spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Găgăuzii vor „cu Europa”

- Advertisement -

Vorbesc limba rusă și majoritatea au rude, copii sau părinți plecați „la Moscova”, cu toate astea, o mare parte din găgăuzii, care locuiesc în satul Bugeac, susțin partide proeuropene.

Chiar dacă datele arată că la ultimele alegeri majoritatea localnicilor au susținut comuniștii, se pare că la scrutinul din 30 noiembrie lucrurile ar putea lua o altă întorsătură.


Intrarea în UTA Găgăuzia

Imediat după ce pășești pe teritoriul UTA Găgăuzia ajungi în satul Bugeac din municipiul Comrat. Printre locuitori aici se numără bulgari, ruși, ucraineni, moldoveni, dar cea mai mare parte sunt totuși găgăuzi. Conform ultimului recensământ, aceștia constituie circa 60 la sută din populația satului.

„Comuniștii și-au umplut buzunarele”

La o margine de sat, lângă o poartă verde, am întâlnit-o pe Iulia Buzilă, una dintre puținii oameni din sat care vorbește limba română. Femeie de peste 70 de ani spune că trăiește singură pentru că toți copiii i-au plecat la muncă peste hotare. „Ei lucrează și trăiesc acum în Italia. Mă sună și îmi spun că se simt bine acolo”, ne-a spus pensionara.


Iulia Buzilă, una dintre puținele femei care vorbește limba română în Bugeac

După ce am întrebat-o dacă va merge la alegeri anul acesta, ea a dat afirmativ din cap. „Sigur că voi merge! Este datoria mea, a noastră, oameni buni! Cum să nu ne ducem la alegeri, când este pusă în joc soarta copiilor și a nepoților noștri. Eu nu numai că merg, dar știu pentru cine să votez. Mai înainte votam comuniștii, dar acum am înțeles că ei au avut opt ani să facă ceva pentru țara asta, însă au ales să-și umple buzunarele. Acum vreau ca Moldova să meargă „cu Europa”, să vedem ce vor mai face partidele astea, care tot au păcatele lor”, a mai mărturisit femeia, fiind convinsă că „era” comuniștilor este deja depășită.

„Sunt niște trădători”

Pe o uliță îngustă, în preajma unui magazin din Bugeac, am întâlnit alte două femei, ambele cu prenumele Maria. Doamnele aveau sub braț câte o franzelă, luate pe datorie și câteva bomboane, cică așa mai uită de sărăcie.


Două femei pe nume Maria, care încă nu s-au decis pentru cine vor vota

Vorbind despre alegeri, una dintre ele a menționat că habar nu are pe cine să voteze. „Înainte mai era partidul comuniștilor, dar acum nici nu mai știu cine a rămas în echipa lor. Lupu, Dodon, toți au plecat, și-au făcut propriile partide – sunt niște trădători! Spuneți-mi dumneavoastră pe cine să votez ca să trăim mai bine?”, mi se adresează doamna. Eu, ridicând din umeri o întreb pe cealaltă femeie ce cale ar trebui să urmeze R. Moldova după alegeri. Ea, fără ezitare, zice: „se poate și „cu Europa” și „cu Rusia”, numai să fie pace și oamenii să aibă ce mânca. Of, măi tinere, lumea spune că va fi război – Doamne ferește!”, a încheiat femeia oftând.

Partidele proeuropene mai merită o șansă

Frigul de afară ne-a făcut să intrăm într-o clădire, iar acolo am întâlni-o pe Varvara Chirioglo. Femeia, de 65 de ani, este moldoveancă, iar acum câțiva zeci de ani în urmă s-a căsătorit cu un găgăuz și a venit să trăiască în Bugeac. Pensionara ne-a povestit că are un fecior care deja de patru ani trăiește în Rusia, iar de când s-au început „problemele” cu Ucraina, el nu a mai fost pe acasă. Cu toate acestea femeia este decisă, ca la alegeri, să susțină cursul european al țării.


Varvara Chirioglo, pensionară din localitate

„Zilele trecute am fost la „sobranie” la noi, în Casa de cultură, iar acolo reprezentanții unui partid de la putere ne-au asigurat că alături de Europa, R. Moldova va trăi mai bine. Eu îi cred și o să-i votez!”, subliniază Varvara Chirioglo. Femeia a mai zis că actuala guvernare n-a avut timp suficient să schimbe lucrurile, de aceea crede că partidele proeuropene mai merită o șansă.

La ieșirea din bloc i-am întâlnit pe Vladimir și pe Igor. După ce a aflat că suntem din Chișinău, Vladimir ne-a spus: „noi (găgăuzii) nu vrem să ne certăm cu voi (moldovenii), haideți să trăim în pace! Eu și alți cunoscuți de-ai mei vrem în Europa, așa că așteptăm alegerile să vedem încotro s-o apucăm”, a menționat bărbatul îngândurat.


Vladimir (dreapta) și consăteanul său Igor vor „cu Europa”

După ce l-am asigurat că și noi ne dorim pace și înțelegere, am pornit spre primărie.

„Eu nu votez un partid care nu vrea să negocieze cu nimeni”

La început am discutat cu fostul primar, în prezent viceprimar, Petru Nezalizov. Oficialul a recunoscut că în timpul mandatului său susținea comuniștii, acum însă, lucrurile s-au schimbat. „Am fost recent la o ședință a comuniștilor unde s-a vorbit că ei planifică să obțină majoritatea parlamentară și să conducă țara, iar dacă nu vor acumula numărul necesar de voturi, atunci vor rămâne în opoziție pentru că nu vor să negocieze cu nimeni nimic. De aceea eu nu voi vota un partid care nu vrea să stea la masa de discuții”, a mărturisit viceprimarul.


Sătenii au pus cruce pe simbolurile comuniste

Totodată, Nezalizov spune că datorită investițiilor europene din ultimii ani, satul a reușit să rezolve câteva probleme majore, iar aceasta îl motivează să facă o alegere în favoarea partidelor proeuropene.

„În business toți partenerii sunt buni”

Ulterior am vorbit și cu primarul satului Bugeac, Nicolae Dudoglo. Acesta a infirmat ideea că majoritatea găgăuzilor votează comuniștii.


Nicolae Dudoglo, primarul satului Bugeac

„Și la noi, ca în toată republica, oamenii susțin diferite partide. Spre exemplu, în ultimii ani am câștigat un grant european și am renovat grădinița, iar tot pe bani din UE am reușit să asigurăm locuitorii satului cu apă potabilă. Pe viitor dorim să obținem bani pentru reparația drumurilor și pentru iluminatul stradal. De aceea consider că este important să păstrăm relații bune atât cu UE, cât și cu Federația Rusă. În business toți partenerii sunt buni”, a încheiat primarul.


Grădinița din Bugeac a fost renovată din fonduri europene

Conform recensământului din anul 2004, în satul Bugeac trăiesc 1525 de locuitori.

La alegerile din 28 noiembrie 2010, 54 la sută din locuitorii satului Bugeac au votat comuniștii, 10 procente au votat liberal democrații, șapte la sută au votat democrații, iar celelalte 29 de procente și-au dat votul pentru alte partide.

Timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.