spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

Carne infectatã în judetul Vaslui

- Advertisement -

Vanbet Sãlcioara, amendatã de DSVSA pentru neglijentã

ANCHETÃ SC Vanbet SRL cunoscutã celor din judetul Vaslui ca fiind producãtor de pui vii, pui de carne si pentru abatorizarea puilor, este implicatã într-o anchetã, privind primirea spre abatorizare a unei cantitãti foarte mari de pui de carne, provenitã din judetul Ialomita, asupra puilor respectivi existând suspiciunea cã au Pseudopestã aviarã. DSVSA Ialomita a descoperit existenta suspiciunii la o fermã avicolã din Grivita- judetul Ialomita, a interzis comercializarea puilor pânã la efectuarea analizelor de laborator, însã ferma ialomiteanã a neglijat interdictia DSVSA si a trimis puii supectati de boalã la SC Vanbet SRL din judetul Vaslui. Pe fir a intrat si IPJ Ialomita, sesizatã de DSVSA din judet, iar conducerii Vanbet, care a primit lotul fãrã toate avizele sanitare necesare, i s-a aplicat, deocamdatã, o amendã de 6000 de lei de la DSVSA Vaslui. IPJ Ialomita face în prezent cercetãri, fiind o anchetã în derulare, sub supravegherea unui procuror, fiind asteptat rezultatul de la Laboratorul de Analize al ANSVSA, care urmeazã sã confirme sau sã infirme dacã pãsãrile trimise la Vaslui erau sau nu infestate cu Pseudopesta aviarã. Lotul de pui trimis la Vaslui este acum indisponibilizat, iar dacã se confirmã boala, va fi incinerat.

Un lot de peste 36 000 de pui de carne, cu suspiciune de Pseudopestã aviatã, a ajuns sâmbãtã, 8 noiembrie, de la o fermã avicolã din judetul Ialomita, la abatorul SC Vanbet SRL Sãlcioara, din judetul nostru. Fiind sâmbãtã si sãrbãtoare, nu au fost bine verificate toate actele care însoteau lotul de pui venit din Ialomita, asa cã cei de la Venbet nu au sesizat vreo neregulã si au trecut la abatorizarea puilor. Numai cã, surprizã, duminicã s-au trezit cu politistii de la Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Vaslui si cu inspectorii veterinari de la DSVSA Vaslui, care fuseserã anuntati de institutiile similare din Ialomita, cã asupra puilor respectivi existã suspiciunea cã sunt bolnavi. Ce s-a întâmplat de fapt si cum a ajuns lotul de pui bolnavi la Vanbet este foarte interesant!

Pui ialomiteni, suspecti de boalã!

Totul a început sãptãmâna trecutã, când inspectorii DSVSA Ialomita au descins la o fermã avicolã din comuna Grivita (judetul Ialomita). Inspectorii sanitar-veterinari ialomiteni aveau suspiciuni cã puii de la aceastã fermã avicolã au pseudopestã aviarã, asa cã au luat probe pentru analize si au dispus indisponibilizarea întregului lot de pui de carne pânã la venirea rezultatelor analizelor. Pseudopesta aviarã, numitã si Boala de Newcastle, (cunoscutã în anumite zone ca ciumã a gãinilor) este o boalã foarte contagioasã cauzatã de un virus din familia Paramyxoviridae. Pseudopesta aviarã diferã de gripa aviarã (dar sub aspect clinic ele se aseamãnã), fiind cauzatã de un alt virus. La om, contaminarea cu Pseudopesta aviarã nu constituie un pericol – în cazul în care interactionați cu pãsãri infectate, cel mai probabil vã veti “alege” pentru câteva zile cu febrã, conjunctivitã sau gripã usoarã. Inspectorii DSVSA Ialomita au revenit peste câteva zile la ferma avicolã controlatã si au constatat cu stupoare cã întreg lotul de pui, suspectat si indisponibilizat, dispãruse ca prin farmec! Au solicitat imediat conducerii societãtii respective explicatii si acestia au spus cã au distrus puii si i-au îngropat. La verificarea fãcutã de DSVSA Ialomita în groapa unde spuneau cã sunt aruncati pui sacrificati, cantitatea din groapã nu “bãtea” deloc cu cantitatea de pui care fuseserã controlati si interzisi la vânzare pânã la eliminarea suspiciunii de boalã. Asa au gãsit inspectorii sanitar-veterinari din Ialomita, cã peste 36 000 de pui din acel lor au fost expediati – cu aviz de expeditie cãtre SC Vanbet SRL Sãlcioara, judetul Vaslui. Imediat au anuntat IPJ Ialomita, care sub coordonarea unui procuror, a demarat o anchetã aflatã în prezent în lucru. Politistii ialomiteni au cerut imediat ajutorul politistilor din Vaslui.

Neglijenta celor de la Vanbet, amendatã serios

Sâmbãtã seara, când au sosit puii din Ialomita, cei de la Vanbet s-au apucat de abatorizat imediat, însã duminicã dimineatã, pe 9 octombrie, s-au trezit cu politistii de la Servicul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Vaslui, care doreau sã facã verificãri asupra documentelor care au însotit puii din Ialomita. Politistii erau curiosi sã afle dacã cei din conducerea Vanbet SRL (Stefan Bogos-administrator) aveau cunostintã de boala de care erau suspectati puii veniti din Ialomita. Numai cã, surprizã, lotul de 36 000 de pui de carne, veniti doar pentru abatorizare si nu pentru comercializare, dupã cum ne-a mentionat Stefan Bogos, nu avea certificat de sãnãtate, iar “lantul alimentar” (un fel de fisã medicalã a puilor, care aratã vaccinurile si tot ce trebuie sã stie medicul veterinar despre pui), nu avea la final mentiunea “clinic sãnãtos” asa cum ar fi trebuit, ceea ce a fost considerat suspect de politisti. Au fost adusi si inspectorii sanitar- veterinari de la DSVSA Vaslui, care pentru faptul cã nu erau toate actele în regulã la lotul de pui respectiv, a amendat firma Vanbet cu 6000 de lei. “Lotul este pus sub sechestru si se asteaptã buletinul de analize de la ANSVSA Bucuresti, unde am trimis spre analizã probele luate. Existã o suspiciune de Pseudopestã aviarã si toate produsele si subprodusele rezultate din abatorizarea puilor adusi din Ialomita, sunt puse sub sechestru în frigiderele de la societatea din Vaslui. În cazul în care analizele vor confirma suspiciunea de Pseudopestã aviarã, toatã cantitatea sechestratã merge la o firmã care o va distruge. Din punct de vedere sanitar-veterinar, dupã cum prevede legea, firma din judetul Vaslui a fost sanctionatã cu 6000 de lei, pentru cã nu aveau toate actele necesare. Ancheta politiei este altceva si nu ne priveste”, a spus Traian Petcu, directorul executiv al DSVSA Vaslui.

Ialomitenii, retinuti în declaratii!

Am contactat la DSVSA Ialomiota pe Mihai Puia, directorul executiv care ne-a confirmat cã existã la IPJ Ialomita o plângere înaintatã de institutia sa, referitor la cazul mai sus mentionat, de la ferma avicolã din Ialomita. “Întelegeti, este o anchetã în derulare, iar deocamdatã este doar o suspiciune. Pânã nu avem confirmarea de la laborator, de la ANSVSA nu putem face declaratii”, a precizat Mihai Puia. La fel si la IPJ Ialomita, unde se face o anchetã privind faptul cã, desi aveau sechestrati puii suspectati de Pseudopesta aviarã, cei de la ferma avicolã din Ialomita au trimis totusi la Vaslui un lot destul de mare de pui, mintind inspectorii DSVSA cã i-au sacrificat! Oricum, vom publica si noi rezultatul anchetei, pentru cã suntem foarte curiosi de rezultat. Nu de alta, dar mãcar sã stim dacã puii din sacosele electorale sunt sãnãtosi sau nu!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.