã printre zeii boemei din Montparnasse”, considera Tudor Vianu. Lucrãrile semnate de huseanul Stefan Dimitrescu au devenit preferatele colectionarilor de artã. “Cota de piatã a lucrãrilor semnate Stefan Dimitrescu a început sã urce semnificativ în 2010. Casele de licitatii au vândut atunci 11 lucrãri ale artistului postimpresionist, cel mai bun pret fiind obtinut pentru tabloul <<Naturã staticã cu legume coapte>> adjudecat la Artmark pentru 19.000 de euro. În 2011, Dimitrescu, coleg de generatie cu Tonitza si Oscar Han, a reusit un nou record personal, prin vânzarea, cu 20.000 de euro, a lucrãrii <<Ulita>> si prin alte sapte adjudecãri, dintre care douã la valoarea de 17.500 de euro”, a spus Florin Predesteanu, reprezentantul uneia din marile case de licitatii, care, în ultimii ani, a oferit colectionarilor picturi semnate de huseanul Stefan Dimitrescu.