La finalul săptămânii trecute, Parchetul General a anunţat că procurorii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti investighează un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală în care este vizată activitatea companiei Lukoil, mai exact platforma de rafinare de la Ploieşti.
Surse judiciare au arătat pentru gândul că investigaţia în dosarul de spălare de bani şi evaziune fiscală este supervizat chiar de către procurorul general Tiberiu Niţu. Procurorul General nu a răspuns la solicitările gândul de a explica de ce a fost ridicat sechestrul în acest caz la doar 24 de ore de la criticile publice ale premierului Victor Ponta la adresa procurorului de caz. .
Alte surse din cadrul sistemului judiciar au declarat, în jurul prânzului, pentru gândul, că sechestul a fost ridicat parţial. Sursele citate ne-au precizat că a fost ridicat sechestrul pe materia primă utilizată de rafinăria Lukoil din Ploieşti. Este vorba de 600.000 tone de ţiţei şi alte materii prime. Pe de altă parte, Parchetul Curţii de Apel Ploieşti spune, într-un comunicat oficial, că, de fapt, a ridicat sechestrul pe conturile bancare, pentru ca societatea să îşi poată plăti salariaţii. „La data de 06.10.2014, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a dispus înlocuirea măsurilor asigurătorii, prin ridicarea parţială a sechestrului asigurător asupra conturilor bancare, pentru a da posibilitatea S.C.PETROTEL LUKOIL S.A.Ploieşti să îşi desfăşoare activitatea curentă în condiţii de normalitate cu terţii şi să plătească drepturile salariale şi contribuţiile la bugetul de stat”, se arată în comunicat.
Potrivit datelor oficiale S.C.PETROTEL LUKOIL S.A. a declarat autorităţilor că în 2013 a avut în medie 400 de angajaţi, această cifră fiind departe de 3500 de angajaţi amintiţi de Victor Ponta.
Comunicatul Parchetului Ploieşti, în spiritul cererii lui Victor Ponta: să se plătească salariile
Cu 24 de ore în urmă, Victor Ponta a solicitase indirect asta. A transmis public că procurorii trebuie să se gândească la soarta celor 3500 de angajaţi. „Procurorul este suveran şi nici nu cred că este foarte interesat că Lukoil are 3.500 angajaţi, că, de exemplu, Oltchim cumpără doar de la Lukoil, că au blocat combustibil pe la Oil Terminal şi la Conpet, că nu ştie procurorul şi nici nu cred că e treaba…sau mă rog, probabil că nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi sperăm – nu avem niciun drept să intervenim în anchete şi nici nu ne dorim acest lucru – ne dorim totuşi ca vineri să poată să plătească salariile şi ca activitatea să continue normal, după care, sigur, în urma anchetei penale, să se recupereze prejudiciul şi să fie sancţionaţi oamenii care au încălcat legea”, a spus premierul Victor Ponta. La finalul anului trecut compania Lukoil a raportat autoritatilor ca a avut în medie 3105 angajaţi.
Surse judiciare apropiate anchetei susţin că procurorii de la Ploieşti au pus sechestru pe toatea activele Lukoil din Ploieşti şi pe toate conturile. Aceleaşi surse ne-au precizat că ar fi fost o eroare a procurorilor că nu au anticipat că o asemenea măsură urma să ducă la disfuncţionalităţi în activitatea companiei.
gândul a consultat experţi independenţi în procedură penală care au explicat că în cadrul anchetei penale procurorul poate pune sechestru pe toate conturile unei companii. Nu există o interdicţie, în afara unor excepţii. Procurorul nu poate indisponibiliza o proprietate a statului sau dacă un bun are un regim special. Până şi salariile într-o oarecare măsură pot fi puse sub sechestru, dar numai o mică parte. Nu este cazul nostru, pentru că nu salariaţii sunt suspecţi în dosar. Doar în cazul în care un cetăţean obişnuit este investigat procurorul poate să îi indisponibilizeze o parte din salariu.
În schimb, aceiaşi experţi au arătat că, în cazul sechestrelor pe conturile unei companii, cutuma este următoarea: se pun sechestre pe toate conturile, indiferente că din ele se plătesc sau nu salarii, apoi compania constituie un depozit cu suma considerată prejudiciu pe care îl pune la dispoziţia procurorului, după care conturile pentru salarii sau operaţiuni curente sunt eliberate de sechestru. Aceasta este o procedură normală şi utilizată de procurori în ancheta penală, ne-au precizat sursele citate.
În cazul Lukoil, Parchetul Curţii de Apel Ploieşti nu a anunţat că Lukoil a creat un depozit special pentru a fi indisponibilizat. Procurorii au anunţat însă să sechestrul a fost exstins asupra alor bunuri deţinute de companie.