Electrocentrale acuză Apaterm de proastă gestiune * Romgaz va tăia furnizarea materiei prime în cazul în care nu va primi bani de la Galaţi
Căldura Galaţiului stă la mâna Romgaz. Asta pentru că principalul creditor al Electrocentrale, firmă intrată în insolvenţă, este tocmai furnizorul de gaz. În cursul acestei săptămâni, Sinan Mustafa, administratorul judiciar al Electrocentrale, a participat la o şedinţă a Romgaz, în care s-a discutat situaţia societăţii gălăţene. În ceea ce priveşte furnizarea căldurii pe timp de iarnă, mesajele dinspre Romgaz sunt cât se poate de sumbre. „Ni s-a spus cât se poate de clar. Dacă ne plătiţi la timp, aveţi gaz, dacă nu, nu!”, a declarat Sinan Mustafa, pentru „Viaţa liberă”.
Situaţia celor de la Electrocentrale este cât se poate de complicată, având în vedere că această societate are la rândul ei de încasat sume foarte mari de la Apaterm. „În acest moment, şi vorbim despre tranşa de bani pe care o avem de încasat de la Apaterm, mai avem de primit nouă milioane de lei. Din punctul nostru de vedere este rea-voinţă din partea celor de acolo. Dacă noi nu primim banii, nu avem cum să îi dăm mai departe. Electrocentrale nu poate produce bani din aer. Ceilalţi clienţi ne-au înţeles situaţia şi fac plăţi în avans, tocmai pentru a ne putea plăti datoriile către Romgaz. Numai cei de la Apaterm nu vor să plătească”, a mai adăugat Sinan Mustafa.
„Există clar o problemă de gestiune la Apaterm. Iată doar un exemplu: în condiţiile în care ei au încasat într-o zi 70.000 de lei, iar către noi nu au ajuns decât 20.000, clar este o problemă. Electrocentrale face tot ce este omeneşte posibil pentru a fi căldură la iarnă în apartamentele gălăţenilor, dar în aceste condiţii nu se poate”, a completat reprezentantul firmei Maestro SPRL Constanţa, desemnată de instanţă să conducă Electrocentrale.
Revizii făcute cu buget redus
Potrivit aceleiaşi surse, problema apărută din cauza conductei magistrale ce a lăsat fără apă caldă mai mult de o treime dintre gălăţeni a venit tocmai pe fondul fondurilor insuficiente aflate la dispoziţia celor de la Electropcentrale. „În loc să dureze trei săptămâni, această revizie a durat doar zece zile şi am făcut tot ce se putea face cu fondurile existente. Dacă aveam în cont cele 380 de milioane pe care ni le datorează cei de la Apaterm, s-ar fi putut face mai multe. În condiţiile date, am făcut ce am putut”, a mai spus Sinan Mustafa.
Pe de altă parte, cei de la Apaterm dau vina strict pe gradul de colectare de la asociaţiile de proprietari. „Plăţile făcute de Apaterm către CET reprezintă sumele încasate de la asociaţiile de proprietari, de îndată ce acestea le achită către Apaterm”, susţine Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Apaterm.
Electrocentrale Galaţi nu se va opri aici. Potrivit administratorului societăţii, urmează să fie făcute mai multe plângeri penale împotriva celor care au adus atât Apaterm, cât şi Electrocentrale în insolvenţă. „De când am venit aici, am scăzut pierderile de la 11 milioane de lei la patru milioane de lei. Mai mult de atât nu ştiu dacă ar fi putut face cineva. Noi am propus un proiect pentru termoficarea Galaţiului, însă sunt încă discuţii pe marginea sa în Consiliul Local. Oamenii trebuie să înţeleagă foarte clar că nu CET le va lua casele, ci Apaterm le va lua casele. Apaterm va intra cel mai probabil în faliment, iar lichidatorul judiciar va trebui să pună în aplicare acele sentinţe”, a mai spus Sinan Mustafa.
„Cei de la Apaterm fac totul ca să ne încurce! Analizăm posibilitatea de a face plângeri penale împotriva celor care se fac vinovaţi de această situaţie de fapt, iar organele competente sunt cele care îşi vor spune părerea”, a mai declarat acesta.
Termen mai rapid decât credem
Practic, la acest sfârşit de săptămână vom avea prima mostră a situaţiei ce ne paşte în această iarnă. Având în vedere că temperaturile vor scădea sub cinci grade Celsius, cei de la Apaterm analizează posibilitatea de a da căldură începând de vineri. Vom vedea atunci cine va primi agent termic şi cine nu.