MODERNIZARE Societatea de gospodãrire comunalã a Vasluiului, Goscom Vaslui, intrã într-un amplu program de modernizare. Din martie 2015, pe strãzile Vasluiului vor actiona noile echipamente si utilaje ale Goscom, care vor înlocui celebrii mãturãtori, cu mãturoaiele din paie. Vor fi scoase la treabã utilajele achizitionate de societatea de gospodãrire comunalã pe baza proiectului transfrontalier de mediu dintre primãriile Vaslui si Cahul, masini care vor curãta strãzile si trotuarele la standarde europene. Primarul Vasile Pavãl spune cã, din primãvarã, societatea de gospodãrire comunalã Goscom va avea o nouã imagine. “Vor iesi pe strãzi, din primãvarã, noile masini de curãtenie, masina de spãlat strãzi, masinile de aspirat frunze si alte gunoaie, toate echipamentele. Toate utilajele sunt stocate si vor fi scoase pe strãzi imediat ce primãvara îsi va intra în drepturi. Îmi doresc sã vãd personalul Goscom, din primãvarã, cu noile uniforme, distinctive, ca în marile orase europene”, a mai precizat primarul Vasluiului.
“Vom avea masini cu care vom mãtura trotuarele si nu vom mai stârni nori de praf, peste pantofii vasluienilor, cu vechile mãturoaie. Suntem mândri, pentru cã prin acest proiect am reusit sã ne dotãm cu masini foarte bune, utile pentru comunitate. Acum, sunt stocate, dar din primãvarã vor iesi la lucru”, a spus primarul Vasile Pavãl. Municipiul Vaslui produce în jur de 2.200 de tone de gunoaie, lunar, iar accesarea unui proiect de mediu de 1,5 milioane de euro, fonduri europene, alãturi de un oras din R. Moldova, a însemnat un urias ajutor pentru municipalitate. Municipiul Vaslui a reusit sã achizitioneze trei masini autocompactoare deseuri, trei aspiratoare stradale pentru piete si trotuare si 500 de containere, plus o masinã performantã pentru mãturat si spãlat strãzi, comparabilã cu ceea ce existã acum în orasele din Uniunea Europeanã. În aceastã iarnã va veni si un utilaj complex, o masinã de curãtat si spãlat containere, prin care toate echipamentele de depozitare pentru gunoaie menajere vor fi curãtate complet. “În jumãtate de an, mi-as dori sã termin de asfaltat mai multe strãzi pe proiect, iar aceste masini frumoase primite de Goscom vor veni pe zone frumoase, complet sistematizate. Vom avea si masini cu care vom mãtura trotuarele si nu vom mai stârni nori de praf, peste pantofii vasluienilor. Suntem mândri, pentru cã prin acest proiect am reusit sã ne dotãm cu masini foarte bune, utile pentru comunitate. Vom duce proiectul la final, pentru a obtine o notã bunã si a accesa pe viitor si alte proiecte”, a spus primarul Vasluiului. Goscom Vaslui, în calitate de prestator al serviciului public de salubrizare de pe raza municipiului si administrator al spatiilor verzi, este operatorul care îsi pune în mod direct amprenta asupra imaginii orasului, considerã Cãtãlin Bârleanu, directorul societãtii. “Societatea Goscom Vaslui SA si-a început misiunea din 1999, când s-a dispus înfiintarea de cãtre Consiliul Local al municipiului Vaslui a operatorului de gospodãrire a resurselor de apã, captarea, aductiunea si tratarea apei, canalizarea si epurarea apelor uzate, salubrizarea municipiului, întretinerea spatiilor verzi si fondul locativ. Din 2008, gestionarea serviciului de apã canal, epurare a fost transferat cãtre operatorul SC Aquavas SA Vaslui. Este anul în care serviciul de salubrizare a cunoscut dezvoltarea prin extindere si investitii proprii, care au condus la modernizarea serviciului”, spune Bârleanu.
“Trebuie ca la nivel de grup si de individ sã ne schimbãm mentalitãtile si obiceiurile”
Dacã, pânã în 2008, gestionarea serviciului de salubrizare a Vasluiului era bazatã pe o singurã metodã, si anume colectarea si depozitarea propriu-zisã a deseurilor, dupã acest an s-a adoptat o nouã abordare a problemei deseurilor, acordându-se atentie, în special, necesitãtii de protejare a mediului înconjurãtor si necesitatea introducerii costurilor de gestiune. “Proiectul operational România-Republica Moldova-Ucraina, prin proiectul dintre orasele Cahul si Vaslui, vine sã completeze si sã sustinã misiunea începutã de cãtre Goscom Vaslui, în anul 2008”, explicã directorul Goscom. Fiecare dintre cei 300 de angajati ai Goscom sunt implicati în procesul de restructurare si modernizare a societãtii de gospodãrire comunalã, mai spune Bârleanu. “Pentru a avea un comportament eco-responsabil, trebuie ca la nivel de grup si de individ sã ne schimbãm mentalitãtile si obiceiurile. Trebuie sã fim constienti cã în fiecare zi de muncã sau de vacantã avem ocazia sã reducem impactul negativ asupra mediului, generat de activitãtile noastre”, a mai spus directorul Goscom Vaslui.