spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

TAXE locale mai MARI în 2015/ AFLĂ cât de mult vor PLĂTI gălăţenii la STAT

- Advertisement -

Dările pentru case şi terenuri ar putea creşte, în medie, cu două – trei procente, în funcţie de zona de impozitare şi de tipul imobilelor * Propuneri de majorare există şi pentru taxele de ecarisaj şi habitat

Gălăţeni, vi se pregăteşte ceva! O majorare a taxelor şi a impozitelor locale pentru anul 2015. Pe portalul Primăriei municipiului Galaţi, s-a aflat în dezbatere publică, săptămâna trecută, un document care propunea noi valori pentru dările pe care gălăţenii le plătesc an de an, la bugetul local. Noile valori trebuie aprobate de către aleşii locali până la finele acestui an. Primăria a tărăgănat un răspuns la întrebarea „cu cât se propune majorarea birurilor gălăţenilor?”. Aşa că am calculat noi şi vă putem spune cu cât ar putea fi mai mari taxele şi impozitele locale.

Dările pentru imobiliare

Potrivit socotelilor noastre, gălăţenii care locuiesc în zonele A, B şi C de impozitare a oraşului vor plăti, pentru apartamente şi case, impozite mai mari cu cel mult 2,7 procente. În cazul zonei D, creşterea impozitelor se situează între două şi trei procente.

Şi în cazul terenurilor aflate în intravilan, terenuri cu construcţii, impozitele vor fi în 2015 mai consistente cu 2,6 la sută. Astfel, în zona A de impozitare, conform propunerii Primăriei, se ajunge de la 85 de bani pe metru pătrat (8.597 lei pe hectar) la 88 de bani pe metru pătrat (8.822 de lei pe hectar). În zona B, creşterea ar putea fi de la 64 de bani pe metru pătrat (6.499 de lei pe hectar) la 66 de bani (6.669 de lei pe hectar). În zona C, majorarea propusă de Primărie este de la 44 de bani pe metru pătrat (4.447 de lei pe hectar) la 45 de bani (4.564 de lei pe hectar. În zona D, creşterea este de la 2.113 de lei pe hectar la 2.168 de lei pe hectar.

Impozite pe roţi

Şi în 2015, şoferii vor fi taxaţi după capacitatea cilindrică a autoturismului pe care îl au în proprietate. Posesorii de motorete, scutere, motociclete şi autoturisme cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cmc inclusiv vor plăti, la fel ca anul acesta, opt lei impozit lei pentru fiecare grupă de 200 cmc sau fracţiune din aceasta. De exemplu, posesorii de maşini cu o capacitate cilindrică de 1.300 cmc (modelele Dacia mai vechi) vor plăti tot 56 de lei.
Nimic nu se schimbă, cel puţin la nivel teoretic, pentru deţinătorii de autoturisme cu capacitatea cilindrică între 1601 cmc şi 2000 cmc inclusiv, cum ar fi Renault Laguna sau Audi A4, adică vor plăti tot 18 lei impozit lei pentru fiecare grupă de 200 cmc sau fracţiune din aceasta. De exemplu, pentru o maşină cu 1.700 cmc, impozitul va fi de 162 de lei.

În cazul unor autoturisme cu capacitatea cilindrică între 2001 cmc şi 2600 cmc inclusiv, cum ar fi Audi A6 sau BMW seria 5, creşterea propusă este de la 72 la 74 de lei pentru fiecare grupă de 200 cmc sau fracţiune din aceasta în loc de 144. Potrivit calculului nostru, în cazul unei maşini cu 2.500 cmc (Audi A6) impozitul creşte de la 936 de lei la 962 de lei.

Autoturismele cu capacitatea cilindrică între 2601 cmc şi 3000 cmc inclusiv, cum ar fi Audi A8, îi vor face pe şoferi să scoată din buzunar 148 de lei pentru fiecare grupă de 200 cmc sau fracţiune din aceasta în loc de 144.

Cine are în garaj autoturisme cu capacitatea cilindrică de peste 3001 cmc, adică maşini de teren, vor plăti 298 de lei pentru fiecare grupă de 200 cmc sau fracţiune din aceasta. De exemolu, la bolizii de 3.300 cmc impozitul ajunge la 5.066 de lei.

Habitat şi ecarisaj

Pe lângă taxele pe locuinţă, maşină şi, eventual, teren, gălăţenii trebuie să plătească taxele de habitat şi ecarisaj. Pentru taxa specială de habitat (persoane fizice), suma propusă este de 56 de lei de persoană pe an, cu un leu mai mult decât anul acesta, dar valoarea finală se va stabili în funcţie de modificările intervenite la tariful de depozitare a deşeurilor.

Persoanele fizice pot fi liniştite, nu se propune vreo creştere pentru taxa specială pentru finanţarea activităţii de ecarisaj, aceasta rămâne tot trei lei. În schimb, persoanele juridice şi persoane fizice asimilate persoanelor juridice vor plăti cu un leu mai mult – 56 de lei pe an.

Nunta, mai scumpă ca divorţul

Pentru oficierea căsătoriei în zilele nelucrătoare – sâmbăta şi duminica – Primăria ar putea cere cu doi lei mai mult – 77 lei. Dacă la prima condiţie se adaugă şi faptul că se oficiază după ora 19,00, taxa creşte cu 20 de lei – la 769 de lei. Cine lasă divorţul pentru la anul, să ştie că taxa specială pentru desfacerea căsătoriei prin divorţ pe cale administrativă va fi cu 13 lei mai mare – 513 lei.

Chiar dacă majorarea propusă nu pare foarte mare, dacă va fi aprobată, ea se va resimţi în buzunarele tot mai strâmtorate ale gălăţenilor. Mai trebuie spus că, în 2014, gălăţenii au plătit aceleaşi impozite şi taxe locale ca în 2013, cu excepţia celor care locuiesc pe străzile transferate într-o altă zonă de impozitare.

Citeşte: http://www.viata-libera.ro/economie/60692-galati-viata-libera-cotidian-politic-administratie-ce-ne-pregateste-primaria-galati-taxe-locale-mai-mari-in-2015

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.