spot_img
spot_img
0.2 C
Vaslui
13-ian.-2025

De ce vom plăti mai mult pentru RCA în 2015

- Advertisement -

Preţul asigurării obligatorii auto se va mări cu 15-30 la sută * Transportatorii acuză Autoritatea de Supraveghere Financiară că este mână în mână cu societăţile de asigurări

„Luxul” de a avea o maşină îi va costa pe gălăţeni din ce în ce mai mult, de la începutul anului viitor fiind anunţată o nouă scumpire a poliţelor de asigurare obligatorie auto (RCA). În funcţie de societatea de asigurări, gălăţenii vor scoate din buzunar cu 15-30 la sută mai mult decât au plătit în 2014. Această „bucurie” vine ca urmare a noilor norme în domeniul asigurărilor introduse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Totul a plecat de la faptul că ASF a interzis companiilor de asigurări să mai acopere eventualele pierderi din obligaţiile ce le reveneau în baza contractelor RCA din primele de asigurare încasate la alte categorii de contracte. Măsura a venit după ce s-a constatat că unele firme de asigurări vindeau poliţe RCA „la preţuri fără concurenţă”, mult mai mici decât ale celorlalţi competitori, dar la modul real aveau pierderi, pe care încercau să le acopere din vânzarea altor tipuri de asigurări şi prin întârzieri mari la plata despăgubirilor.

Pe de altă parte, unele organizaţii ale şoferilor sau transportatorilor, precum Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), consideră că noua normă privind modalităţile de calcul ale RCA „este profund toxică pentru toţi şoferii şi foarte favorabilă pentru firmele de asigurări”. „Norma este toxică pentru că despăgubirile pe RCA vor fi calculate după alt algoritm de anul viitor, care ţine cont de aşa-zisa valoare reală din piaţă a maşinii. Astfel, sumele vor ajunge să fie calculate la cea mai mică valoare“, a explicat Cristian Munteanu, vicepreşedinte COTAR.

În opinia transportatorilor, ASF este mână în mână cu societăţile de asigurări şi practic instigă la majorarea tarifelor pentru poliţele RCA.

Mergând mai departe, transportatorii solicită înlocuirea inspectorilor de daune ai societăţilor de asigurări cu experţi tehnici. În Senat, se află, de altfel, propus un proiect de lege privind înfiinţarea unui Corp al Experţilor Tehnici Auto din România. Transportatorii susţin că inspectorii de daune nu au adesea nici experienţa, nici interesul, în calitate de angajaţi ai companiilor care ar trebui să plătească despăgubirile, unor expertize obiective faţă de cei ce ar trebuie să beneficieze de poliţele RCA.

Cititi: http://www.viata-libera.ro/economie/61585-galati-viata-libera-cotidian-de-ce-vom-plati-mai-mult-pentru-rca-in-2015

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.