Sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare vor avea căldură în locuinţe, în perioada Revelionului, când meteorologii anunţă temperaturi foarte scăzute, de până la minus 20 de grade Celsius.
Chiar de se confruntă cu o acută criză financiară, cauzată de neîncasarea facturilor pentru energia termică furnizată, precum şi cu probleme cu furnizorii de biomasă, cărora trebuia să le achite la timp marfa livrată, Bioenergy Suceava va produce o cantitate suplimentară de energie termică, necesară pentru păstrarea confortului termic în locuinţele sucevenilor.
„În urma discuţiilor cu conducerea Bioenergy, au fost de acord să repornească cel de-al treilea cazan de termoficare, care a fost oprit la începutul lunii decembrie”, a declarat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.
De cealaltă parte, conducerea Bioenergy spune că orice consum suplimentar de masă lemnoasă, fără un aport financiar care să permită achiziţia de noi stocuri, va avea repercusiuni asupra furnizării căldurii după sărbătorile de iarnă.
„Primăria s-a angajat să ne dea un milion de lei, dar nu ne-a dat. În baza promisiunilor primite, ne-am angajat că achităm astăzi lemne de un milion de lei de la furnizorul nostru principal. Din păcate banii nu au mai ajuns la noi, ceea ce ne aduce într-o situaţie limită. Neplata facturilor pentru energia termică livrată se va repercuta într-o perioadă foarte apropiată asupra căldurii pe care o primesc sucevenii”, a declarat directorul Bioenergy Suceava, Vasile Ilie.
O primă măsură va fi cea de limitare a cantităţii de căldură furnizată sucevenilor, la fel cum s-a procedat la începutul lunii, când a fost închis unul din cele trei cazane de producere a energiei termice pe bază de biomasă.
Practic, noua centrală va funcţiona la capacitatea normală doar vreo cinci zile, după care va reduce producţia cu aproximativ 30%, pentru a reduce şi consumul de combustibil, cu care se aprovizionează cu mari eforturi, din cauza neîncasării facturilor restante.
Factura lunii decembrie pentru furnizarea energiei termice se ridică la patru milioane de lei, în vreme ce pentru lunile noiembrie şi decembrie, Bioenergy a consumat 12 milioane de lei numai pentru achiziţionarea biomasei necesare pentru funcţionarea centralei. În ultima lună, de la Termica, din încasările de la asociaţii Bioenergy a primit doar 0,6 milioane de lei, la care se vor mai adăuga acum un milion de lei, achitaţi în cursul zilei de ieri.
„Ştiind că este o perioadă dificilă, în care temperaturile exterioare necesită o suplimentare a cantităţii de energie termică furnizată, am făcut efortul să achităm către furnizor un milion de lei din ceea ce s-a încasat de la asociaţiile de proprietari. Imediat ce vor veni bani şi de la primărie, în contul subvenţiei pentru căldura furnizată populaţiei, îi vom vira direct în conturile Bioenergy”, a declarat ieri după-amiază directorul Termica Suceava, Ovidiu Dumitrescu.
Datoriile firmei care distribuie agentul termic, Termica, către Bioenergy, se ridică la aproximativ 21 de milioane de lei.
„Acţionarii Bioenergy nu vor asigura furnizarea gratuită a căldurii din banii proprii”, a mai spus Vasile Ilie, care solicită să fie făcute cât mai rapid plăţi consistente, pentru ca societatea pe care o conduce să poată achiziţiona noi stocuri de masă lemnoasă, necesare pentru asigurarea căldurii în această iarnă.
Bioenergy furnizează energie termică la preţul de 116 lei gigacaloria (fără TVA), unul dintre cele mai mici preţuri din ţară, dar tot se confruntă cu probleme financiare din cauza blocajului existent în privinţa încasării facturilor de pe partea de transport şi distribuţie a energiei termice.
Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Local/2014-12-30/Caldura-mai-multa-dar-numai-pentru-cateva-zile#ixzz3NN4NVndj