spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

10 mişcări ale Kremlinului care au afectat grav economia Rusiei

- Advertisement -

Guvernul rus a luat câteva măsuri care au afectat grav economia ţării.The Moscow Times le-a adunat pe cele mai importante.

Prăbuşirea rublei

Rubla a pierdut 38% în faţa dolarului de la începutul anului până în prezent, iar de la începutul lunii noiembrie banca centrală nu mai intervine pentru a susţine moneda, aparent din cauza reducerii rezervelor internaţionale.

Deprecierea va lovi în toate industriile din Rusia care au legături cu exteriorul, în 2015, inclusiv retailul, turismul şi sectorul alimentar. Analiştii susţin că 25% din restaurantele din Moscova se vor închide anul viitor, încrederea consumatorilor este în scădere, iar cumpărăturile şi călătoriile în străinătate au devenit mai puţin accesibile clasei de mijloc.

Restricţii pentru împrumuturi

Uniunea Europeană şi Statele Unite au limitat accesul la capitalul internaţional pentru băncile deţinute de statul rus şi pentru corporaţii. Pe lista neagră se află, printre altele, instituţiile financiare VTB şi Sberbank, dar şi compania energetică Rosneft, din cauza faptului că ţara condusă de Vladimir Putin a sprijinit separatiştii din estul Ucrainei.

Pentru că nu mai au cum să obţină bani din afară, tot mai multe firme au dificultăţi financiare, iar acest lucru le îngreunează activitatea.
Creşterea dobânzilor la care se împrumută statul este unul dintre efectele măsurii.

Sancţiunile din domeniul alimentar

Una dintre deciziile îndoielnice luate de Moscova împotriva Occidentului, ca răspuns la sancţiuni, o reprezintă embargoul impus importurilor de produse alimentare din SUA şi UE. Guvernul a promis că această măsură va ajuta producătorii locali şi că golul lăsat va fi umplut de pieţele asiatice şi sud-americane.

Momentan, acest lucru nu se vede. Importurile de carne şi lactate au scăzut cu o treime, iar preţurile din acest sector au avansat cu aproape 10%.

Cazul Bashneft

Grupul Sistema a preluat în 2009 de la autorităţile locale din regiunea Bashkortostan un pachet de aproape 80% din acţiunile Bashneft pentru 2,5 miliarde de dolari şi între timp a făcut din această companie al şaselea mare producător de petrol din Rusia. Însă procuratura rusă contestă contractul de privatizare, susţinând că vânzarea Bashneft a fost făcută prin încălcarea legii şi de aceea a cerut revenirea companiei în proprietatea statului.

Cel mai bogat om din Rusia, Vladimir Ievtusenkov, şeful acestei companii, este în arest la domiciliu, fiind acuzat de spălare de bani. El a încercat să plătească o cauţiune de 8 milioane de dolari, însă instanţa i-a respins această cerere.

Vestea arestării omului de afaceri l-a determinat pe fostul oligarh Mihail Hodorkovski să facă acuzaţii grave. El îl acuza pe Igor Sechin, directorul gigantului petrolier Rosneft, că se află în spatele urmăririi penale pornite împotriva lui Ievtusenkov. Acesta ar dori să înlăture ameninţarea declinului producţiei petroliere prin preluarea controlului companiei de petrol şi gaze Bashneft condusă de Ievtushenkov.

Scandalul a afectat încrederea investitorilor, care oricum era ştirbită de conflictul din Ucraina.

Noi taxe pentru firme

În condiţiile în care preţul petrolului se prăbuşeşte, veniturile Rusiei se diminuează consistent. În consecinţă, autorităţile pregătesc noi taxe pentru firmele mici şi mijlocii, iar acest lucru va dăuna sectorului care reprezintă 20% din PIB-ul ţării. Comparativ, în ţările dezvoltate, ele adună cel puţin 50 la sută din veniturile bugetare.

Preţul gazelor naturale

În timp ce preţul petrolului se prăbuşeşte, cel al gazelor naturale a crescut cu 9 la sută de la începutul anului, ajungând la 33 de ruble pe litru. Anul viitor, el va ajunge la 50 de ruble, din cauza unor noi taxe.

Taxa pe proprietate

Taxa pe imobile reprezintă o luminiţă pe radarul cheltuielilor publice, însă noile decizii vor determina creşterea ei de 10-20 de ori până în 2016, la un nivel cuprins între 5.000 şi 26.000 de ruble (107-550 de dolari) pe an pentru un apartament tipic din Moscova, potrivit estimărilor site-ului Realty.NewsRu.com.

Îngheţarea pensiilor

Guvernul a aprobat îngheţarea unor fonduri de pensii non-guvernamentale în valoare de 540 de miliarde de ruble (11,5 miliarde de dolari) pentru 2014-2015, banii urmând să fie cheltuiţi pe alte proiecte.

De asemenea, autorităţile vor cheltui ultimele 3 trilioane de ruble (64 de miliarde de dolari) din Fondul Naţional de Bunăstare – care a fost gândit ca o rezervă pentru Fondul de Pensii al statului. Banii sunt destinaţi companiilor de stat, Rosneft şi Căile Ferate Ruse cerând deja 1,5 trilioane de ruble fiecare.

Deşi oficialii susţin că aceste sume vor fi returnate, unii observatori se tem că Rusia îşi va pierde fondurile pentru situaţii de urgenţă şi, în acelaşi timp, va pune în pericol banii celor care şi-au depus economiile pentru pensie în aceste fonduri private.

Tăieri de cheltuieli sociale

Cheltuielile destinate sănătăţii şi educaţiei vor fi tăiate în 2015 cu 6% faţă de 2014, după cum se arată în proiectul pe buget al anului viitor. În Moscova, câteva spitale de stat îşi vor închide porţile şi se vor transforma în mall-uri sau proiecte imobiliare de lux.

Turismul

Turismul este un sector aproape mort pentru Rusia. Zeci de agenţii de turism au intrat în faliment în acest an, mulţi clienţi fiind afectaţi de astfel de decizii.

Ziarul Kommersant a anunţat în octombrie că industria a fost afectată şi de faptul că statul a interzis plecarea în străinătate a 4 milioane de oficiali ruşi, adică 22% din turişti, de teamă că vor intra în vizorul agenţiilor de spionaj occidentale. De asemenea, şi deprecierea rublei a contribuit la situaţia proastă a turismului.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.