spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

25 de ani de democraţie şi o ISTORIE NEFERICITĂ a alegerilor prezidenţiale, pe cale să se repete

- Advertisement -
Şase scrutine electorale decisive pentru alegerea preşedintelui, după Revoluţie, şi doar unul a fost lipsit de o dezbatere între candidaţi. S-a întâmplat în anul 2000, când nu a existat nicio confruntare directă între finaliştii de la acea vreme, Ion Iliescu şi Corneliu Vadim Tudor. După 14 ani, la al şaptelea scrutin final, istoria e pe cale să se repete. Cine, cum şi unde să se organizeze marea dezbatere electorală? Sunt întrebările care s-au pus zilele acestea. Dacă înaintea primului tur al alegerilor candidaţii s-au eschivat de la astfel de întâlniri, nici în turul al doilea nu sunt speranţe prea mari. Cu un Klaus Iohannis care ar vrea o dezbatere pe o platformă neutră, de preferat la Timişoara, şi un Victor Ponta care ar vrea, mai degrabă, patru dezbateri la patru posturi de televiziune private, lungul şir al negocierilor pentru măcar o confruntare faţă-n faţă între cei doi candidaţi pare fără sfârşit. Gândul vă prezintă o radiografie a celorlalte alegeri prezidenţiale, după 1989, şi modul în care au fost organizate dezbaterile dintre candidaţi, luând ca model şi dezbaterile din cadrul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite.

Candidaţii la prezidenţiale se eschivează de la o dezbatere electorală, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. În timp ce Victor Ponta deja şi-a aranjat patru apariţii televizate săptămâna viitoare, sub formă de dezbatere, cu sau fără prezenţa lui Klaus Iohannis, liderul ACL îşi doreşte o confruntare într-un mediu nepartizan, pe un teren neutru.
Cea mai recentă invitaţie pentru o dezbatere electorală a venit din partea Universităţii de Vest din Timişoara. Rectorul Marilen Pirtea a propus ca o astfel de confruntare între Klaus Iohannis şi Victor Ponta să aibă loc în Aula Magna a universităţii. Dacă liderul ACL a acceptat, destul de rapid, invitaţia, punctând faptul că se împlinesc 25 de ani de la Revoluţie, candidatul PSD a preferat, mai degrabă, să meargă la televizor.
“Este nevoie de o dezbatere, o dezbatere publică între mine şi domnul Ponta. Am primit cu bucurie invitaţia Universităţii de Vest din Timişoara şi mi s-ar părea un lucru excepţional de bun ca această întâlnire planificată să aibă loc în Timişoara, după 25 de ani de la Revoluţia română. O dezbatere pe teren neutru nu poate să fie într-un studio al unei televiziuni private. După părerea mea, un minim respect faţă de media presupune o platformă la care au absolut toţi acces”, a precizat Iohannis

În viziunea lui Victor Ponta, însă, ar trebui să aibă loc patru dezbateri, fiecare la câte un post de televiziune: luni la România TV, marţi la Realitatea TV, miercuri la B1 TV şi joi la Antena 3, fiecare de câte 90 de minute. De altfel, premierul a aranjat deja cele patru apariţii televizate. În cazul în care Iohannis nu va da curs invitaţiei, pe care, de altfel, liderul ACL a evitat-o, Victor Ponta a spus că va participa singur la respectivele emisiuni.

Conform unei tradiţii mai vechi, şi televiziunea publică a lansat o invitaţie celor doi candidaţi pentru o dezbatere electorală, care ar putea avea mai mulţi moderatori de la toate televiziunile. În viziunea şefului TVR, dezbaterea ar putea fi organizată la Parlament. Temele de dezbatere pe care Stelian Tănase le-a propus ar putea fi atribuţiile preşedintelui şi probleme de politică externă şi de politică internă.

Printre primii care au cerut o dezbatare între candidaţi au fost cei de la Institutul de Politci Publice. Încă dinaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, IPP a lansat ideea unei dezbateri între primii şase candidaţi la alegerile prezidenţiale. Reprezentanţii IPP s-au lovit însă de refuzul lui Victor Ponta, care a spus că va participa la această confruntare doar dacă vor fi prezenţi toţi cei 14 candidaţi. În acest sens, IPP a lansat invitaţii către toţi competitorii, însă Călin Popescu Tăriceanu a refuzat, pretextând că „programul nu-i permite să participe”. În sens logic, cum nu puteau fi prezenţi toţi cei 14, Victor Ponta nu a dat curs invitaţiei, aşa că IPP a anulat.

Alegerile prezidenţiale din 2009

La alegerile prezidenţiale din 2009 au existat mai multe dezbateri între primii trei candidaţi: Traian Băsescu (PDL), Mircea Geoană (PSD) şi Crin Antonescu (PNL). La propunerea Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, o astfel de dezbatere a avut loc la un hotel de cinci stele din Cluj, între Antonescu şi Băsescu, moderată de jurnalistul Mihnea Măruţă.

În turul al doilea, dezbaterea a fost organizată, la propunerea Institutului de Politici Publice, la Parlament, între Mircea Geoană şi Traian Băsescu, şi a fost moderată de Robert Turcescu. De altfel, această dezbatere a fost considerată decisivă pentru eşecul candidatului PSD, după ce actualul preşedinte l-a întrebat pe Geoană despre întâlnirea pe care a avut-o cu Sorin Ovidiu Vântu, cu o noapte înainte, după ce omul de afaceri Nicolae Popa fusese arestat, în scandalul cu Fondul Naţional de Investiţii, pentru înşelăciune şi delapidare.

Dezbaterea a durat aproximativ trei ore, timp în care cei doi candidaţi au răspuns unor întrebări punctuale ale moderatorului, dar s-au şi atacat reciproc. La final, cei doi au jurat cu mâna pe Bibile, Geoană că nu le-a promis niciun fel de avantaj lui Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vântu şi Dan Voiculescu, iar Traian Băsescu a jurat că „nu a lovit un copil nici în plex, nici cu pumnul în faţă”.

Cititi: http://www.gandul.info/international/25-de-ani-de-democratie-si-o-istorie-nefericita-a-alegerilor-prezidentiale-pe-cale-sa-se-repete-13495049

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.