Uniunea Europeană ar putea lua în considerare posibilitatea impunerii unui nou val de sancțiuni Rusiei, dacă situația din estul Ucrainei se agravează, a avertizat ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius.
„În ceea ce privește implementarea acordurilor de la Minsk cu privire la Ucraina nu s-a observat niciun progres. Situația nu se ameliorează. Așadar, nu există temei pentru schimbarea politicii sau ridicarea unor sancțiuni. Dacă situația se deteriorează și mai mult, vom fi nevoiți să discutăm noi măsuri de presiune. Noi sancțiuni nu sunt excluse”, a spus Linkevicius, potrivit Itar Tass.
Șefa politicii europene, Catherine Ashton, a precizat că va fi evaluată situația implementării acordurilor de la Minsk, în cadrul Consiliului de Afaceri Externe și se va lua o decizie cu privire la o nouă rundă de sancțiuni pentru Rusia.
SUA și UE au impus mai multe rânduri de sancțiuni Rusiei, într-o încercare de a pune presiune pe președintele rus Vladimir Putin, din cauza prezenței militare ruse în Ucraina.
Cea mai nouă serie de sancțiuni prevede înghețarea activelor și interdicție de călătorie în UE pentru alte 24 de personalități ruse, între care Igor Lebedev, vicepreședintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Vladimir Jirinovski, un politician naționalist fățiș, precum și un număr de lideri ai separatiștilor proruși din estul Ucrainei, între care și Aleksandr Zaharcenko (liderul autoproclamatei republici populare Donețk) și Aleksandr Karaman, provenind din Transnistria.
Sancțiunile blochează finanțarea datoriei pentru trei companii petroliere ruse – Rosneft, Transneft și pentru divizia petrolieră a Gazpromului, Gazprom Neft – și pentru alte trei din domeniul apărării – OPK Oboronprom, United Aircraft Corporation și Uralvagonzavod.
În replică, Moscova a anunțat noi represalii, anunțând că ar putea adăuga și produse nealimentare pe lista anterioară de interdicții.