Un elicopter SMURD cu patru persoane la bord s-a prăbuşit, luni după-amiază, în Lacul Siutghiol din judeţul Constanţa. Un membru al echipajului a fost resuscitat şi dus la spital, dar a murit după câteva ore. Trupul copilotul elicopterului prăbuşit a fost adus la mal, luni noapte, după mai bine de cinci ore de căutări, și declarat decendat. Ultimul membru al echipajului a fost găsit şi adus la mal, marţi dimineaţă, în jurul orei 5.00. Cea de-a patra victimă a accidentului de elicopter de pe Lacul Siutghiol, asistenta medicală Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, a fost declarată decedată la faţa locului.
Update ora 09.00. Vicepremierul Gabriel Oprea a dispus ca în cadrul Centrului Operațional de Comandă al MAI, pe care îl coordonează personal, să fie realizată o informare completă, care să coroboreze toate datele referitoare la modul de intervenție în misiunea de căutare – salvare care a avut loc pe lacul Siutghiol, se arată într–un comunicat de presă al M.A.I. Vicepremierul Gabriel Oprea va prezenta această informare Primului ministru, Victor Ponta.
Conform informațiiilor oficiale, doi piloți din cadrul Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne și două cadre medicale aparținând SMURD Constanța și-au pierdut viața luni, 15 decembrie a.c., în urma prăbușirii unui elicopter SMURD de tip EC 135 în lacul Siutghiol din județul Constanța. Echipajul aflat în elicopter la momentul accidentului era alcătuit din pilot, copilot, medic și asistent SMURD.
Pilotul elicopterului, comandor Petre Corneliu Cătuneanu – 47 de ani, căsătorit, un copil. Era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de 10 ani, și a absolvit Școala Militară în urmă cu 23 de ani. Avea la activ 2.900 de ore de zbor, dintre care aproximativ 2.000 pe elicopter de tip EC 135.
Copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel – 42 ani, căsătorit, un copil minor. Avea la activ 1.600 de ore de zbor, dintre care 500 pe acest tip de elicopter. Era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de 7 ani și absolvise cursurile Școlii Militare în urmă cu 18 ani.
Medicul din cadrul SMURD Constanța, Vizireanu Laura avea 39 de ani, iar asistenta medicală, Gabriela Camelia Harton 38 de ani și lucra în cadrul SMURD din anul 2008.
Elicopterul EC 135 a fost preluat de Inspectoratul General de Aviație de la Consiliul Județean Constanța în data de 25 noiembrie 2014, pentru a fi utilizat în misiuni de tip SMURD.
Update 01.30 – Un martor al accidentului aviatic din Mamaia, județul Constanța, a declarat pentru B1 TV, că victimele au ieșit la suprafață și au strigat după ajutor, însă echipajele de salvare au venit mult prea târziu.
”În jurul orei 16:11 minute eram pe terasă. Am văzut un elicopter venind dinspre Năvodari, venind foarte lin, sub nicio formă cu flăcări. A ajuns ușor deasupra apei. În momentul impactului cu apa avionul s-a dat peste cap. Probabil s-a rupt coada. Apa s-a ridicat și atât. După 10 minute au ieșit patru capete la suprafață care strigau ajutor, ajutor, ajutați-ne, o să murim înghețați”, a povestit martorul.
”La 16:12 a fost primul meu apel la 112. Au zis că știm și mi-au închis telefonul. Cred că am sunat de 7 ori pentru că țipetele erau îngrozitoare. E un sentiment îngrozitor să auzi cum patru oameni țipă după ajutor și tu să nu poți face nimic. Primul care a ajuns la locul accidentul a fost un pescar care a venit dinspre Ovidiu cu o barcă simplă. Oamenii ăștia au murit cu zile din cauza sistemului”, a precizat sursa citată.
Martorul a mai spus că nu era ceață, ”era o vreme superbă, era soare și frumos”.Martorul a mai spus că nu era ceață, ”era o vreme superbă, era soare și frumos.”
”Nu am putut să fac mai mult decât a da telefon. Am vorbit cu pompierii care mi-au zis să ies pe stradă pe bulevardul Mamaia. Țipând foarte tare la 112 mi-au dat legătura la pompieri. Mi-au zis că au plecat din Constanța și de aceea ajung foarte greu. Sirenele le-am auzit, spunând la telefon să meargă până la Butoaie, exact în față la Butoaie s-a întâmplat accidentul. Ei s-au oprit în altă parte și au venit pe jos. La ora 18:03 pompierii nu erau aici. La acea oră eram în mijlocul străzii, vorbeam cu pompierii la telefon. Erau două mașini de salvare care au venit mult mai devreme, dar care nu au avut ce să facă, că nu erau echipate cu barcă”, a povestit martorul.
”Victimele au strigat vreo 20 de minute după care nu s-au mai auzit”, a mai spus martorul, în direct la B1 TV.
http://www.evz.ro/elicopter-smurd-prabusti-in-lacul-siutghiol.html