spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Spunem NU hepatitei în Moldova!

- Advertisement -

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase “Prof. dr. Matei Bals“, si prof. dr. Carmen Dorbãt, managerul Spitalului de Boli Infectioase “Sf. Parascheva”, din Iasi, au lansat Programul national de educatie si preventie “Spunem NU hepatitei în Moldova”, ieri, în municipiul Vaslui. Programul se desfãsoarã în parteneriat cu Consiliul Judetean Vaslui si îsi propune sã identifice persoanele infectate cu virusul hepatic si sã le îndrume pentru tratament cãtre clinicile de specialitate.

“Ne aflãm într-un moment în care nu mai putem ignora rãspândirea virusurilor hepatice la nivelul Moldovei. Hepatitele sunt printre problemele cele mai serioase cu care se confruntã sistemele de sãnãtate din întreaga lume si din România, iar zona Moldovei este profund afectatã. Hepatita este una din patologiile foarte grele, care urmãreste pacientul pe tot parcursul vietii. De acum, cu noile scheme terapeutice si cu actiunile de screening pe care le vom desfãsura, putem ajuta pacientii sã redevinã persoane sãnãtoase si vom micsora semnificativ costurile suportate de sistemul de sãnãtate. În cadrul acestui program, avem câteva tinte foarte clare: sã informãm oamenii, sã le spunem cum se pot feri de infectia cu virusurile hepatice, sã le dãm posibilitatea sã se testeze si sã fie inclusi într-un program terapeutic si sã-i vindecãm”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, în cadrul întâlnirii de ieri, de la Consiliul Judetean, cu toti cei responsabili în domeniul medical din judetul Vaslui.

Ca si celelalte judete din Moldova, Vasluiul va avea un grup de lucru, format din medici si responsabili din administratia localã, care va gestiona implementarea proiectului. Activitãti de informare si educatie, în rândul medicilor de familie si a populatie, actiuni de depistare a cazurilor de hepatita C. Acestea sunt câteva dintre activitãti.

“Ne aflãm întro zonã care este interesatã, în primul rând, de descoperirea noilor cazuri. Suntem în fata unui fenomen de tip <<aisberg>>, pentru cã multi dintre pacientii infectati nu stiu cã au aceastã boalã. De aceea, am chemat alãturi de noi reprezentantii autoritãtilor locale, pentru ca împreunã sã putem face educatia pentru testare si screening, dar si pentru sustinerea actiunilor de preventie’, a spus si prof. dr. Carmen Dorobãt.

În evidentele Directiei de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui sunt înregistrati 12.427 de pacienti care suferã de hepatitã cronicã alcoolicã, hepatitã cronicã persistentã, cirozã hepaticã, infectii cu virus C si B si alte tipuri de hepatite active. “În judetul Vaslui, avem 139 de paturi în sectiile de boli infectioase ale spitalelor, în care sunt tratati pacientii cu astfel de afectiuni. Din 2010, au fost luate în evidente 12 cazuri noi de hepatitã C si mai putine de tip B, însã este necesar un program pentru depistarea acestor cazuri’, a spus Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui. La lansarea programului au fost prezenti reprezentanti ai Consiliului Judetean, conducerea Prefecturii Vaslui, senatorul Gabriela Cretu. Andrei POPESCU

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.