spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

RM trebuie să bage la pușcărie marii corupți, după exemplul României

- Advertisement -

Amploarea dosarelor anticorupție din România și numărul în creștere al politicienilor corupți ajunși după gratii demonstrează cât de departe este România în lupta pe care a declarat-o împotriva corupției. Pentru a ajunge România din urmă, țara noastră trebuie să scape justiția de sub influența politicului și să înceapă cu anchetarea marilor corupți.

Declarații în acest sens au fost făcute aseară la Cabinetul de Umbrăde la Jurnal TV. Arestarea fostului deputat PSD, Viorel Hrebenciuc, este ultimul exemplu sonor în acest sens. Acuzat de trafic de influență și spălare a banilor în scopul obținerii de foloase necuvenite, Hrebenciuc, numit de invitații emisiunii drept un fel de „Plahotniuc al României”, este considerat ca fiind arhitectul din umbră al afacerilor mafiei române.

„Sistemul judecătoresc din România a fost și el la cheremul politicului. După 2007 au fost presiuni mari din partea UE, a SUA și a Marii Britanii. Astfel cei implicați în acte de corupție, judecători, procurori și alții au fost eliminați și au venit oameni care au început să facă ordine. Apoi au purces la anchetarea marilor corupți. Sunt deja peste 20 de parlamentari care fac închisoare cu executare, peste opt miniștri, iar în ultimul caz, în dosarul Microsoft, președintele Băsescu a dat acceptul pentru investigarea a cinci miniștri din cei nouă care sunt incriminați. Nu mai vorbim de „marele Plahotniuc al României”, Viorel Hrebenciuc, care din 1990 și până acum este eminența cenușie a României”, a declarat jurnalistul Vasile Năstase.

„Corupția este flagelul cel mai rău pentru orice societate. În România această luptă cu corupția a devenit sistemică. Adică au fost angajate toate structurile care sunt predestinate să lupte cu corupția”, a menționat politologul Mihai Cernencu.

„România a știut și a vrut încă din 2004, atunci când a venit un nou președinte, atunci când Monica Macovei a devenit ministru al Justiției, atunci când Daniel Moraru a fost numit șef al DNA și multe dosare care astăzi se finalizează au început încă din 2005-2006, înainte ca România să devină membru al UE. Multe dosare au început în urma unor investigații jurnalistice. A existat voință politică și calitate în primul rând”, a adăugat și bloggerul Alex Cozer.

În cadrul emisiunii, jurnalistul Val Butnaru, moderatorul Cabinetului din Umbră, a menționat că Republica Moldova are nevoie de un procuror general precum Laura Codruța Kövesi, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție din România. Or, anume datorită acesteia mai mulți politicieni și funcționari corupți au ajuns după gratii. Val Butnaru consideră că o candidatură perfectă pentru funcția de procuror general al RM ar fi avocatul Ana Ursachi.

„Ana Ursachi vine din mediul juridic şi nu e subordonată politic nimănui. Asta chiar dacă este pe lista PLR pe poziţia a cincea. E tânără, intransigentă şi e cunoscută ca o aprigă luptătoare cu corupţia. Dacă va fi numită în postul de Procuror General, demolarea bastioanelor mafiote va începe din secunda întâi. Nu mă îndoiesc pentru nicio clipă”, a menționat Val Butnaru.

„Trebuie să avem asemenea figuri în fiecare instituții. Nu este suficient să avem doar un alt procuror. Este nevoie măcar de câte trei persoane în fiecare dintre pilonii justiției acestui stat. Avem sistemul judecătoresc care este extrem de important pentru condamnarea celor vinovați pentru acte de corupție. Avem CNI și CNA care la fel trebuie să fie actori importanți în combaterea corupției”, a intervenit directorul Centrului pentru Guvernare Eficientă , Olesea Stamati.

În pofida criticilor lansate de partenerii internaționali ai Republicii Moldova în ceea ce privește lipsa unei reforme în justiție și nivelul corupției din sistem, partidele care au fost până acum la guvernare nici măcar nu au o strategie în acest sens pe care să o prezinte electoratului, susțin experții.

„Am parcurs să văd ce propun programele lor la capitolul reforma justiției și combaterea corupției. Cel puțin partidele care, potrivit sondajelor, au șanse să ajungă în parlament. Am rămas profund dezamăgită. Știm că oricum nu se realizează promisiunile electorale, dar măcar de formă și bun simț să-și facă niște platforme electorale calitative”, a adăugat Olesea Stamati.

Invitații emisiunii s-au referit și la candidații propuși de CSM șefului statului pentru postul de judecător. Maria Cozma, nepoata șefului Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, a fost numită de Timofti magistrat pe un termen de cinci ani la Judecătoria sectorului Ciocana. Totodată, președintele l-a respins pe Corneliu Creţu, fiul magistratului Gheorghe Crețu, învinuit în dosarul „Pădurea Domnească”, dar şi pe fiul judecătorului Valeriu Harmaniuc, suspectat de emiterea mai multor decizii ilegale. Candidaturile înaintate de CSM demonstrează că instituția este la cheremul oligarhilor, susțin specialiștii din domeniu.

„Problema este că acești candidați sunt fiii și fiicele unor judecători corupți, unor judecători implicați în scadaluri mari: cum ar fi Crețu în scandalul Pădurea Domnească, etc. SIS a dat aviz negativ pentru că le-a găsit bani în conturi. Maria Cozma, nepoata șefului Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, avea pe cont aproape 900 de mii. De unde-s acești bani? Niciun fel de explicații. Este o lipsă totală de transparență și responsabilitate”, a menționat Vasile Năstase.

„De fiecare dată înțelegem că sistemul actual este defect. CSM nu funcționează cum trebuie. Este la cheremul sistemului oligarhic și al corupților din RM. Sunt promovați în funcție judecători care nu merită să fie promovați. Nici măcar nu ascund aceste fapte. Din hotărârile CSM vedem că sunt selectați și promovați judecători care au obținut un punctaj mai mic”, a spus și Olesea Stamati.

În altă ordine de idei, invitații Cabinetului din Umbră au vorbit și despre actuala campanie electorală. Jurnalistul Vasile Năstase, care este și director al Asociației Apollo, susține că CEC închide ochii la o serie de nereguli și ilegalități.

„Așa cum este implicată mass-media în procesul propagandistic în această campanie electorală nu a fost niciodată. Asistăm la un dezmăț, la o fraudă în care este implicat în primul rând trustul de presă al oligarhului Plahotniuc. De dimineață până seara aceste posturi nu fac nimic altceva decât că aleargă după autobuzele vesele și filmează toate întâlnirile electorale la care participă Buliga, Lupu, etc. Am trimis zeci de sesizări la CCA, CEC, Guvern, Parlament, Președinție. Partidele politice tac. Am primit răspuns de la CEC precum că ei nu se ocupă de sancționarea televiziunilor care încalcă. Ei trebuiau să pună în dezbatere și să sancționeze partidele care utilizează propriile mijloace audiovizuale pentru a-și face campanie electorală în defavoarea celorlați”, a menționat Vasile Năstase.

Totodată, CCA continuă să ignore propaganda rusească retransmisă pe teritoriul Republicii Moldova la televiziunile care aparțin celor care de fapt se declară proeuropeni.

„Ne paște pericolul pentru că propaganda rusească este transmisă anume de cei care se declară proeuropeni și care astăzi sunt lideri în partidele de la guvernare PLDM și PD, mă refer la Plahotniuc și Lucinschi. Ne paște pericolul pentru că au existat atâtea încălcări la Prime încât dacă ar fi existat voință politică la CCA demult trebuia suspendat. Așa s-a făcut cu Rossia 24. Singura diferență este că Rossia 24 nu aparține niciunui oligarh de aici. Ei nu pot fi deranjați pentru că scot milioane din publicitate”, a adăugat bloggerul Alex Cozer.

sursa: jurnal.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.