La o distanţă de aproape un secol, „Ziarul de Iaşi“ redezgroapă ceea ce este considerat îndeobşte cel mai mare mister al Iaşului, şi cu siguranţă cea mai mare tragedie: accidentul feroviar de la Ciurea, din 31 decembrie 1916.
Din motive încă nelămurite, între 800 şi 1.000 de persoane şi-au pierdut viaţa într-un accident feroviar absolut îngrozitor, unul din cele mai mari din istoria omenirii. Contextul istoric delicat, unul de război, ce a coincis cu mutarea capitalei României de la Bucureşti la Iaşi, în condiţiile în care trupele germane ajunseseră deja la Brăila, au făcut ca ecourile uriaşei tragedii a „Trenului Imperial“ să fie minimalizate în mod stânjenitor de autorităţi, urmare a unor greu de înţeles „raţiuni de stat“
Nici acum nu se ştie dacă a fost o neglijenţă criminală, un atentat sau un sabotaj. Minimalizarea de atunci a tragediei a făcut ca puţini ieşeni să ştie chiar şi acum despre acest eveniment cutremurător. Ce îşi mai amintesc oamenii din zonă? Ce spun cei care au studiat tragedia? A fost un atentat politic eşuat, dar cu sute de victime colaterale, demnitarii vizaţi coborând discret la Bârnova şi venind călări la Iaşi, prin pădure?Ce s-a întâmplat cu cadavrele care au umplut un deal întreg şi ce este acum pe acel loc înfiorător?
Cititi mai mult: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/tragedia-cu-1-000-de-morti-de-la-iasi-nelamurita-nici-acum-au-aparut-marturii-surpriza–83845.html