spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Pactul cu diavolul, făcut de un profesor de la Cuza

- Advertisement -

Dezvăluiri în exclusivitate: un cadru universitar ieşean, care a lucrat şi ca expert la Preşedinţie într-o comisie specială, a semnat în tinereţe „pactul“ cu Diavolul. Totuşi, acesta a evitat transformarea sa de către Securitate în unealta regimului, fofilându-se de fiecare dată în faţa ofiţerilor de informaţii.

Cadrul didactic, de la Facultatea de Drept a Universităţii „Al.I. Cuza“, spune că a fost recrutat în urma descoperirii unui aspect omis din biografia sa.Acesta avea rude în străinătate şi nu le-ar fi declarat la admiterea la facultate, de frica de a nu suporta consecinţele nefaste ale unei asemenea legături considerate primejdioase pentru regim. Asta pentru că,lucru ştiut, admiterea la Drept se făcea pe atunci în urma unei atente studieri a dosarului. El avea un unchi nu numai aflat în străinătate, dar care, surpriză, a luptat în temutul „Waffen SS“ al regimului nazist.

Universitarul s-a confesat reporterilor noştri, în cadrul unei discuţii emoţionante. Lectorul Marius Nicolae  Bălan (foto)a lucrat, ca expert, în Comisia Prezidenţială de Analiză a Regimului Politic şi Constituţional, infiinţată de Traian Băsescu în anul 2008. Acesta este cadru didactic în cadrul Catedra de Drept public a Facultăţii de Drept, fiind titularul cursului de Drept constituţional şi instituţii politice. Conform adeverinţei eliberate de CNSAS în acest an, Bălan este titular al dosarului fond reţea nr. R 277.424, fiind recrutat de Securitate în primul an de studiu la Facultatea de Drept din Iaşi. „Domnia sa, student în anul I la Facultatea de Drept, a fost recrutat «în vederea încadrării informative a studenţilor români şi străini din anul său de studii»“, se arată în acel act. Bălan a semnat un angajament la data de 26 martie 1986, preluând numele conspirativ „Andrei“. Dar în 1989 a fost scos din reţeaua informativă, cu menţiunea „sursa «Andrei» nu s-a implicat în activitatea de culegere de informaţii, aportul informativ fiind foarte slab“. Direcţia de specialitate a CNSAS nu a identificat informaţii transmise Securităţii de către Bălan, iar acestuia nu i se poate atribui calitatea de colaborator ori informator al structurii represive a regimului comunist.

Confesiunea

Lectorul de la Drept s-a confesat jurnaliştilor „Ziarului de Iaşi“, indicându-ne exact care era mersul lucrurilor în anii de sfârşit ai regimului comunist. Mai întâi, acesta îşi aminteşte că obiectul  angajamentului viza chestiuni ce ţineau de securitatea statului şi independenţa naţiunii,„culmea, nimic despre, dacă ţin bine minte,comunism“. „Era un text pe care nu puteai refuza să-l aprobi, în măsura în care făceai parte dintr-o facultate ideologică şi urma să lucrezi într-o profesie juridică, unde aplicai legile unui stat socialist. Din păcate, nu am fost suficient de abil şi poate am fost puţin prea vanitos pentru a inventa o scuză, că nu am timp, nu am cum să fac aşa ceva. Cred că aş fi putut să refuz de la bun început, fără a sfida, găsind un subterfugiu“, crede Bălan.

Specialistul ieşean în drept constituţional îşi aminteşte că prima tangenţă cu Securitatea a avut loc după prima sesiune de examene. Atunci, prin intermediul secretariatul facultăţii, i s-a spus să se prezinte la Poliţia judeţeană, în cursul aceleeaşi zile. „Să zicem că faceam parte dintr-o minoritate privilegiată: eram patru studenţi din 30, deci 26 studente.Această calitate te făcea mai eligibil în epoca de atunci pentru un rol de magistrat.Pe mine nu m-a interesat acest lucru, drept dovadă am intrat iniţial în avocatură,dar atenţia lor era concentrată pe fiecare din cei câţiva care eram în acel an, pentru că, după toate probabilităţile, toţi urmam să avem un rol în aparatul decizional al statului. Nu îi interesa să afle de la mine ceva anume, ci pur şi simplu voiau să bifeze un nume. Probabil aveau un plan de recrutări, am intuit, nu spun că l-am înţeles. Îi interesau să aibă un număr de rapoarte, să îşi poate justifica cumva activitatea. Nu au depus niciun fel de presiune pentru a afla ceva anume, şi atunci s-au mulţumit cu declaraţii foarte generale, foarte vagi“, adaugă Bălan.

Revenind la prima întâlnire cu un ofiţer de informaţii, lectorul îşi aminteşte că acesta s-a purtat amabil şi
politicos, în pofida percepţiei sale că va întâlni un tip autoritar. Pe de altă parte, Bălan spune că avea şi de ce să se teamă:în momentul admiterii, acesta a omis să declare faptul că are rude în străinătate. Şi încă ce rude!

Cititi mai mult: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/pactul-cu-diavolul-facut-de-un-profesor-de-la-cuza–84747.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.