Hangarul pentru elicopterul SMURD va fi amplasat pe o suprafaţă de 480 de metri pătraţi, conform deciziei Consiliului Judeţului * Conducerea instituţiei publice nu ne-a putut comunica valoarea estimativă a investiţiei şi nici când preconizează finalizarea acesteia
Judeţul Galaţi mai are de aşteptat până când va avea un heliport ca la carte, construit special pentru elicopterul SMURD. După mai multe bâlbâieli ale autorităţilor judeţene, care au modificat de câteva ori proiectul de hotărâre ce viza preluarea unei suprafeţe de teren din administrarea Ministerului Afacerilor Interne în administrarea Consiliului Judeţului (CJ) cu scopul construirii hangarului, CJ stă acum la mâna Guvernului pentru a da undă verde proiectului.
„În perioada următoare, după adoptarea hotărârii de Guvern prin care se va transmite către CJ Galaţi dreptul de proprietate asupra suprafeţelor de teren în discuţie, Consiliul Judeţului, în calitate de administrator, va proceda la realizarea proiectului tehnic pentru construcţia hangarului şi a staţiei de combustibil. Paşii ce vor fi urmaţi sunt următorii: încheierea contractului de achiziţie pentru proiectare, obţinerea autorizaţiei de construire, încheierea contractului de execuţie a lucrărilor de construcţie, derularea execuţiei proiectului autorizat. Construcţia va fi demarată după obţinerea autorizaţiei de construire, care, la rândul său, este condiţionată de dovada dreptului de proprietate asupra suprafeţelor de teren, respectiv emiterea Hotărârii de Guvern”, ne-a transmis conducerea CJ, în urma unei solicitări în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.
Reprezentanţii Consiliului Judeţului au refuzat să ne comunice când preconizează că oraşul nostru va avea un heliport pentru elicopterul SMURD, precum şi valoarea estimativă a investiţiei, precizând, în schimb, că banii necesari realizării obiectivului vor fi asiguraţi din bugetul CJ pe anul 2015.
Cum ne-am dat cu stângul în dreptul vreo şase luni
Demersuri pentru construirea heliportului, care va fi compus din hangar şi dependinţe (480 de metri pătraţi), staţie de carburant (200 de metri pătraţi) şi drum de acces, au fost făcute încă din luna aprilie, printr-o hotărâre a CJ. Numai că, mai târziu, hotărârea s-a dovedit eronată, pentru că, prin proiectul de hotărâre, preşedintele CJ, Nicolae Bacalbaşa, a supus aprobării transferul din administrarea MAI în cea a Consiliului Judeţului a unui teren de nu mai puţin de 5.450 de metri pătraţi, care, conform Poliţiei de Frontieră, ar fi împărţit în două sediul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră, izolând nu mai puţin de 13 construcţii ale acestuia, printre care depozite de muniţie şi armament, garaje, ateliere şi nu numai, de pavilioanele administrative, blocând buna desfăşurare a activitatăţilor instituţiei.
Totodată, Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră a mai transmis CJ, printr-o adresă, că suprafaţa de teren solicitată cuprindea şi platforma de aterizare-decolare a elicopterelor care desfăşoară misiuni de supraveghere a frontierei, lucrare finanţată din fonduri europene nerambursabile, în curs de finalizare, iar investiţia nu îşi putea schimba administratorul sau destinaţia iniţială.
O lună mai târziu, pe data de 30 mai, conducerea Consiliului Judeţului revenea cu „hangarul” pe masa aleşilor şi le propunea o modificare a suprafeţei terenului, în sensul că spaţiul destinat hangarului să fie de 324 de metri pătraţi, iar suprafaţa staţiei de carburant să rămână neschimbată. Nici aşa nu a fost bine, căci suprafaţa s-a dovedit insuficientă, pentru că, după cum au recunoscut şi reprezentanţii CJ, nu au fost luate în calcul o serie de dependinţe, printre care camera de odihnă pentru piloţi, grupul sanitar, atelierul de reparaţii etc.
La finele lunii septembrie, CJ a venit cu o nouă modificare în plen, proiectul fiind respins din cauza neînţelegerilor dintre PSD şi opoziţie, cea din urmă reclamând lipsă de comunicare şi de dialog.
Întrucât, între timp, s-a reaşternut liniştea în Consiliul Judeţului, Nicolae Bacalbaşa a revenit cu proiectul de hotărâre în plen, pentru a patra oară, la finele lunii octombrie, iar acesta a fost în cele din urmă aprobat.
Până când autorităţile vor reuşi să demareze şi, evident, să ducă la bun sfârşit investiţia, elicopterul SMURD va fi adăpostit, cel puţin pe perioada iernii 2014-2015, în hangarul SC Pegas SRL, din satul Costi, comuna Vânători.