spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Tinerii din Republica Moldova vor studii europene

- Advertisement -

Mii de tinerii din Republica Moldova pleacă anual peste hotare pentru a-şi continua studiile la universităţi din ţările UE. Europa le oferă mai multe oportunităţi, burse, stagii de practică şi diplome recunoscute la nivel global.

Studenţii plecaţi peste hotare se declară mulţumiţi de alegerea făcută, iar unii speră că această experienţă îi va ajuta să construiască un viitor mai bun la ei acasă. Mii de absolvenţi ai liceelor din Republica Moldova aleg să-şi continue studiile în România.

„Am beneficiat de oportunităţi şi am acumulat un bagaj de cunoştinţe. Am ocazia să beneficiez de treninguri de la specialişti de valoare din întreaga Românie şi de asemenea, să beneficiez de oportunităţi care îmi sunt oferite pentru dezvoltarea mea personală şi profesională”, a declarat Alina Panico, studentă Universitatea din Braşov, România.

„Învăţământul din România din punctul meu de vedere este mai dezvoltat decât în Moldova în ceea ce priveşte căminul, cazarea, o grămadă de oportunităţi. Eu sunt un student bursier, sunt foarte mulţumit de condiţiile pe care mi le-a oferit statul român. Aş reveni peste câţiva ani poate, dar în condiţiile în care vom încerca împreună cu cetăţenii Republicii Moldova şi cu clasa politică din Republica Moldova să înlăturăm şi să eradicăm corupţia în primul şi în primul rând, să avem o economie care ar putea să permită tinerilor să revină cu drag acasă, să aibă un job bine plătit”, spune şi Nicolai Gori, student Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj.

Unii tineri merg la studii tocmai în Germania, una din ţările cu cei mai cunoscuţi cercetători în diverse domenii ştiinţifice, laureaţi ai Premiului Nobel. Mihai Cristiuc, originar din raionul Drochia, a absolvit anul acesta un master în Ştiinţe economice, iar acum este angajat la Munchen în una din cele mai mari companii de asigurări din lume.

„Toţi cunoaştem fenomenul de corupţie în Republica Moldova şi respectiv, aceasta trezeşte anumite dubii faţă de calitatea studiilor pe care le-ai obţinut. De asemenea, din păcate, universităţile din Moldova nu au un buget de cercetare la fel de mare ca şi bugetul unei universităţi de aici, din Germania. Aceasta, şi alţi mulţi factori contribuie ca o diplomă din Germania să fie mai apreciată”, a menţionat Mihai Cristiuc, absolvent universitate din Germania.

De sistemul educaţional nemţesc a fost atrasă şi Victoria Reinhardt. Ea a făcut studii de doctorat la Universitatea din Leipzig, una din cele mai vechi şi prestigioase universităţi din Germania, ce a găzduit studenţi deveniţi ulterior celebri, precum Goethe, Friedrich Nietzsche sau actualul cancelar german Angela Merkel.

Statul german sprijină cercetarea, afirmă Victoria, care a ajuns să ocupe şi funcţia de manager curricular în cadrul acestei universităţi.
Potrivit datelor ministerului Educaţiei, anual aproximativ şase mii de tineri moldoveni decid să plece la studii peste hotare.

Unii rămân acolo să muncească. Alţii, însă, au planuri măreţe de a reveni acasă pentru a contribui la dezvoltarea ţării prin cunoştinţele acumulate.

„Tocmai mi-am luat diploma de licenţa, sunt foarte bucuroasă şi abia aştept să mă întorc acasă ca să-mi deschid propria afacere, sau chiar o uzină de maşini, de ce nu? Europa, te aştept şi în ţara mea”, declarat Ecaterina Cârlig, absolventă a Universităţii „Transilvania” din Braşov.

http://jurnal.md/ro/europa-te-astept/2014/11/12/tinerii-din-republica-moldova-vor-studii-europene/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.