spot_img
18.7 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

România, China şi „Drumul Mătăsii”. Învăţăturile americanului George Friedman către Victor Ponta şi un mesaj misterios al SRI: „Winter is coming!”

- Advertisement -
O parte semnificativă a Guvernului, în frunte cu premierul Victor Ponta, a arătat că România este extrem de interesată să joace un rol important în proiectul cunoscut drept „Noul Drum al Mătăsii”, concept lansat în urmă cu câţiva ani de SUA şi îmbrăţişat de China, menit să reînvie simbolic anticul Drum care făcea legătura între Extremul Orient şi Europa mediteraneană, de-a lungul căruia naţiunile prosperau economic şi progresau tehnologic. România ar vrea să devină în următorii 5 ani o placă turnantă între Asia şi Europa, asigurând fluxurile comerciale şi energetice între aceste două continente, iar atuurile pe care le oferă, spun oficialii români, sunt stabilitatea, securitatea şi climatul de investiţii. Ba chiar, în viziunea SRI, trăim într-un fel de Game of Thrones geostrategic: „winter is coming”, iar forţele întunecate ne dau târcoale. Experţi din Est şi Vest le-au transmis lui Ponta şi miniştrilor săi un mesaj clar. „Malul de Vest al Mării Negre este singurul aflat în pace şi aici mă refer la România. Este singura ancoră de stabilitate care rămâne intactă, alături de Turcia”, a spus George Friedman, directorul prestigiosului grup de analiză Stratfor. Totuşi, elanul lui Victor Ponta a fost temperat de experţii prezenţi la Bucharest Forum2014: „Noul Drum al Mătăsii” este încă un concept vag, chiar dacă extrem de atractiv şi plin de oportunităţi de îmbogăţire, care întâmpină dificultăţi aparent de nedepăşit astăzi: Rusia şi agresiunile sale, lipsa de coerenţă din Asia Centrală, precum şi divizarea Europei sunt doar câteva.

De câţiva ani, conceptul de reînviere într-o manieră modernă a Drumului Mătăsii din antichitate, care făcea legătura între Asia şi Europa, prin Orientul Mijlociu, şi asigura fluxul de mărfuri, bogăţie şi cunoştinţe între extremele acestor două continente, şi-a găsit locul în lista de preocupări ale actorilor internaţionali. Ca şi în trecut, ideea este în esenţă simplă: statele situate de-a lungul acestui flux de bogăţie prosperă şi progresează. Lansat de SUA, îmbrăţişat de China, cu o Rusie care nu este explicit exclusă, însă nici invitată, fiind prea ocupată cu propriul concept politico-economic al Eurasiei, ideea „Noului Drum al Mătăsii” a ajuns şi în România şi la Guvernul său. Privite din această perspectivă, a apropierii Europei de Asia şi de centrul său de putere economică, China, tratamentul bizar de călduros pe care oficialii României îl arată celor chinezi capătă sens.

România vrea să joace la masa celor bogaţi, vrea să atragă investiţii şi să devină un nod de transport al energiei, mărfurilor, comunicaţiilor şi investiţiilor pe această magistrală istorică, lucru care i-ar aduce profit şi putere regională. Paradoxal, prin vocile de la Bucureşti, România dă semnale că este suficient de inteligentă să nu îşi pună toate ouăle într-un singur coş, dând de înţeles că la Bucureşti e loc şi de parteneriat strategic cu SUA, şi de mângâieri economice cu China şi restul Asiei.

Cititi: http://www.gandul.info/stiri/romania-china-si-drumul-matasii-invataturile-americanului-george-friedman-catre-victor-ponta-si-un-mesaj-misterios-al-sri-winter-is-coming-13362816

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.