Un incendiu foarte violent izbucnit ieri dimineaţă a distrus în totalitate, în doar câteva zeci de minute, clădirile în care se aflau Seminarul Teologic „Mitropolit Dosoftei” şi sediul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, lângă Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava. Dezastrul s-a declanşat puţin înainte de ora 9.00, iar martorii oculari, oameni din interior, au relatat că flăcările şi fumul s-au propagat extrem de rapid pe culoarele clădirilor. Practic, peste 50 de elevi seminarişti, precum şi profesorii şi angajaţii Arhiepiscopiei au avut timp doar să iasă din clădiri, cu doar o parte din bunurile de valoare din birouri şi sălile de clasă.
Focul a fost atât de violent în condiţiile în care clădirile erau din lemn, inclusiv pompierii fiind nevoiţi la un moment dat să se retragă din dispozitivul în care se aflau din cauza temperaturilor extrem de ridicate generate de incendiu, inclusiv la câteva zeci de metri de focar.
„Am dat alarma,iar în 20 de secunde fumul şi focul au început să înainteze pe culoar”
În momentul în care s-a dat alarma la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, incendiul de la clădirea din lemn a seminarului, cu demisol, parter şi etaj, era deja extins. Grăitoare privind extinderea flăcărilor este declaraţia preotului Petru Crăciun, care se afla în birourile Arhiepiscopiei, din clădirea vecină Seminarului Teologic.
„Am realizat ce se întâmplă şi am dat alarma,iar în 20 de secunde fumul şi focul au început să înainteze pe culoare. Nu am avut timp decât să ieşim toţi afară”, a spus preotul.
Generalul de brigadă Ion Burlui, comandantul ISU Suceava, a dat în scurt timp alarma generală. Pe lângă toate forţele de la Detaşamentul Suceava au fost chemate efective de pompieri de la Fălticeni, Gura Humorului, Rădăuţi, plus două echipaje de la Botoşani. De asemenea, la faţa locului au ajuns şi echipaje de la serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă de la Suceava, Salcea, Şcheia şi Bosanci, plus serviciile private pentru situaţii de urgenţă de la Ambro şi CET Suceava.
În total, la locul incendiului au ajuns 33 de autospeciale, din care 22 de intervenţie. La faţa locului au participat peste 200 de oameni, pompieri, jandarmi, poliţişti şi voluntari.
Pompierii nu au putut interveni eficient din mai multe motive
Chiar dacă efectivele de pompieri au fost mari, nu s-a putut interveni eficient.
Inspectorul-şef Ion Burlui a explicat şi de ce: „Hidranţii au fost îngheţaţi din cauza gerului şi de aceea am lucrat foarte greu. Apoi, am fost puşi în postura de a retrage autospecialele din dispozitiv deoarece temperatura era extrem de ridicată, iar autospecialele riscau să se aprindă. Am fost obligaţi să alimentăm autospecialele din reţeaua de hidranţi mai îndepărtată de mănăstire, am făcut practic naveta. Am încercat să lucrăm şi cu hidranţii din incintă, dar şansele au fost reduse”.
Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Local/2015-01-09/Sediul-Arhiepiscopiei-si-Seminarul-Teologic-transformate-in-scrum#ixzz3OJhP325i