Medicii din Republica Moldova continuă să primească salarii mizere în pofida promisiunilor electorale a partidelor de la guvernare. Este concluzia Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), care a analizat modul în care partidele și-au onorat programele electorale în domeniul sănătății în campania electorală din 2010.
Cele mai multe promisiuni electorale în domeniul sănătăţii le-a făcut PDM. Chiar dacă democrații au promis salarii mai mari pentru medici, experții sociali spun că majorările efectuate în această perioadă s-au făcut simțite doar pe hârtie, întrucât au crescut și prețurile.
„Salariul medicilor s-a mărit cu 21% în 2013 faţă de anul 2010. (În 2010 – 3,980 lei; 2011 – 4,130 lei; 2012 – 4,400 lei; 2013 – 4,870 lei). Pe fonul ratei inflaţiei şi a măririi indicelui preţurilor de consum rămân a fi de două ori mai mici decât salariile din domeniul activităţilor financiare. Abia începând cu 2014 medicii rezidenţi din cadrul serviciului de asistenţă medicală primară primesc pe lângă bursa de studiu de 900 lei şi un salariu de medic începător”, susțin experții ADEPT.
Democrații s-au angajat să ieftinească și poliţele de asigurare medicală pentru tinerii de până la 30 ani, promisiune care nu a mai fost onorată. O altă restanță în domeniul medicinei este combaterea deprinderilor vicioase, la fel promisă de PDM în campania electorală din 2010.
„Republica Moldova continuă să se afle în topul țărilor cu cel mai mare volum al consumului de alcool pe cap de locuitor (16.8 litri). Totodată, în țara noastră s-a triplat numărul de femei fumătoare, iar numărul total al fumătorilor a scăzut nesemnificativ (doar cu 1%). Regretul nostru este că așa și nu au fost adoptate amendamentele la legea privind controlul tutunului”, au remarcat experții.
În ceea ce privește prețurile pentru medicamente, doar în prima perioadă a mandatului s-a reușit reducerea acestora, rezultat care este practic anulat de lipsa progreselor din a doua jumătate a mandatului, se arată în studiul ADEPT.
La rândul lor, liberalii au promis printre altele finanţarea sistemului de sănătate şi plata prestatorilor de servicii medicale. În acest domeniu s-a reuşit compensarea într-o mică măsură a medicamentelor pentru persoanele cu venituri mici.
„Partidele de la guvernare au avut acest mandat anume în baza promisiunilor pe care le-au făcut acum patru ani. PLDM nu a făcut nicio promisiune electorală pentru acest domeniu, deși în fruntea Ministerului Sănătăţii a fost numit un membru al PLDM. Studiul s-a bazat deci doar pe promisiunile celorlalte partide. Sfatul nostru este ca pe viitor partidele politice să nu facă promisiuni în domeniile în care nu au experți”, a menționat directorul ADEP, Igor Boțan.
Studiul ADEPT a fost finanțat de Fondul Național pentru Democrație din SUA.