Deputaţii şi senatorii au avut doar 65 de şedinţe de plen în anul 2014. Practic, dacă punem zilele cap la cap, rezultă că au muncit doar trei luni într-un an, efort pentru care au fost plătiţi regeşte.
Deputaţii au început anul 2014 cu vacanţa tradiţională din luna ianuarie. În februarie, Camera Deputaţilor a avut şedinţe programate în toate zilele de luni şi marţi, când se dă votul în plen pe proiectele legislative. Însă şedinţă de plen nu înseamnă automat prezenţă obligatorie, cele mai multe întruniri ale deputaţilor ţinându-se la limita cvorumului. După patru luni de muncă, a venit vacanţa de vară, care a ţinut două luni fără o zi. În toamnă a venit campania pentru alegerile prezidenţiale şi aleşii au plecat, chipurile, să muncească în teritoriu, astfel, în luna octombrie au fost înregistrate doar trei şedinţe de plen, conform calendarului publicat pe site-ul Parlamentului, scrie Adevarul.
Senatorii au lucrat tot 65 de zile în plen după aceeaşi reţetă: trei luni integrale de vacanţă, plus absenţa din timpul campaniei pentru prezidenţiale. „Dar ce, noi avem normă?” Munca parlamentarilor înseamnă şi activitatea din comisiile de specialitate, care, însă, sunt convocate o singură dată pe săptămână, iar şedinţele nu ţin nici măcar o oră. În plus, parlamentarii îşi programează lucrările în comisie de obicei în ziua de marţi, când este şi votul în plen, pentru a împuşca doi iepuri dintr-o lovitură. Apoi, miercuri sunt liberi, iar joi şi vineri lucrează, teroretic, în teritoriu.