spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Vasluieni, atentie de unde cumpãrati carnea de pui!

- Advertisement -

VIGILENTÃ Dupã aparitia în cotidianul nostru a articolului privind cei aproape 36 000 de pui de carne din Ialomita, care au fost trimisi spre abatorizare la SC Vanbet SRL Sãlcioara în judetul nostru, care erau suspecti de pseudopestã aviarã (boala Newcastle), ANSVSA a trimis un comunicat cãtre mass-media din România, prin care a arãtat cã am avut dreptate: s-a confirmat boala puilor. “Un transport ilegal de peste 32.000 de pãsãri, contaminate cu Boala de Newcastle, a fost depistat si sechestrat de Autoritatea Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si Inspectoratul General al Politiei Române (IGPR) la un abator din judetul Vaslui”, se precizeazã în comunicat. Inspectorii ANSVSA si politia au luat imediat mãsuri, ca puii abatorizati sã nu ajungã pe piatã. Întreaga cantitate de pui de carne a fost indisponibilizatã si va fi trimisã spre incinerare la o societate de deseuri. Vina cea mare apartine societãtii din Ialomita, care a fost amendatã cu 20 000 lei, iar abatorul din judetul Vaslui cu 6000 de lei. Politia face în continuare cercetãri. Patronul abatorului vasluian, Stefan Bogos, vrea despãgubiri de la firma ialomiteanã, pentru paguba produsã, desi are si el o mare parte de vinã: transportul nu avea toate actele complete, iar dacã politia nu intra pe fir, cel mai probabil puii ar fi ajuns pe masa vasluienilor sau ialomitenilor sau în marile magazine din tarã!

Bârlãdenii, vasluienii si toti cei care se aprovizioneazã cu carne de pui de la societãtile de gen din orase, ar trebui sã fie foarte atenti la ceea ce cumpãrã. Nu este pentru prima datã când se zvoneste cã o anume societate avicolã nu ar proceda tocmai legal în privinta asigurãrii cã puii care ajung pe mesele noastre sunt sãnãtosi si pun în pericol sãnãtatea noastrã. Acum câteva zile, am sesizat într-un articol din cotidianul nostru cã SC Vanbet SRL Sãlcioara, cunoscutã celor din judetul Vaslui ca fiind producãtor de pui vii, pui de carne si pentru abatorizarea puilor, este implicatã într-o anchetã, privind primirea spre abatorizare a unei cantitãti foarte mari de pui de carne, provenitã din judetul Ialomita. Asupra puilor respectivi exista suspiciunea cã au pseudopestã aviarã. DSVSA Ialomita a descoperit existenta suspiciunii pe 7 noiembrie, la o fermã avicolã apartinând SC Avicola Smirna SRL Grivita, din judetul Ialomita si a interzis comercializarea puilor pânã la efectuarea analizelor de laborator, însã ferma ialomiteanã a neglijat interdictia DSVSA si a trimis puii supectati de boalã la SC Vanbet SRL din judetul Vaslui. Pe fir a intrat si IPJ Ialomita, sesizatã de DSVSA din judet, iar conducerea Vanbet, care a primit lotul fãrã toate avizele sanitare necesare, a primit, deocamdatã o amendã de 6000 de lei de la DSVSA Vaslui. IPJ Ialomita face în prezent cercetãri, fiind o anchetã în derulare, sub supravegherea unui procuror. Pe 12 noiembrie, a sosit si rezultatul de la Laboratorul de Analize al ANSVSA, care a confirmat cã cei 32 000 de pui aveau pseudopestã aviarã. Lotul de pui trimis la Vaslui este acum indisponibilizat, urmând a fi incinerat. ANSVSA ne-a remis ieri un comunicat prin care a confirmat cele scrise de noi acum câteva zile si mãsurile pe care le va lua.

ANSVSA si IGPR au depistat si sechestrat un transport ilegal de peste 30.000 de pui

“Vineri, 7 noiembrie 2014, DSVSA Ialomita a fost înstiintatã de cãtre proprietarul unei exploatatii de pãsãri (pui de carne), cu un efectiv de populare de 96.500 capete, despre cresterea procentului de mortalitate peste limitele tehnologice. O echipã de inspectori de la DSVSA Ialomita s-a deplasat la fata locului unde a constatat cã sunt pãsãri bolnave si muribunde. Conform procedurilor, au fost necropsiate cadavre la care s-au gãsit leziuni ce pot fi atribuite Bolii de Newcastle* si au fost recoltate probe pentru examen de laborator, în vederea precizãrii diagnosticului. Existând suspiciunea prezentei acestei boli, DSVSA a dispus restrictii sanitare veterinare în exploatatia respectivã de pãsãri, pânã la sosirea rezultatelor analizelor de laborator si a informat ANSVSA. Sâmbãtã, 8 noiembrie 2014, DSVSA Ialomita a informat Institutia Prefectului si Consiliul Local despre suspiciunea de Newcastle si au transmis si afisat informãri pentru cetãteni privind boala. De asemenea, s-au pus afise la intrarea în exploatatie, informând despre faptul cã exploatatia se aflã sub restrictie sanitarã veterinarã, din cauza suspiciunii Bolii de Newcastle. Tot în aceeasi zi, reprezentantii DSVSA Ialomita au revenit la exploatatia de pãsãri, în vederea continuãrii investigatiei si recoltãrii de probe suplimentare pentru trimiterea lor la Institutul de Diagnostic si Sãnãtate Animalã(IDSA), pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii de boalã. În timpul derulãrii acestor actiuni, inspectorii DSVSA au observat cã efectivul de pui este mai mic fatã de ziua precedentã si cã nu a fost respectatã interdictia de a nu misca efectivul de animale. Ca urmare, a fost aplicatã o sanctiune contraventionalã în valoare de 20.000 lei si au fost informate de îndatã organele de Politie, respectiv, Directia de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR. ANSVSA a notificat DSVSA judetene din tarã pentru a investiga dacã pe teritoriul lor se gãseste transportul ilegal de pãsãri. În urma verificãrilor s-a descoperit cã transportul ilegal de pãsãri (32.280 de capete) a ajuns într-un abator în judetul Vaslui. Verificãrile efectuate de cãtre inspectorii DSVSA Vaslui si de reprezentantii Politiei au arãtat cã transportul nu era însotit de Certificat sanitar veterinar si aviz sanitar-veterinar interjudetean, detinãtorii unitãtii de abatorizare nu anuntaserã personalul sanitar-veterinar despre intentia de sacrificare, formularul de lant alimentar nu avea numãr si nu era semnat de proprietarul exploatatiei de pãsãri. S-a fãcut reconstituirea lotului de carne obtinut din abatorizarea pãsãrilor si a subproduselor rezultate, lot care a fost sechestrat si dirijat spre neutralizare si s-au dispus mãsuri de dezinfectie. Abatorul a fost sanctionat cu amendã contraventionalã în valoare de 6.000 de lei.” scrie ANSVSA în comunicat.

Boala a fost confirmatã!

“Ca urmare a primirii de la IDSA, pe 12 noiembrie, a buletinului de analizã prin care s-a confirmat existenta Bolii de Newcastle la exploatatia din judetul Ialomita, se va convoca Centrul Local de Combaterea Bolilor pentru a aproba Planul de mãsuri care va fi aplicat. Organele abilitate ale statului continuã ancheta. *Pseudopesta aviarã sau Boala de Newcastle – nu afecteazã omul, dar produce pagube economice. Reprezintã una dintre cele mai grave boli infectioase si contagioase ale pãsãrilor provocând pierderi importante în efectivele de pãsãri, indicele de mortalitate fiind de peste 90 % din efectiv. Perioada de incubatie variazã între 2 – 14 zile, fiind, în medie, de 4 – 6 zile, mai scurtã la pui decât la persoanele adulte. Boala se exprimã prin sindrom infectios acut însotit de tulburãri digestive, respiratorii si nervoase, singulare sau asociate. Tulburãrile generale se insta¬leazã progresiv si sunt traduse prin hipertermie (43 – 44°C), somnolentã, stare tificã, anorexie, polidipsie si accelerarea respiratiei. Creasta si bãrbitele sunt cianotice. ”, se precizeazã în comunicatul trimis de ANSVSA.

Patronul de la Vanbet, decis sã dea în judecatã pe cei din Ialomita

Stefan Bogos, patronul de la SC Vanbet SRL Sãlcioara, este decis sã nu lase lucrurile asa si va da în judecatã societatea din Ialomita care, din punctul sãu de vedere se face vinovatã de toatã aceastã nebunie. “Noi am fost întrebati dacã cumpãrãm pui, de cãtre cei din Ialomita, am refuzat si atunci ni s-a spus ca sã-i abatorizãm. Am spus cã în weekend putem si ne-au trimis puii. Au sosit sâmbãtã, iar medicul meu veterinar a vãzut cã actele sunt incomplete, si-a dat seama cã ceva nu este în regulã, puii fiind slabi si mai ales cã si muriserã câtiva pe drum. Am decis sã-i abatorizãm, dar am tot încercat sã luãm legãtura cu cei din Ialomita, însã nu am reusit. Noi nu avem nicio vinã, oricum doar îi abatorizam, dar acum avem o pagubã serioasã. Numai abatorizarea ne costã peste 24 000 de lei, am primit si amendã… Dacã nu ne recuperãm banii, sunt decis sã-i dau în judecatã”, a spus Stefan Bogos.

Boala puilor nu se transmite la om

Pseudopesta aviarã, numitã si Boala de Newcastle, (cunoscutã în anumite zone ca ciumã a gãinilor) este o boalã foarte contagioasã cauzatã de un virus din familia Paramyxoviridae. Pseudopesta aviarã diferã de gripa aviarã (dar sub aspect clinic ele se aseamãnã), fiind cauzatã de un alt virus. La om, contaminarea cu pseudopesta aviarã nu constituie un pericol – în cazul în care interactionati cu pãsãri infectate, cel mai probabil vã veti “alege” pentru câteva zile cu febrã, conjunctivitã sau gripã usoarã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.