În viziunea lui Victor Ponta, însă, ar trebui să aibă loc patru dezbateri, fiecare la câte un post de televiziune: luni la România TV, marţi la Realitatea TV, miercuri la B1 TV şi joi la Antena 3, fiecare de câte 90 de minute. De altfel, premierul a aranjat deja cele patru apariţii televizate. În cazul în care Iohannis nu va da curs invitaţiei, pe care, de altfel, liderul ACL a evitat-o, Victor Ponta a spus că va participa singur la respectivele emisiuni.
Conform unei tradiţii mai vechi, şi televiziunea publică a lansat o invitaţie celor doi candidaţi pentru o dezbatere electorală, care ar putea avea mai mulţi moderatori de la toate televiziunile. În viziunea şefului TVR, dezbaterea ar putea fi organizată la Parlament. Temele de dezbatere pe care Stelian Tănase le-a propus ar putea fi atribuţiile preşedintelui şi probleme de politică externă şi de politică internă.
Printre primii care au cerut o dezbatare între candidaţi au fost cei de la Institutul de Politci Publice. Încă dinaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, IPP a lansat ideea unei dezbateri între primii şase candidaţi la alegerile prezidenţiale. Reprezentanţii IPP s-au lovit însă de refuzul lui Victor Ponta, care a spus că va participa la această confruntare doar dacă vor fi prezenţi toţi cei 14 candidaţi. În acest sens, IPP a lansat invitaţii către toţi competitorii, însă Călin Popescu Tăriceanu a refuzat, pretextând că „programul nu-i permite să participe”. În sens logic, cum nu puteau fi prezenţi toţi cei 14, Victor Ponta nu a dat curs invitaţiei, aşa că IPP a anulat.
Alegerile prezidenţiale din 2009
La alegerile prezidenţiale din 2009 au existat mai multe dezbateri între primii trei candidaţi: Traian Băsescu (PDL), Mircea Geoană (PSD) şi Crin Antonescu (PNL). La propunerea Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, o astfel de dezbatere a avut loc la un hotel de cinci stele din Cluj, între Antonescu şi Băsescu, moderată de jurnalistul Mihnea Măruţă.
În turul al doilea, dezbaterea a fost organizată, la propunerea Institutului de Politici Publice, la Parlament, între Mircea Geoană şi Traian Băsescu, şi a fost moderată de Robert Turcescu. De altfel, această dezbatere a fost considerată decisivă pentru eşecul candidatului PSD, după ce actualul preşedinte l-a întrebat pe Geoană despre întâlnirea pe care a avut-o cu Sorin Ovidiu Vântu, cu o noapte înainte, după ce omul de afaceri Nicolae Popa fusese arestat, în scandalul cu Fondul Naţional de Investiţii, pentru înşelăciune şi delapidare.
Dezbaterea a durat aproximativ trei ore, timp în care cei doi candidaţi au răspuns unor întrebări punctuale ale moderatorului, dar s-au şi atacat reciproc. La final, cei doi au jurat cu mâna pe Bibile, Geoană că nu le-a promis niciun fel de avantaj lui Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vântu şi Dan Voiculescu, iar Traian Băsescu a jurat că „nu a lovit un copil nici în plex, nici cu pumnul în faţă”.