Basarabenii au alternativã la comunisti si socialisti »
Basarabenii care vor sã voteze cu stânga la alegerile parlamentare de pe 30 noiembrie au alternativã la partidele situate în stânga esicherului politic, Partidul Comunistilor din Republica Moldova si Partidul Socialistilor, pro-ruse. Spune Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, coordonator al campaniei electorale prezidentiale a PSD în Republica Moldova. Aceastã alternativã este reprezentatã de Partidul Democrat.
“Eu sper cã tendinta pro-europeanã sã devinã majoritarã si ca aceste forte sã dea dovadã de echilibru în tratarea problemelor pe care un asemenea spatiu complicat cum este Republica Moldova”, spune Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, presedintele Organizatiei Judetene a PSD Vaslui si fost coordonator al campaniei candidatului Victor Ponta în Republica Moldova.
Luând cunostintã îndeaproape de realitãtile politice si electorale din tara vecinã, Buzatu sperã cã la alegerile de pe 30 noiembrie vor învinge partidele care militeazã pentru continuarea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeanã.
Klaus Iohannis, câstigãtorul de dreapta al alegerilor prezidentiale de pe 16 noiembrie, a fost la Chisinãu pentru a încuraja Partidul Liberal Democrat, partid de dreapta pro-european. Dumitru Buzatu pune însã cã stânga nu înseamnã sã fii pro-rus în Republica Moldova. În afara radicalilor de stânga din Parttidul Comunistilor din Republica Moldova si a Partidului Socialistilor, basarabenii care au aceastã orientare politicã, de stânga, pot opta pentru Partidul Democrat, reprezentant al stângii în coalitia pro-europeanã care a guvernat Republica Moldova.
“În contextual electoral de duminicã adresez rugãmintea tuturor moldovenilor care au domiciului sau trãiesc în judetul Vaslui sau în alte locuri din tarã sã cântãreascã foarte bine votul lor si sã-l acorde Partidului Democrat, care este singurul partid al cãrui program electoral afisat, deschis, vorbeste despre o dezvoltare durabilã, de perspectivã, sub toate aspectele a Republicii Moldova”, a declarat Buzatu.
Bsarabenii se pregãtesc pentru alegeri, având de fãcut mai mult decât o optiune între partide politice. Prin votul de pe 30 noiembrie, Republica Moldova hotãrãste dacã se va orienta spre Est sau spre Vest. Cinci partide se înfruntã pentru locurile din parlaemntul acestei tãri.
Prorus si având ca siglã secera si ciocanul, dupã alegerile din 2001, PCRM a obtinut majoritatea calificatã în Parlament si a modificat Constitutia pentru a desemna seful statului. Vladimir Voronin si partidul sãu au condus tara din 2001 si pânã în 2009.
PLDM, proeuropean, se declareã conservator si este condus de Vlad Filat, fost premier în perioada 2009-2013. Prim-vicepresedintele partidului, Iurie Leancã, detine în prezent functia de premier. La alegerile de duminicã, PLDM este creditat de diverse institute de sondaje cu un scor cuprins între 18 si 20 la sutã.
A treia fortã politicã din Republica Moldova, PDM a fost înregistrat ca partid în martie 1997 sub numele de Miscarea pentru o Moldovã Democraticã si Prosperã (MpMDP), iar în prezent se aflã la guvernare în cadrul Coalitiei pentru Guvernare Pro-Europeanã. În alegerile de duminicã, partidul este creditat cu un scor cuprins între 16 si 17 la sutã.
Partidul Liberal (PL) este succesorul Partidului Reformei (PR) si a fost constituit la 5 septembrie 1993. Partidul a participat la alegerile parlamentare din 1994, 1998 si 2001, fãrã a reusi sã intre în Parlament. Prima reusitã a partidului a fost înregistratã în 2009, când a obtinut 15 mandate în alegerile din 5 aprilie, acelasi numãr ca în scrutinul anticipat din iulie acelasi an. PL este creditat cu un scor cuprins între 8 si 10 la sutã din intentiile de vot.
Înfiintat în 1997, Partidul Socialistilor, pânã recent, PSRM nu era creditat cu sanse de a intra în Parlament, ultimele sondaje îi acordã aproximativ 6 la sutã din intentiile de vot. (Andrei POPESCU)