spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Economia Japoniei are probleme MAI MARI decât ne-am fi închipuit

- Advertisement -

Contracția economiei Japoniei în perioada iulie-septembrie a fost mai profundă decât se aștepta inițial, pe scaderi ale cheltuielilor de capital, potrivit datelor revizuite apărute luni. Aceaste date susțin recenta decizie a prim-ministrului Shinzo Abe de a amâna pentru al doilea an majorarea taxei de vânzări, citim în portalul de ştiri american BusinessInsider.

Datele au indicat că impactul majorarii taxei de vânzări din aprilie s-a dovedit a fi mai mare decât se aștepta.

Shinzo Abe, care a solicitat alegeri anticipate pentru duminică, speră că alegătorii vor fi de acord cu politicile sale de stimulare și că o decizie de a amâna a doua majorarea a taxei de vânzări anul viitor va revigora economia.

Revizuirea unei contracții anuale de 1,9%, mai mult decât scăderea de 1,6 la sută prognozată preliminar, a confirmat faptul că cea de-a treia mare economie din lume a alunecat în recesiune, cu o revenire modestă așteptată în trimestrul curent.

Pe o bază trimestru-la-trimestru, economia a scăzut cu 0,5% în perioada iulie-septembrie, comparativ cu o contracție prelimiară de 0,4% și o previziune medie de piață de o scădere de 0,1%, după cum arată datele Cabinetului japonez.

Factorul cheie din spatele acestui downgrade a fost o scadere de 0,4% in cheltuielile de capital. Acesta fusese prognozat la o scădere de 0,2% preliminar.

La 1 aprilie, impozitul pe vânzări din Japonia a crescut la 8% de la 5%. După care a venit valul cheltuielilor de uz casnic și care a dus în 17 noiembrie la datele sumbre preliminare în ceea ce priveşte PIB, care arătau că economia intră în recesiune, Premierul Shinzo Abe a amânat a doua majorare de impozit la 10% cu 18 luni, până în aprilie 2017.

Decizia a facilitat îngrijorări cu privire la perspectivele pentru cheltuielile de consum, ceea ce reprezintă 60 la sută din PIB. Dar recesiunea a arătat, de asemenea, că politicile de stimulare ale premierului Abe nu au fost suficiente pentru a consolida economia – chiar și după aproximativ doi ani de mandat.

Datele revizuite ale PIB ar putea fi o veste proastă pentru Banca Japoniei. Banca centrala, care relaxat politicile pe 31 octombrie, este de așteptat să-şi pastreze setările monetare neschimbate și să-şi menține punctul său de vedere optimist în privinţa economiei.

la rândul lor, economistii se asteaptă Japonia să-și reia creșterea moderată în trimestrul curent cu privire la segmentul corporate şi cheltuielile de uz casnic şi să-şi revina treptat din durerii traumelor care au urmat majorarii taxelor din luna aprilie.

Acum o lună, Produsul Intern Brut al Japoniei a scăzut cu 0,9% în cel de-al treilea trimestru, în raport cu cel precedent (-3,5% în ritm anual), în special pe fondul deteriorării conjuncturii internaţionale ce diminuează volumul exporturilor, a anunţat luni guvernul de la Tokyo.

Este vorba despre primul recul în trei trimestre, cauzat de reducerea comenzilor provenite din Europa, unde criza este în plină desfăşurare, şi din China, cu care Japonia traversează o fază de tensiuni diplomatice care afectează comerţul bilateral.

Pe piaţa internă, cheltuielile gospodăriilor au fost afectate de diminuarea primelor de vară şi de încetarea subvenţiilor statului pentru achiziţionarea de maşini ecologice.

http://www.capital.ro/economia-japoniei-are-probleme-mai-mari-decat-ne-am-fi-inchipuit.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.