Primele solicitări: majorarea compensaţiilor financiare în caz de concediere şi a beneficiilor celor care urmează să se pensioneze * Consultări sindicale pentru înaintarea unei cereri de creşteri salariale
Sindicaliştii de pe platforma combinatului siderurgic ArcelorMittal au prezentat, la întâlnirea din 2 decembrie cu reprezentanţii patronatului, primele revendicări în cadrul negocierilor Contractului Colectiv de Muncă pe anul 2015. „Am studiat şi studiem în continuare situaţia economico-financiară a combinatului, dar am trimis deja administraţiei o adresă de solicitări privind o serie de elemente ce ţin de protecţia socială. Desigur, urmează să facem o serie de cereri şi în ceea ce priveşte creşterile salariale şi acordarea unor prime sau sporuri, dar acest lucru se va întâmpla după o consultare mai detaliată cu angajaţii din combinat ce se va desfăşura în perioada următoare”, ne-a declarat Vasile Crişan, secretar general şi purtător de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG, singurul sindicat ce a avut reprezentativitatea necesară pentru a participa la negocierile cu reprezentanţii administraţiei combinatului.
Primele cereri ale siderurgiştilor se referă la compensaţiile financiare în caz de concediere, la beneficiile celor care urmează să se pensioneze şi la normele de hrană. „Am dorit în primul rând o întărire prevederilor privind compensaţiile pe care salariaţii le primesc în caz de concediere, fie ea individuală sau colectivă (art.45). Astfel, dacă până în prezent se prevedeau sume de 16.000 lei, 18.000 lei, respectiv 20.000 lei, în funcţie de anumite criterii profesionale, pentru salariaţii ce ar fi concediaţi, acum solicităm ca aceste sume să fie majorate la 18.000 lei, 20.000 lei şi 22.000 lei. Este, să spunem, o „umbrelă” de siguranţă pentru salariaţii din combinat”, a arătat reprezentantul Siderurgistul AMG. O altă cerere vizează bonusurile acordate angajaţilor la pensionare (art.50), respectiv majorarea de la patru salarii la şase salarii brute individuale, plus câte cinci la sută din salariul de bază brut individual încasat în ultima lună integral lucrată pentru fiecare an de muncă în ArcelorMittal.
Nu în ultimul rând, sindicaliştii au solicitat, pe partea de sănătatea muncii, acordarea a câte 760 grame de carne de pui pe zi lucrată pentru angajaţii care lucrează pe fluxul cald şi câte 479 grame de carne de pui pe zi lucrată pentru angajaţii care lucrează pe fluxul rece. „Până în prezent, nu toată lumea primea această normă de hrană, dar noi considerăm că trebuie extinsă această măsură, pentru că toţi angajaţii, într-un fel sau altul, contribuie la fluxul de producţie”, a precizat purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG, Vasile Crişan.
Desigur, aceste revendicări, în politica negocierilor, sunt mai degrabă de încălzire, iar greul va fi legat de discutarea viitoarelor salarii. Sindicaliştii, cel puţin deocamdată, sunt optimişti. „Noi credem că, dacă membrii comisiei de negociere din partea administraţiei vor înţelege că revendicările noastre sunt pe deplin îndreptăţite, atunci vom putea încheia negocierile înainte de termenul legal prevăzut pentru negocierea CCM (45 de zile – n.r.)”, a arătat reprezentantul Sindicatului Siderurgistul AMG. Acesta a precizat însă că succesul negocierilor prezente sau viitoare depinde şi de unitatea şi determinarea de care vor da dovadă siderurgiştii în consolidarea structurilor sindicale. Următoarea rundă de negocieri între reprezentanţii salariaţilor şi cei ai patronatului este programată pentru astăzi dimineaţă.