Cu peste 28 la sută dintre voturi, i-a învins pe cei nouă politicieni gălăţeni care s-au calificat la proba votului electronic organizat de ziarul “Viaţa liberă”: Victor Paul Dobre, Marius Stan, Paul Ichim, Dan Lilion Gogoncea, Doruleţ Resmeriţă, Dumitru Nicolae, Mircea Toader, Aurel Nechita şi Laurenţiu Chirvăsuţă. Voturile a peste 1.800 de cititori l-au desemnat pe deputatul UNPR Eugen Chebac drept cel mai important politician gălăţean din ultimul sfert de veac.
Cine este cel mai important POLITICIAN gălăţean din ultimul sfert de veac?
Total voturi: 1818
“Faptul că am fost ales între cei zece să particip la acest demers mă onorează, dar în acelaşi timp mă şi obligă. De-a lungul celor 12 ani de administraţie şi aproape doi ani de Parlament am căutat să lupt pentru judeţ, iar faptul că lumea apreciază îmi dă puterea de a face mai mult pe viitor. Apreciez iniţiativa ziarului “Viaţa liberă” şi o salut, însă spre surprinderea mea partidele tradiţionale nu şi-au desemnat cei cinci reprezentanţi şi i-am uitat pe cei care au pus bazele democraţiei: Ilie Plătică Vidovici, Costel Gheorghiu, Carol Dina, Paul Păcuraru şi mulţi alţii”, ne-a declarat Eugen Chebac. Iată parcursul său politic.
Studii
Eugen Chebac s-a născut pe 22 iulie 1951, este căsătorit şi are un băiat care, la rândul lui, i-a dăruit o nepoţică. A absolvit, în 1979, Institutul de Marină Constanţa, devenind inginer exploatare. În perioada 2004-2007 a urmat un masterat în management financiar şi în administraţie publică şi un masterat în drept şi administraţie publică europeană la Universitatea Danubius din Galaţi. În 2008, devenea specialist în domeniul cooperării transfrontaliere, iar în 2009 – manager de proiect, urmând Şcoala Română de Afaceri, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură. Anul 2010 avea să-i aducă statutul de înalt funcţionar public.
Cariera
Viitorul politician şi-a început cariera în 1979, ca ofiţer maritim internaţional, coordonând nave la IEFM NAVROM Constanţa. În perioada 1982 – 1999 a activat la Flota IV Galaţi ca inginer la Serviciul Exploatare Nave, ocupându-se de managementul transporturilor maritime. Timp de zece ani, 1989 – 1999, a fost reprezentant în ţară şi străinătate al Companiei Maritime Române SA. Potrivit CV-ului său, a fost manager general la SC Docuri SA Galaţi (1996 – 1999) şi apoi la SC Port Bazinul Nou SA Galaţi (1999 – 2003) şi director producţie la SC Metal Trade International SRL (2003 – 2005).
Politică şi administraţie
Chebac a intrat în politică în ianuarie 2000. În acelaşi an, şi-a început cariera administrativă, fiind ales consilier judeţean. Timp de cinci ani a fost şeful celei mai importante structuri din cadrul Consiliului Judeţului – preşedintele Comisiei Buget – Finanţe şi Patrimoniu. Din 2005 şi până în 2008 a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţului. În 2008, a fost ales preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi. Politicianul a rămas la cârma CJ până în 2012. De asemenea, în aceeaşi perioadă a fost preşedinte al Consiliului Euroregiunii „Dunărea de Jos”, preşedinte al Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos” şi vicepreşedinte al Consiliului de Dezvoltare al Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, reprezentând judeţul Galaţi. În 2012 a fost ales deputat. Politicianul îi reprezintă în Parlament pe gălăţenii din Colegiul nr. 3 al judeţului şi este vicepreşedintele Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului din Camera Deputaţilor.
Chebac a fost membru PD, PSD, UNPR, PP-DD, iar acum conduce filiala judeţeană a UNPR. „Politica este un rău necesar, fără ea nu se poate face nimic. Patimile politice sunt dăunătoare şi pentru politicieni şi pentru populaţie, acesta a fost gândul care m-a călăuzit. Chiar dacă am fost prin mai multe partide, şi unii spun că este traseism politic, eu spun că este maturitate politică: din fiecare partid am luat ce este mai bun. Am fost, sunt şi voi rămâne social-democrat alături de toţi cei care cred ca mine în dezvoltarea reală şi echilibrată a judeţului”, ne-a declarat Eugen Chebac.