spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Justiția română respinge recursul lui Plahotniuc

- Advertisement -

A încălcat legea penală a României, dar nu poate fi tras la răspundere pentru că dubla identitate nu constituie o infracţiune și în Republica Moldova. Este verdictul dat de procurorii de la București în dosarul penal iniţiat acum opt luni pe numele prim-vicepreşedintelui Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, pentru fals privind identitatea.

Asta după ce în perioada noiembrie 2009 – mai 2011, oligarhul a folosit pe teritoriul Republicii Moldova numele Vladimir Plahotniuc, iar pe teritoriul României – Vlad Ulinici.

După ce au investigat cauza, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de articolul 293 din Codul Penal al României – falsul privind identitatea, responsabilii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea au remis dosarul intentat pe numele lui Plahotniuc procurorilor Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de la București.

După câteva luni de cercetări, procurorul care s-a ocupat de acest caz a clasat dosarul pe motiv că infracţiunea cu pricina, ce se pedepseşte penal în România, nu este prevăzută în legislaţia penală a Republicii Moldova.

Nemulţumit de faptul că oamenii legii au considerat fapta sa pasibilă de pedeapsă penală în România, controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc a atacat în instanţă ordonanţa procurorului. În plângerea sa, Plahotniuc a solicitat modificarea temeiului de clasare a cauzei, întrucât în viziunea sa, falsul privind identitatea nu ar constitui o infracţiune nici în România.

Recent, Judecătoria Buftea a remis pe adresa Jurnal TV decizia pe care a luat-o în cazul Plahotniuc, în care judecătorul a respins plângerea formulată de oligarh ca nefondată şi a menţinut ordonanţa procurorului. Magistratul a menţionat, o dată în plus, că singura cauză pentru care urmărirea penală a fost încetată este faptul că dubla identitate nu constituie o infracţiune și în Republica Moldova.

Asta în condiţiile în care procurorii nu au investigat dacă pe teritoriul României acesta a folosit ambele identităţi concomitent.

„Nu pot fi reţinute susţinerile petentului Vladimir Plahotniuc în sensul că fapta nu este prevăzută de legea penală română, câtă vreme este de netăgăduit faptul că acesta s-a prezentat în Republica Moldova sub un alt nume decât cel deţinut în perioada respectivă în România, iar acţiunile sale se circumscriu conţinutului normativ al falsului privind identitatea. (…) Singura raţiune pentru care petentul Plahotniuc nu răspunde penal este faptul că a utilizat o altă identitate în afara teritoriului ţării, într-un stat a cărui lege penală nu reglementează ca infracţiune fapta”, se arată în hotărârea emisă de Judecătoria Buftea, România.

Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a comenta decizia instanţei din România. Anterior, când procurorii abia au pornit o cauză penală pe numele său, oligarhul se declara victimă a unei campanii de denigrare.

Precizăm că dubla identitate a lui Plahotniuc a ieșit la iveală, după ce presa a relatat că oligarhul, care deține şi cetățenie română, a solicitat autorităților de peste Prut să-i fie schimbat numele din Vladimir Plahotniuc în Vlad Ulinici.

Afaceristul declara atunci că ar fi solicitat schimbarea numelui pentru toată familia, „de dragul celor doi fii”, de teamă ca aceștia ar putea avea probleme la studii în România din cauza provenienței slave a numelui Plahotniuc. El nu a anunțat autoritățile Republicii Moldova despre schimbarea identității în România, fapt pentru care legislaţia ţării noastre nu prevede nicio sancţiune. Totuși, la câteva zile după izbucnirea scandalului privind dubla sa identitate, Plahotniuc a cerut de la autoritățile române schimbarea numelui din Ulinici în Plahotniuc atât pentru el, cât şi pentru copiii săi.

Amintim că în ultimii ani, numele lui Plahotniuc a fost implicat în scandaluri de proporţii, cu ecouri şi peste hotarele țării. Înalta Curte de Justiţie de la Londra a deconspirat o serie de documente de la mai multe companii din Anglia și Scoția, care demonstrează clar că anume Plahotniuc a fost beneficiarul atacurilor raider din anii 2010 și 2011, când, în urma unor decizii judecătoreşti ilegale, mai multe pachete de acţiuni ale Băncii de Economii, Moldova Agroindbank, Victoriabank şi ale societăţii de asigurări ASITO au ajuns, în mod fraudulos, în posesia unor companii off-shore.

Mai mult, au fost aduse şi probe oficiale privind monitorizarea sa de Interpol. Oligarhul a minţit inițial afirmând că nu ar fi fost monitorizat de instituția internațională de cooperare a forțelor de poliție, ulterior fiind nevoit să-şi schimbe declaraţiile, în urma unor informaţii oferite de Ministerul de Interne.

Cititi: http://jurnal.md/ro/news/justi-ia-romana-respinge-recursul-lui-plahotniuc-1179110/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.