spot_img
19.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Licențele noi pentru calculatoarele din școli au fost cumpărare pe banii elevilor.

- Advertisement -

NOI DEZVĂLUIRI din DOSARUL Microsoft. Licențele noi pentru calculatoarele din școli au fost cumpărare pe banii elevilor. Cele mai afectate sunt liceele de informatică. Ministerul le cere directorilor de școli să se descurce în regie proprie

De la începutul lui 2014, o serie de licențe Microsoft utilizate în școli au expirat, iar Ministerul Educației nu a mai plătit pentru înnoirea lor. Școlile au trecut pe sisteme de operare mai vechi sau au scos bani din buzunarul părinților. De la 1 ianuarie 2014, licențe software Microsoft Windows 7/8, Office 2010/2013 și Server 2008/2012, care proveneau din acordurile încheiate de Ministerul Educației cu firma Microsoft, au rămas neacoperite din punct de vedere legal. Mai simplu spus, Ministerul Educației a refuzat să mai dea bani pentru utilizarea în școli a acestui sistem nou de operare și a recomandat școlilor să dezinstaleze softul fără licență și să-l reinstaleze pe cel original, respectiv Windows Vista cu Office 2007, cu utilizare gratuită.

Adresa trimisă de minister recomanda ca acolo unde nu se poate reinstala sistemul original de operare, să se achiziționeze în regie proprie sistemul de operare sau să se folosească unul de tip open source.

Unii dintre directorii de școli susțin însă că habar n-au avut de adresa venită de la Ministerul Educației și că au aflat din alte surse de expirarea licențelor.

Fiecare se descurcă

Cele mai afectate de această situație sunt liceele de informatică. Părinții care vor ca odraslele lor să țină pasul cu ultimele noutăți au fost puși în situația de a scoate bani din buzunar pentru cumpărarea sau închirierea de noi licențe. La Liceului Teore tic „Al.I.Cuza” din București, de exemplu, părinții cu elevi la informatică intensiv au scos din buzunar câte 7 lei pentru închirierea unor licențe care să fie folosite la clasă. „Vreau să fie instruit în pas cu vremurile. Asta înseamnă IT. În domeniul acesta, șase luni sau un an întârziere te poate lăsa pe tușă, ori nu l-am adus la un liceu de informatică pentru așa ceva”, a mărturisit unul dintre părinții cu copii în clasa a XI-a.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.