Cei mai mulţi bani se duc pe mâncare, pe brad şi pe cadouri * Muncim din greu o lună întreagă ca să ne distrăm câteva zile
De unde au, de unde n-au, gălăţenii s-au obişnuit să cheltuiască bani cu nemiluita, de cum se apropie sărbătorile de iarnă. Ce-i drept, în aceste zile, totul costă şi nimic nu e tocmai ieftin. Dacă punem la socoteală preţul bucatelor de pe mesele de Crăciun şi de Revelion, adăugăm cheltuiala cu bradul şi decoraţiunile de pom, apoi mai socotim şi banii daţi pe cadouri, dar nu uităm nici de ieşirile în oraş cu prietenii, ajungem să scoatem din buzunar – în minivacanța de iarnă – chiar peste 1.500 de lei de persoană! Asta reiese din concluziile unui studiu realizat de Mednet Marketing Research Center – companie care face astfel sondaje anual, în preajma sărbătorilor. Dacă cifrele se vor confirma, înseamnă că, în minivacanţa de iarnă, gălăţenii vor stimula consumul cu aproape 90 de milioane de euro.
Cum salariul mediu net este, la noi, de 1.522 de lei, reiese că gălăţeanul a tras din greu o lună întreagă, numai ca să aibă bani de sărbători! Evident, vorbim despre gălăţenii care câştigă, lunar, măcar un salariu mediu.
Cu banii de petrecere, am face pod peste Dunăre
Suntem, în Galați, 249.430 de oameni, potrivit datelor celui mai recent recensământ. Dacă am scoate din buzunar, toţi, în medie, 1.500 de lei pentru Crăciun şi Revelion, s-ar cheltui numai în oraşul nostru 83.143.333 de euro. În celelalte trei oraşe ale judeţului – Tecuci, Târgu Bujor şi Bereşti – trăiesc încă aproximativ 40.000 de oameni. Puterea lor de cumpărare e ceva mai mică decât a gălăţenilor, dar dacă ar cheltui fiecare măcar jumătate, tot ar mai spori cheltuiala orăşenilor cu alţi peste şase milioane şi jumătate de euro. S-ar zice, deci, că am putea cheltui şi 90.000.000 de euro, până pe 1 ianuarie 2015!
Potrivit studiului citat, 1.500 de lei va fi suma medie cheltuită pentru sărbătorile de iarnă. De fapt, 35,4 la sută dintre noi vor cheltui mai puţin de 1.000 de lei, iar alţi 26,4 la sută vor scoate din buzunar între 1.000 de lei şi 1.500 de lei. „Grosul” cheltuielii vine însă de la cei 21 la sută care s-au pregătit deja să cheltuiască între 1.500 lei şi 3.000 de lei, dar şi de la restul 14,9 la sută care vor plăti mai mult de 3.000 de lei pentru masa şi distracţia de sărbători.
Conform solicitării transmise recent Comisiei Europene, costul estimativ al construcţiei unui pod peste Dunăre este de aproape 500 de milioane de euro. Dacă n-am mai face ospeţe de Paşti, de Crăciun şi de Revelion câţiva ani la rând, mai că ni l-am putea permite din banii noştri!
Foamea pantagruelică ne sărăceşte
În medie, vom plăti 602 lei pentru ambele mese de sărbătoare, de Crăciun şi Revelion. Preţurile din pieţe şi supermarketuri n-au crescut cine ştie ce faţă de restul anului, dar pofta gălăţeanului de a-şi pune burta la cale creşte vertiginos în preajma sărbătorilor. La carne, vânzările cresc cu un sfert pe piaţa locală în această perioadă şi se vând mult mai bine ingredientele de lux. Carnea de somon, spre exemplu, nu este una pe care tot gălăţeanul să şi-o poată permite, dar mulţi o aleg pentru mesele de sărbătoare, cu toate preţul nu prea îi scade sub 45 de lei kilogramul! Şi cum la noi mesele trebuiesc stropite, din belşug, cu alcool, cel puţin zece la sută din bugetul de aprovizionare se duce pe băuturi!
Preţul bradului, decoraţiunilor şi cadourilor
Ieri, în Carrefour, cel mai ieftin brad natural, plantat în ghiveci, costa 69,9 lei, iar cel mai scump era 99 de lei. Preţul brazilor artificiali de peste un metru înălţime începe de pe la 150 de lei. Evident, există şi soluţii mai ieftine pentru gălăţenii răbdători. Anul trecut, spre exemplu, brazii arătoşi din pieţe nu costau, în dimineaţa de 24 decembrie, mai mult de 10-15 lei. În medie, un român ajunge să dea în această perioadă până la 467 de lei pe brad, ornamente şi alte produse nealimentare, fără să punem la socoteală cadourile. Iar când vine, în sfârşit, vorba despre daruri, părem mai cumpăraţi decât în anii trecuţi. Spre exemplu, înainte de izbucnirea recesiunii, în 2009, dădeam în medie 526 de lei pe cadouri, iar astăzi nu cheltuim mai mult de 470 de lei. Majoritatea (56,5 la sută dintre noi) vom dărui, de Crăciun, haine şi încălţăminte. Mai puţin de o zecime dintre români vor da cadou cărţi şi doar 2,9 la sută se vor orienta spre telefoane mobile.
Nu cheltuim mai mult ca anul trecut
În acest an, consumul estimat de sărbători va fi cel mai mare de la debutul recesiunii financiare. Din informaţiile Mednet Marketing Research Center, în 2009 românul scotea din buzunar 1.522 de lei ca să petreacă satisfăcător sărbătorile de iarnă. Până în 2011, suma scăzuse la 10.046 lei. Puterea de cumpărare a reînceput să crească începând din 2012 (când bugetul mediu alocat sărbătorilor crescuse la 1.255 lei). Anul trecut, bugetul destinat sărbătorilor crescuse simţitor, la 1.541 lei. În acest an, bugetul mediu pe care îl aloca românul de rând pentru sărbători este de 1.575 de lei, potrivit studiului de piaţă.
Cine pleacă în vacanţă îşi dublează cheltuielile
Vacanţele sunt scumpe, de Crăciun şi de Revelion. Spre exemplu, un sejur de trei zile la Poiana Braşov, cu cazare la hotel de trei stele, costă aproape 600 de lei, la Crăciun. De Revelion, costurile se dublează. Prețurile – pe noapte de cazare – nu sunt mari, dar cheltuielile se adună. Ca întotdeauna, la pensiuni e mai accesibil. La două margarete, tot în zona Braşovului, nu prea se mai găsesc locuri la mai puţin de 50 de lei pe noapte, fără mâncare inclusă. Dacă mâncaţi la restaurantul pensiunii sau prin oraş, nu scăpaţi fără încă 50 sau 60 de lei pe zi, de persoană. Asta înseamnă, deja, cam 100 de lei pe zi, doar pe mâncare şi masă. Fără drum, fără alte cumpărături şi fără distracţie prin baruri, cluburi sau restaurante cu renume.
Revelionul la restaurant costă cât o minivacanţă
În medie, un român va cheltui cam 372 de lei pe ieşirile în oraş, de acum şi până la începutul anului viitor. Cine şi-a propus aşa ceva, ori nu e din Galaţi, ori nu a luat în calcul petrecerea de Revelion la restaurant. La cele mai bine cotate restaurante gălăţene, petrecerea nopţii dintre ani costă 400 de lei. Se găsesc locuri de fiţe şi cu 350 de lei, dar nici în restaurantele cu mai puţine pretenţii nu găsiţi masă, free bar şi muzică bună fără vreo 200 şi ceva de lei.