Un partid proeuropean din Republica Moldova, care promite să dezrădăcineze corupţia, recurge la gesturi de corupere a alegătorilor chiar în prag de alegeri.
Reprezentanţii PDM nu s-au sinchisit să prezinte un exemplu de mituire electorală în timpul alegerilor prezidenţiale din România, la una din secţiile de votare de pe teritoriul RM, chiar dacă până la alegerile parlamentare din RM au mai rămas doar două săptămâni. Ce raţiuni dictează un atare comportament şi de ce politicienilor noştri nu le este teamă că ar putea fi taxaţi de potenţialii votanţi, aşa cum se întâmplă în România, sunt câteva din întrebările la care am încercat să aflăm răspunsul de la unii experţi politici şi electorali de la noi.
Pe internet au fost afişate mai multe imagini foto şi video care indică faptul că liderii locali ai PDM din or. Nisporeni au împărţit duminică, în timpul alegerilor prezidenţiale din România, ceasuri şi câte 50 de lei (circa 3 euro) celor care au acceptat să voteze candidatura lui Victor Ponta. La intrarea în secţia de votare din incinta Şcolii de muzică din oraş, au fost văzuţi preşedintele raionului, Vasile Bâtcă, liderul organizaţiei teritoriale a PD din Nisporeni, despre care se spune că îndemna alegătorii să voteze candidatul stângii în detrimental candidatului liberal, Klaus Iohannis. Cadourile erau ridicate din incinta Primăriei de Nisporeni, unde primar este Ion Gangan, şi el membru PD.
„N-a dat nimeni niciun ban”
Solicitat de JURNAL, liberal-democratul Valeriu Guţu, cel care a sesizat comisariatul de poliţie din or. Nisporeni despre acest incident, ne spune că nu e prima oară când reprezentanţii PD recurg la gesturi de mituire electorală. „La intrare l-am văzut pe preşedintele raionului, care îi acosta pe potenţialii votanţi. Apoi am auzit oamenii care se îndemnau unii pe alţii să meargă la primărie. Pentru noi, din păcate, cadourile electorale nu reprezintă un gest neobişnuit. La alegerile locale din 2011 s-a dat mult mai mult. În acest mod democraţii au şi câştigat alegerile la Nisporeni”, susţine el. Unul din membrii Comisiei electorale, din cadrul secţiei de votare de la Nisporeni, Vasile Robu, ne-a informat că atât preşedintele Comisiei, cât şi reprezentantul ambasadei au fost informaţi despre incident.
„Coruperea nu a avut loc în cadrul secţiei de votare ori în preajma ei, ci, aşa cum am fost informaţi, în cadrul Primăriei. Ne bucură însă faptul că oamenii au semnalat această fraudă şi până la urmă au votat ceea ce credeau ei de cuviinţă”, a spus el. Preşedintele raionului, care pe moment este degrevat din funcţie, Vasile Bâtcă, a negat acuzaţiile. „Am fost la votare, dar n-a dat nimeni niciun bun şi niciun ban. Nu pot să-mi dau cu părerea despre ceea ce nu cunosc. Dacă s-a întâmplat aşa ceva, să vorbească cei care vin cu astfel de acuzaţii”, ne-a spus acesta.
Au luat ceasul, dar l-au votat pe Iohannis
Nu se ştie câţi bani şi câte ceasuri au fost împărţite, cert e că dacă în primul tur al alegerilor la Nisporeni au votat circa 900 de persoane, dintre care doar 170 au votat pentru Iohannis, duminică au votat 1434 de persoane, dintre care 498 au votat pentru Victor Ponta, iar numărul celor care au votat pentru Klaus Iohannis a fost de două ori mai mare, 936 de voturi. „Vreau să mă laud cu ceasul primit de la Victor Ponta, prin intermediul Partidului Democrat din Moldova. Oricum însă pentru Iohannis am votat”, se laudă unul din alegători, Ion Puşcaş, pe o reţea de socializare. În Republica Moldova, circa 80% dintre cei 35 de mii de moldoveni prezenţi la vot au optat pentru Iohannis.
Societatea civilă nu reacţionează
Analistul politic Anatol Ţăranu relevă că în Republica Moldova electoratul niciodată nu i-a taxat în mod evident pe politicieni pentru acţiunile de corupere în timpul alegerilor. În România, stat membru al UE, s-au întreprins măsuri enorme, inclusiv la nivelul mentalităţii cetăţenilor pentru a eradica corupţia. Din acest punct de vedere, RM a rămas mult în urmă. „În RM morbul corupţiei este profund infiltrat în mentalitatea oamenilor. Deşi foarte mulţi o condamnă la nivel de vorbe, de discuţii, în realitate o acceptă. Încercarea de a o eradica ţine nu doar de elaborarea unei legislaţii adecvate, nu doar de organizarea instituţiilor statului pentru a face posibilă extirparea acesteia, ci e nevoie să se schimbe şi mentalitatea oamenilor. Societatea civilă, intelectualitatea trebuie să facă tot posibilul ca să promoveze valorile non-corupţiei. Nu cred că doar la Nisporeni au avut loc acţiuni de cumpărare a votului alegătorilor, ci şi în alte raioane. Trebuie să ne aşteptăm că la alegerile din 30 noiembrie din RM acest fenomen va înflori. Din păcate, deocamdată nu avem o reacţie adecvată a societăţii civile în acest sens”, a spus expertul.
România a votat împotriva corupţiei
Potrivit comentatorului politic Igor Boţan: „e bine că a câştigat Iohannis şi chestia aceasta cu mituirea nu i-a ajutat pe cei care au recurs la metode murdare”. „Partea proastă pentru noi, cetăţenii RM, este că un partid politic angajat în campania electorală de aici este angajat în astfel de lucruri în favoarea unui partener din România. Noi suntem în drept să ne întrebăm dacă acest partid nu face aceleaşi lucruri şi în propria-i favoare în campania electorală şi, dacă aceasta se întâmplă, lucrurile sunt grave pentru noi. Aici opinia publică trebuie să fie categorică şi să nu accepte astfel de metode”, consideră Boţan precizând că politicienii de la noi recurg la astfel de gesturi pentru că nu se tem că vor fi taxaţi. „Cu regret, cetăţenii din RM nu se ridică la nivelul cetăţenilor din România, care au demonstrat capacitatea de mobilizare şi de neacceptare a unor forţe politice implicate profund în acte de corupţie. Trebuie să luăm act de astfel de situaţii, care sunt inacceptabile şi să fie taxate de cercurile largi ale societăţii civile şi ale clasei politice”, a conchis expertul.
http://jurnal.md/ro/politic/2014/11/18/jurnal-de-chisinau-repetitia-fraudarii/